Prognoza meteo: iarna se întoarce în forţă. Unde lovesc ninsorile, cât de frig se face şi în regiuni apare ploaia îngheţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploaie îngheţată, un fenomen aşteptat în zilele următoare FOYO Adevărul
Ploaie îngheţată, un fenomen aşteptat în zilele următoare FOYO Adevărul

Chiar dacă ne-am răsfăţat în ultimele zile cu temperaturi de primăvară, iarna nu se dă plecată. Vremea se schimbă radical de marţi când sunt anunţate lapoviţe, ninsori şi ploi îngheţate.


Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), marţi, vremea se va răci, iar valorile termice se vor apropia de normele perioadei. Cerul va fi noros şi, treptat, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest, cuprinzând toate regiunile.

Luni însă ne mai bucurăm de temperaturi ridicate. Cerul va avea înnorări, îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, iar noaptea mai ales în nord şi est. Local şi temporar va ploua, iar în zona montană şi Moldova, precum şi, trecător, în Maramureş şi estul Transilvaniei, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. În restul teritoriului, doar izolat vor fi ploi slabe. Izolat vor fi condiţii de polei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade în Moldova şi 12 grade in Banat, iar cele minime se vor situa între -5 şi 5 grade. Izolat în zonele joase va fi ceaţă.

Minus 12 grade în nordul Moldovei

De marţi, 7 februarie, valorile termice se vor apropia de normele perioadei. Cerul va fi noros şi, treptat, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest, cuprinzând toate regiunile. În cursul zilei acestea vor fi predominant ploi, iar în zona înaltă de munte, precum şi în nord şi nord-est, mai ales ninsori. Noaptea va ninge în majoritatea regiunilor şi doar în zona Dobrogei şi în jumătatea estică a Munteniei vor fi ploi şi, trecător, lapoviţe, favorizând izolat depuneri de polei. Vântul va sufla cu intensificări la munte, în sud şi sud-est. Temperaturile maximele vor fi cuprinse, în general, între -2 grade în Moldova şi 9 grade pe litoral, iar cele minimele se vor situa între -12 grade în nordul Moldovei şi 3...4 grade pe litoral.

Cum se formează "freezing rain"

"Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.
Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, maşini sau orice altă suprafaţă rece. Fenomenul „freezing rain” sau „ploaia îngheţată” reprezintă un real pericol pentru trafic. Din cauza temperaturilor scăzute şi a căderilor de precipitaţii, partea carosabilă poate deveni umedă şi alunecoasă, existând posibilitatea formării poleiului.

Precipitaţii abundente în vest

Conform meteorologilor, în februarie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de media climatologică în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale, unde se vor putea situa sub media multianuală lunară, de—1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între—5 şi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea şi Banat, şi vor fi cuprinse între 0 şi două grade Celsius.

Precipitaţiile vor avea o tendinţă spre excedent, în centru şi, local, în vest, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp).

Vă recomandăm şi:

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite