Misterul dispariţiei unui copil de 1 an al unei familii de criminali şi detaliile terifiante ale omorului comis asupra unui cioban

Misterul dispariţiei unui copil de 1 an al unei familii de criminali şi detaliile terifiante ale omorului comis asupra unui cioban

Marian Muti şi doi dintre nepoţii săi

În 2014, cazul uciderii de către o familie din Ziduri, judeţul Buzău, a unui cioban din Alba al cărui cadavru fusese ţinut ascuns până atunci şase ani zguduia opinia publică. Pentru fapta lor, patru fraţi, doi bărbaţi şi două femei, au fost condamnaţi. Unul dintre criminali a mărturisit că şi-a ucis şi un nepot în vârstă un an, însă nici până azi nu i-a fost găsit cadavrul.

În martie 2016, fraţii Muti, din comuna buzoiană Ziduri, care în 2008 au ucis un cioban originar din Alba şi l-au îngropat pe câmp pentru a ascunde crima, au primit pedepse cumulate de 80 de ani.
 
Marian Muti a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârşit cu premeditare şi cu lipsirea de libertate a victimei. Fratele său, Victor Muti, a primit o condamnare de 20 de ani de închisoare, iar cele două surori, Veta Muti şi Tudoriţa Ghenciu, câte 15 ani închisoare. Toţi fost găsiţi vinovaţi de omorârea lui Dorel Greuruş, un cioban de 38 de ani, din comuna Petreşti, judeţul Alba, care trăia în concubinaj simultan cu cele două surori.
 
Din cercetările efectuate de către procurori a reieşit că, în cursul anului 2007, bărbatul, care muncea ca cioban la Ziduri, ar fi început o relaţie de concubinaj cu o femeie şi cu sora acesteia, locuind la domiciliul lor din judeţul Buzău.
 
„Dorel, băiatul ăsta omorât era un prieten din puşcărie al lui Marian. L-a omorât din gelozie, cică fetele mele s-au iubit cu el. El era străin, putea să aibă o relaţie, iar fetele îi ziceau, ce treabă ai tu, de ce te bagi, că tu eşti frate. El a avut ură personală pe fetele mele şi a zis lasă că o să vedeţi ce fac eu. Şi uite că a făcut. Acum a spus că toţi patru l-au omorât pe Dorel“, declara atunci Florica Mocanu, mama criminalilor. 
 
 
În luna martie a anului 2008, cei patru inculpaţi, aflaţi în casa părinţilor lor din satul Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, l-au lovit cu pumnii şi picioarele, în mod repetat, pe cioban.
 
Pentru a ascunde fapta, agresorii au înfăşurat cadavrul cu o pătură şi cu o folie, după care l-au transportat cu căruţa în afara satului Heliade Rădulescu, pe un câmp din apropierea unei păduri, punându-l în adâncitura unei brazde de tractor peste care au aruncat pământ.
 
A doua zi, gândindu-se că victima putea fi uşor descoperită, deoarece în zona respectivă se făceau lucrări agricole de primăvară cu utilaje, trei dintre fraţii Muti s-au deplasat cu căruţa la locul unde au îngropat cadavrul, l-au scos apoi s-au îndreptat către extravilanul satului Heliade Rădulescu. 
 
În zona cunoscută drept „Valea Colacului”, au săpat o groapă în care au pus cadavrul, apoi au acoperit-o cu pământ pe care l-au tasat cu picioarele.
 
După ce au revenit în sat, unde îi aştepta Marian Muti, aceştia au avut o nouă discuţie în timpul căreia s-a ajuns la concluzia că locul în care a fost îngropată victima a doua oară ar putea da de bănuit datorită lipsei vegetaţiei de la suprafaţa gropii respective. 
 
Fraţii Muti au găsit o altă soluţie, respectiv aceea de a acoperi cu moloz locul unde fusese îngropată victima, pe care l-au încărcat de la groapa de deşeuri a satului.
 
Fapta celor patru odioşi nu a fost descoperită până în anul 2014, când Marian Muti, care a ascuns fapta timp de şase ani, cuprins de remuşcări, s-a autodenunţat şi a sesizat organele de poliţie. 
 
În urma cercetării la faţa locului efectuată de către organele de poliţie, conform celor declarate de către făptaş, au fost descoperite mai multe fragmente osoase, precum şi bucăţi de material textil.
 
”Prin rechizitoriul din data de 30 ianuarie 2015 s-a dispus trimiterea în judecată a celor patru persoane pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat în legătură cu o victimă şi de lipsire de libertate în mod ilegal, în legătură cu o altă victimă”, spun reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a ajuns dosarul crimei din Ziduri.
 
În ceea ce priveşte fapta de lipsire de libertate în mod ilegal reţinută în sarcina inculpaţilor Marian Muti şi Victor Muti, probatoriul a relevat faptul că, în anul 2007, anterior infracţiunii de omor, la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aceştia, aflaţi tot în casa părinţilor lor, l-au legat cu lanţuri şi sârme pe martorul H.T., iar în timp ce acesta se afla în imposibilitate de a reacţiona au urinat pe el.
 
 
Momentele au fost surprinse într-o serie de fotografii care au fost răspândite ulterior la cunoscuţi, una dintre acestea ajungând şi în posesia organelor judiciare. Lipsirea de libertate a victimei a continuat până la venirea ajutorului şefului de post al comunei care a procedat la eliberarea acestuia.
 
Misterul dispariţiei unui copil de 1 an şi patru luni
 
În timpul anchetei pentru uciderea ciobanului din judeţul Alba, Marian Muti a mărturisit că a omorât şi un copil al familiei sale, un nepot în vârstă de un an şi câteva luni, după ce l-a lovit cu capul de asfalt. Nu a oferit însă şi detalii despre motivul uciderii copilului şi nici despre locul în care i-a ascuns trupul.  
 
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că din familia extinsă a fraţilor Muti dispăruse de câteva luni un copil, lipsa nefiind declarată de către rude. 
 
Dosarul a ajuns în atenţia procurorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care continuă urmărirea penală. Nici până astăzi criminaliştii nu au găsit cadavrul copilului, deşi au săpat pe câmpurile din zonă aproape o săptămână.
 
”Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art 188 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, victimă fiind un minor, în vârstă de aproximativ 1 an şi 4 luni, constituindu-se dosar penal având autor necunoscut. Urmărirea penală nu a fost finalizată în cauză”, se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie oferit în august 2019 reporterului Adevărul.
 
Potrivit IPJ Buzău, copilul pe care l-ar fi ucis Marian Muti este singurul caz de dispariţie a unui minor din judeţul Buzău, aflat în evidenţele Poliţiei.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: