Prognoza meteo: Aerul polar pune stăpânire pe România. Unde loveşte iarna, cât va ploua şi de când se încălzeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Precipitaţii şi frig pătrunzător în următoarele zile FOTO Adevărul
Precipitaţii şi frig pătrunzător în următoarele zile FOTO Adevărul

Începând de marţi, 29 octombrie, vremea se va răci accentuat în cea mai mare parte a regiunilor, în multe zone temperaturile urmând a fi mai mici decât cele normale în această perioadă. De vină este o masă de aer polar care va aduce vreme de iarnă. În unele zone, temperaturile nocturne vor fi negative, iar la munte vor cădea precipitaţii.

Mesaj de vreme severă de la ANM

Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, ninsori la munte, precipitaţii mixte mai ales în zonele deluroase

Interval de valabilitate: 29 octombrie, ora 14:00 – 01 noiembrie, ora 10:00

În intervalul menţionat vremea va deveni deosebit de rece, la început în vestul, centrul, nordul şi nord-estul teritoriului, apoi în toată ţara. Se vor semnala precipitaţii în majoritatea regiunilor. La munte, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări temporare, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului se vor mai semnala şi în regiunile estice, sudice şi sud-vestice, amplificând senzaţia de rece.

În sudul şi centrul ţării, îndeosebi în zonele deluroase, trecător, vor fi precipitaţii mixte.

În dimineaţa zilei de vineri (1 noiembrie), temperaturile minime vor fi preponderent negative cu precădere în jumătatea de nord a ţării, precum şi în zonele deluroase din restul teritoriului.


Meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii în următoarele zile, dar şi precipitaţii; în unele zone, temperaturile nocturne vor scădea sub zero grade. Administraţia NAţională de Meteorologie(ANM) a publicat, luni, evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor în următoarele două săptămâni. În prima parte a intervalului, vremea se va răci accentuat. 

Cum va fi vremea în fiecare regiune:

Frig în Banat

În Banat, din data de 29 octombrie, vremea se va răci accentuat, astfel că temperaturile vor deveni treptat apropiate de normalul perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 14...17 grade în 29 octombrie la 10...12 grade în intervalul 30 octombrie - 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8 noiembrie, când sunt prognozate maxime de 16...19 grade, mediat regional. Aceeasi evoluţie o vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între 2 şi 4 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 4...8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 29 octombrie şi din nou în perioadele 2-3 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Încălzire uşoară în Crişana

În Crişana, din data de 29 octombrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi apropiate de normalul perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 13...15 grade în 29 octombrie la 10...12 grade în intervalul 30 octombrie - 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8noiembrie, când sunt prognozate maxime de 15...19 grade, mediat regional. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între 0 şi 3 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 3...7 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 29 octombrie şi din nou în perioadele 2-3 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Maxime de 8 grade în Transilvania

După data de 29 octombrie, în Transilvania, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în general apropiate de normalul acestei perioade din an. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 13...15 grade în 29 octombrie la 8...12 grade în intervalul 30 octombrie - 2 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, maximele urmând a se încadra într-un ecart mediu de 12...16 grade. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între -2 şi 2 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 2...5 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 29 octombrie şi din nou în perioadele 2-3 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Minus 2 grade în Maramureş

Şi în Maramreş vremea se va răci accentuat începând din 29 octombrie, astfel că temperaturile vor deveni treptat apropiate de normalul perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 12...14 grade la 9...12 grade în intervalul 30 octombrie - 2 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8 noiembrie, când sunt prognozate maxime de 14...17 grade, mediat regional. Aceeasi evoluţie o vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între -2 şi 2 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 3...7 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 29 octombrie şi din nou după data de 2 noiembrie. 

Precipitaţii în Moldova

În Moldova, începând din 29 octombrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în general apropiate de normalul perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 11...14 grade în 29 octombrie la 7...10 grade în intervalul 30 octombrie - 2 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic diurn de 10...13 grade, mediat regional. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între -2 şi 2 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 2...6 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 29 octombrie şi din nou în perioadele 3-4 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Frig accentuat pe litoral

În Dobrogea, începând din data de 30 octombrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi sub cele normale ale perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 16...17 grade în 29 octombrie la 9...12 grade în intervalul 30 octombrie - 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8 noiembrie, când sunt prognozate maxime de 14...18 grade, mediat regional. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între 2 şi 6 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 6...8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 octombrie şi din nou în perioada 3-4 noiembrie.

Minime de 2 grade în Muntenia

În Muntenia, din data de 30 octombrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în general sub limitele climatologic specifice perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 17...19 grade în 29 octombrie la 8...12 grade în intervalul 30 octombrie - 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8 noiembrie, când sunt prognozate maxime de 14...16 grade, mediat regional. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între 2 şi 5 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 4...8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 octombrie şi din nou în perioadele 3-4 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Ploi în Oltenia

În Oltenia, din data de 30 octombrie, răcirea accentuată a vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în general sub limitele climatologic specifice perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 18...20 de grade în 29 octombrie la 9...12 grade în intervalul 30 octombrie - 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori apropiate şi chiar peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie, în special în perioada 4-8 noiembrie, când sunt prognozate maxime de 15...17 grade, mediat regional. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele se vor situa în medie între 2 şi 6 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de 5...8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în jurul datei de 30 octombrie şi din nou în perioadele 3-4 noiembrie şi 6-7 noiembrie.

Minime negative la munte

La munte, din data de 29 octombrie, vremea se va răci accentuat, determinând înregistrarea unor temperaturi în general sub cele normale ale perioadei. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 8...12 grade în 29 octombrie la 1...6 grade în intervalul 30 octombrie – 1 noiembrie. Ulterior, este estimată o încălzire treptată a vremii, determinând un ecart termic cu valori peste cele obişnuite în prima decadă a lunii noiembrie, fiind prognozate maxime în medie de 5...10 grade. O evoluţie similară vor avea şi valorile nocturne ale temperaturii aerului, cu o scădere bruscă şi semnificativă, astfel că la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie minimele vor fi negative în toată zona, în medie între -8 şi -2 grade, urmând ca în cea de-a doua săptămână de prognoză să crească la valori de -2...4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în perioada 29...30 octombrie, atunci când -mai ales la altitudini de peste 1400 m- vor predomina ninsorile şi din nou în perioadele 2-4 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite