Cât de eficient este singurul antiviral aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului contra Covid-19. Verdictul dat de trei experţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia Covid-19 continuă să dea bătăi de cap autorităţilor din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât până în prezent nu a fost descoperit un vaccin sau un tratament eficient în totalitate. Până în prezent, mulţi experţi şi-au pus speranţele în Remdesivir, un medicament folosit în trecut pentru Ebola.

Apariţia Remdesivir nu a avut efectele aşteptate în lupta cu SARS-CoV-2, însă chiar şi aşa Statele Unite au cumpărat aproape tot stocul existent la nivel mondial. Medicamentul anti-viral patentat de firma de biotehnologie Gilead cu sediul în SUA, este şi singurul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a trata pacienţii cu noul coronavirus. Dar cât de eficient este în realitate acest medicament descris inclusiv în România în unele emisiuni TV drept „medicamentul miracol”?

Pentru a avea o imagine mai clară, „Adevărul” a încercat să afle în ce măsură şi-a dovedit acest medicament eficacitatea şi a discutat cu mai mulţi experţi.

La această întrebare au încercat să ofere un răspuns Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Iuliana Niculescu, medicul român care coordonează lupta anti-Covid-19 la unul dintre cele mai mari spitale din Detroit şi cu Răzvan Cherecheş - profesor universitar la Iowa University, în SUA, precum şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător.

Preşedintele epidemiologilor români afişează un optimism moderat

Doina Azoicăi consideră că Remdesevir poate fi o soluţie şi că primele rezultate sunt dătătoare de speranţă. Nu crede însă că este acel medicament-minune aşteptat de atâta lume.

„Din informaţiile pe care le avem, s-ar părea că există foarte mari şanse să avem un vaccin la începutul anului viitor. Cel puţin eu asta cred, însă nu avem o certitudine în acest sens. Avem deja anumite scheme de tratament, iar despre unele se spune că sunt destul de eficiente, aşa cum e şi cazul cu acest Remdesivir. Şi cu siguranţă vor mai apărea şi altele. Acum, laboratoarele din întreaga lume, cercetătorii, oamenii de ştiinţă, caută soluţii. E o mobilizare de forţă nemaipomenită, deci se vor găsi soluţii. Iar omenirea va depăşi cu bine acest moment”, a afirmat Azoicăi. 

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a comentat şi creşterea numărului de infectaări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel naţional. Doina Azoicăi spune că s-a ajuns la o creştere semnificativă din cauză că mulţi oameni nu respectă recomandărilespecialiştilor.  

„La început s-au respectat nişte reguli foarte stricte, inclusiv în prima etapă a relaxării. Din păcate, ulterior unii dintre noi nu au respectat aceste reguli, deşi este vorba despre măsuri simple, unele dintre ele de bun simţ. Aici e vorba să purtăm o mască atunci când ne aflăm în spaţii publice închise, să respectăm o anumită distanţare evitând aglomeraţiile pe cât posibil şi respectând măsurile elementare de igienă. O fi chiar atât de greu să facem toţi asta?”, a mai afirmat Azoicăi. 

Eficienţa Remdesivirului, pusă la îndoială de un medic român din SUA

Medicul Iuliana Niculescu se numără printre coordonatorii Spitalului Beaumont, unul dintre cele mai mari din Detroit, Statele Unite, şi are un rol activ în organizarea activităţii inclusiv pe perioada pandemiei de Covid-19. S-a aflat în prima linie, conducând o bună parte din activităţile unităţii sanitare.

Deşi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, iar multe alte ţări se pregătesc să urmeze aceeaşi cale, Iuliana Niculescu este mai degrabă rezervată în privinţa eficacităţii acestui medicament.

„La începutul pandemiei am folosit Hydroxychloroquine şi antibioticul Azithromycin, iar în terapie intensivă s-a folosit antiviralul Remdesivir şi antiinflamatorul Tocilizumab. Evident, armamentul terapeutic nu este foarte eficient. Remdesivir are ceva efect, dar are unul limitat. La fel stau lucrurile şi cu Tocilizumab“, spune Iuliana Niculescu.

Specialist în sănătate publică: „Nu Remdesivir e soluţia”

Profesor universitar la Iowa University, în SUA, precum şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător, Răzvan Cherecheş este la rândul său rezervat atunci în privinţa efectelor Remdeseivir. 

„Aparent, rezultatele sunt modeste, iar problema cea mai mare este că s-au lansat ipoteze înainte ca acest Remdesivir să-şi dovedească eficienţa cu adevărat. La fel s-a întâmplat şi cu Hidroxiclorochina. Cred însă că în timp se va găsi un medicament eficient cu adevărat. În acest moment, începe să se vorbească despre Dexametazonă. Se spune că primele studii ar arăta câ ar putea să scadă mortalitatea de cinci ori, ceea ce ar reprezenta enorm, dacă se va dovedi că e real. Asta ar însemna o mortalitate mult mai mică şi ar ridica presiunea pusă pe sistemele sanitare”, a explicat expertul.

Citeşte şi

Veşti bune din partea unui virusolog român format la Harvard. Când există şanse să avem vaccin pentru SARS-CoV-2

Epidemiolog român din Franţa: „Avem substanţele pentru tratamentul COVID-19, mai trebuie doar să stabilim dozajul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite