Primele tomate româneşti cultivate în solarii, la preţuri de trufandale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele tomate de solarii ajung sâmbătă în pieţe  Foto Iulian Bunilă
Primele tomate de solarii ajung sâmbătă în pieţe  Foto Iulian Bunilă

Roşiile româneşti au început să se coacă, iar în următoarele zile vor ajunge pe tarabe. Sunt mai gustoase decât cele din import, sunt crescute natural, însă vor fi şi mai scumpe. Buzoianul Mircea Tatu este unul dintre producătorii primelor roşii autohtone din acest an.

Producţia se anunţă a fi una foarte bună, spune buzoianul. Roşiile sale sunt bine coapte, mari zemoase, iar gustul lor va fi cel care îi va convinge pe cumpărători să le aleagă, în defavoarea celor din import. 

„Avem un hibrid care este foarte bun, cu pulpă subţire şi un aspect deosebit. Avem vreo şapte ani de când scoatem roşii încălzite şi mereu încercăm să îmbunătăţim solariile astfel încât să ieşim şi mai devreme. Pe viitor vom investi în instalaţii de iluminat artificial”, spune Mircea Tatu.

Tomatele buzoianului sunt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului. Legumicultorul buzoian spune că, în acest weekend, va scoate la vânzare primele tomate produse în solariile sale, care vor fi însă mai scumpe decât cele din import. 

„Primele tomate vor fi vândute cu 20 de lei kilogramul, nu mai mult. Au fost cheltuieli mari de când am înfiinţat cultura, în decembrie. Am întâmpinat destule probleme pentru că iarna a fost destul de dificilă. Nu a fost foarte frig, dar ne-am întâlnit cu lipsa luminii, foarte multă umbră, nor. O lună întreagă plantele nu au văzut soarele”, declară Mircea Tatu.

buzau

Deparazitarea culturilor, în seama insectelor

Toate cele 14 solarii pe care Tatu le deţine în comuna Cochirleanca beneficiază de instalaţii de încălzire şi sunt capabile să menţină temperaturi ridicate chiar şi în cele mai reci nopţi de iarnă. În ianuarie şi februarie, a ţinut centralele termice pornite non-stop, ca să nu-i îngheţe plantele intrate deja în vegetaţie.

Producătorul de legume spune că preţul piperat la kilogramul de roşii, de la început, reflectă cheltuielile mari nu numai cu încălzirea solariilor, ci şi cu lucrările agricole, toate realizate prin metode naturale.

buzau

În solariile lui Mircea Tatu, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. Fermierul spune că nu mai foloseşte produse chimice ca să obţină recoltă mare şi lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.

Peste 300 de lei costă o cutie cu aproape o sută de bondari, care pot să polenizeze 2.000 de metri pătraţi. Tot în seama unor insecte este lăsată şi deparazitarea culturilor. Micii păianjeni sunt trimişi în plantaţie pentru a distruge dăunătorii, astfel încât fermierul nu mai foloseşte insectidcide.

buzau

Mircea Tatu are veşti bune pentru toţi cei care sunt în goana după verdeţuri şi legume sănătoase, produse în sol românesc. Odată cu tomatele, va duce în weekend, la tarabe, castraveţi, salată şi ceapă verde. 

„În cel mult o săptămână, ieşim pe piaţă cu tot ce e necesar pentru o salată de crudităţi culese sută la sută din pământul nostru. Avem o salată foarte bună, care nu a văzut altceva decât apă. Are deja 250 de grame şi trebuie să ajungă la 500 de grame. Va fi undeva la 2 lei pe bucată. Vom avea şi castraveţi, ridichi, ceapă verde, care va costa maximum doi lei legătura”, spune fermierul din Cochirleanca.

Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Buzăului. Acesta începe să livreze marfă proaspătă în pieţe începând din acest weekend, până în luna decembrie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite