Istoria jandarmilor buzoieni, oglindită într-o expoziţie organizată de Muzeul Judeţean

Istoria jandarmilor buzoieni, oglindită într-o expoziţie organizată de Muzeul Judeţean

Sursa MJB

Istoria Jandarmeriei buzoiene este pusă în valoare în cadrul unei expoziţii itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” pe care Muzeul Judeţean Buzău o va organiza de săptămâna viitoare, printr-un parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Ştiri pe aceeaşi temă


Vernisajul va avea loc miercuri, 12 mai, la ora 11.00, la sediul central al Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată în perioada 12 mai – 27 iunie, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, ultima intrare fiind la ora 17.15.

Expoziţia a pornit de la  aniversarea a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române şi îşi propune să aducă în atenţia publicului istoria acestei instituţii, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă şi contemporană a României. 

Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

Vizitatorii vor avea ocazia să afle informaţii despre istoria Jandarmeriei buzoiene şi să vadă în premieră brevete, medalii şi ordine militare care au aparţinut maiorului Irimescu Aurel, ofiţerul superior care a îndeplinit funcţia de comandant al Companiei de Jandarmi Buzău în perioada interbelică, care au fost oferite cu generozitate de colecţionarul buzoian Daniel Cosmin Obreja. 

Prezentarea istoriei Jandarmeriei buzoiene a fost posibilă şi prin contribuţia domnului Petre Gabriel, colecţionar buzoian şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău care au contribuit cu fotografii de epocă şi echipament militar care s-a aflat în dotarea Trupelor de Securitatea şi a Jandarmeriei Române în perioada anilor 1990.

”Un rol semnificativ la realizarea expoziţiei îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialişti în istoria Jandarmeriei Române şi autor al cărţii <Jandarmii şi miliţienii de la sate> publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014”, transmit reprezentanţii Muzeului Judeţean Buzău.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările