Primăria unei comune din Buzău caută de doi ani fără succes stomatolog pentru cabinetul renovat la standarde moderne

Primăria unei comune din Buzău caută de doi ani fără succes stomatolog pentru cabinetul renovat la standarde moderne

Primărie, caut medic stomatolog! Aşa sună apelul pe Facebook lansat de autorităţile din Breaza, judeţul Buzău, o comună aflată la circa de 30 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Primăria a investit în modernizarea cabinetului stomatologic, însă de doi ani se pune praful pe aparatura şi mobilierul acestuia, după ce ultimul medic a decis să plece.

Peste 3.000 de locuitori sunt în comuna Breaza, aşezare de la poalele Istriţei, o zonă pitorească din judeţul Buzău. Oamenii de aici sunt gospodari şi par mulţumiţi cu ceea ce au în jur. Le lipseşte însă acea siguranţă că, în cazul unor dureri de măsele sau afecţiuni dentare, au cui să se adreseze. 
 
La 73 de ani, doamna Elena spune că se confruntă frecvent cu probleme la dantură iar pentru rezolvarea lor este nevoită să bată un drum lung până în oraş.
 
Lipsa stomatologului devine o problemă extrem de apăsătoare pentru cele câteva mii de suflete, mai ales atunci când apar durerile de măsele sau nevoia realizării unor lucrări dentare.
 
 
În urmă cu câţiva ani, autorităţile din Breaza au alocat bani din bugetul local pentru a moderniza cabinetul stomatologic unde localnicii să se poată prezenta la medic, în caz de urgenţă sau pentru un control de rutină. Cabinetul modernizat şi dotat cu aparatura necesară a fost gata în 2012. 
 
De atunci şi până în urmă cu doi ani, un medic stomatolog a făcut naveta de două ori pe săptămână la Breaza şi a avut grijă de pacienţii de aici. Numai că acesta a decis să se retragă iar de atunci cabinetul stă cu lacătul pe uşă.
 
”Acest cabinet a funcţionat foarte bine, la început, dar problemele de familie l-au determinat să renunţe la noi. Am rămas din 2017 fără medic stomatolog şi aceasta este o problemă mare”, spune Viorel Bogză, viceprimar.
 
 
Acum, autorităţile locale fac demersuri pentru a aduce un alt specialist în comună care să-i ajute pe copiii şi adulţii cu probleme dentare. Primăria din Breaza nu pretinde nicio taxă pentru acest cabinet, ci doar un contract de comodat. Localnicii speră ca un medic pensionar, atras de frumuseţea şi băgăţia zonei viticole, să se stabilească în Breaza şi să profeseze în acelaşi timp.
 
”Avem toate condiţiile. Scaunul foarte nou, avem multe dotări, avem sobă pe lemne, avem şi grup sanitar, apă curentă”, spune viceprimarul din Breaza.
 
 
Stomatologul Sergiu Lazarev, un basarabean stabilit în Buzău, spune că sunt mici şansele ca un coleg de-ai lui, fie el la început de carieră, fie spre pensionare, să ajungă într-un cabinet ca cel de la Breaza. Asta, pentru că numărul stomatologilor este mai mic decât cel al ofertelor generoase din oraşe pe care le primesc de la clinicile private.
 
Atunci când sunt în căutarea unor localităţi în care să profeseze, explică Lazarev, medicii stomatologi caută zone cu populaţie numeroasă, cu stare materială bună, care să le asigure un flux continuu de pacienţi.      

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: