Prognoza meteo: ce vreme se anunţă. Cât de cald va fi de Paşte şi unde va ploua cu găleata, ce temperaturi aşteptăm în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele zile de primăvară aduc vreme frumoasă, iar următoarele luni ne răsfaţă cu valoari pozitive în majoritatea regiunilor. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), prognoza pe următoarele 3 luni vine cu veşti bune: cald, dar şi multe ploi. Specialiştii spun că vor mai fi intervale cu temperaturi scăzute, chiar dacă iarna s-a sfârşit.


Temperaturile medii vor înregistra, în următoarele trei luni, valori pozitive în majoritatea regiunilor ţării, în timp ce precipitaţiile anunţate vor fi peste media climatologică în cea mai mare parte a ţării, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul martie - mai 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Ploi în Maramureş

Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scăzute, local, în nord, centru şi vest. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna martie este de 3,5 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 7 grade Celsius în Banat şi Oltenia, de până la 6 grade Celsius în Crişana, Dobrogea şi Muntenia, respectiv de până la 5 grade în Maramureş, Transilvania şi Moldova.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. Mercurul din termometre va urca în acestă lună până la 7 grade, iar minimele se vor situa între -1 şi 4 grade.
Precipitaţiile lunare se vor situa, în general, peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna martie este stabilită la 38,3 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Crişana şi Transilvania (până la 54 l/mp).

Cald în Banat

În aprilie, de Paşte, temperatura aerului va avea valori în apropierea mediei climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord -est şi centru. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 9,3 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Crişana şi Dobrogea (între 10-11 grade), respectiv în Banat (10-12 grade Celsius).
Cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale, deci peste media climatologică stabilită la 51,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp) şi Crişana (69 l/mp).

Precipitaţii abundente în mai    

Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normă în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scăzute în restul teritoriului.Conform ANM, în mai, valorile termice medii lunare vor fi apropiate de norma climatologică (14,9 grade Celsius), în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scăzute în restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius, în Moldova. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud şi sud-est şi vor putea fi excedentare în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 66,5 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 89 l/mp, în Muntenia la 86 l/mp, în Crişana la 85 l/mp, în Banat la 84 l/mp şi în Oltenia la 83 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Vă recomandăm şi:
 

Alertă meteo: România, lovită de un ciclon periculos. Vin două zile de iarnă

Prognoza meteo: iarna se întoarce în forţă. Unde lovesc ninsorile, cât de frig se face şi în regiuni apare ploaia îngheţată

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite