Una dintre cele mai frumoase clădiri din Braşov va fi reabilitată cu 21 de milioane de lei

Una dintre cele mai frumoase clădiri
din Braşov va fi reabilitată cu 21 de milioane de lei

Clădirea a fost acoperită acum trei ani cu o prelată. FOTOAdevărul.

Clădirea de pe Republicii este una dintre puţinele din Braşov construite în stil Art Nouveau. S-a degradat atât de tare încât a fost nevoie de o prelată care să o acopere pentru ca pereţii să nu se dărâme.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clădirea este declarată monument istoric de interes naţional, iar Primăria se chinuie de mult timp să o renoveze. Au fost fonduri şi anul trecut, dar nicio firmă nu a dorit să îşi assume lucrarea deoarece este o muncă migăloasă şi trebuie restaurate şi câteva picture murale. Ce va fi în clădire după renovare încă nu se ştie. Au existat zvonuri că ea va fi închiriată şi vea avea destinaţie comercială.

Imobilului a fost construit în 1906 în stilul Jugendstil, cunoscut sub denumirea franceză de Art Nouveau. Până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii. Comuniştii au transformat-o în sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate. După Revoluţia aici a fost sediul Bancorex până la desfiinţarea băncii. De câţiva ani clădirea este părăsită.

„În bugetul aprobat pentru anul acesta, avem prevăzută o sumă de aproximativ 21 de milioane de lei, care în conformitate cu proiectul tehnic ar acoperi costurile de reabilitare a acestei clădiri. În următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local vom supune aprobării indicatorii tehnico-economici, după care vm demara procedura de achiziţie a lucrărilor de reabilitare. Având în vedere experienţa de anii trecuţi, când, deşi am avut fondurile alocate pentru reabilitarea faţadei şi repararea acoperişului nu au existat firme interesate care să participe la licitaţie, sperăm ca de data aceasta să existe cât mai mulţi doritori. Totodată, sperăm ca în paralel şi partea care aparţine Ministerului Culturii să intre în acelaşi proces de reabilitare”, a explicat viceprimarul Braşovuluiu, Laszlo Barabas, citat de mytex.ro.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: