ANSVSA: Un singur focar de pestă pe malul Borcei şi 99 de cazuri la mistreţi

ANSVSA: Un singur focar de pestă pe malul Borcei şi 99 de cazuri la mistreţi

Numărul focarelor de pestă porcină, în scădere la nivel naţional FOTO Călin Gavrilaş

ANSVSA anunţă că numărul focarelor de pestă porcină africană active este de 55, fiind înregistrată o scădere considerabilă faţă de precedentul bilanţ, când erau 342 de focare active. Cele 55 de focare din prezent evoluează în 31 de localităţi din 11 judeţe, în timp ce în alte 10 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În judeţul Călăraşi mai este activ un singr focar şi 99 de cazuri la mistreţi.

 
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 31 de localităţi din 11 judeţe, cu un număr de 55 de focare (dintre care două în exploataţii comerciale).
În alte 10 judeţe există doar cazuri la mistreţi.
 
În total, au fost eliminaţi 366.694 de porci afectaţi de boală şi există 1.433 de cazuri la mistreţi.
"De la ultima actualizare a situaţiei privind evoluţia PPA, s-a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de focare active (342 de focare)", arată ANSVSA. În total au fost stinse 1.227 de focare.
În prezent, în judeţul Călăraşi mai este activ un singur focar în gospodăria populaţiei şi 99 de cazuri la mistreţi.
 
Până în 19 iunie, au fost despăgubiţi 8.658 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.860.460 de lei. Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: