Pericolele din margarină. Vitamine sintetice şi substanţe similare plasticului

Pericolele
din margarină. Vitamine sintetice şi substanţe similare plasticului

Margarina trebuie consumată cu moderaţie. FOTOArhivă.

Margarina conţine grăsimi trans, care o fac să se întindă uşor pe pâine, dar care nu pot fi procesate de organism. Unele tipuri de margarină conţin şi vitamine artificiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Multe dintre tipurile de margarină de pe piaţă se obţin prin hidrogenare. Este un procedeu prin care grăsimile vegetale devin solide şi tartinabile. Însă prin acest procedeu se ajunge la grăsimile trans, care sunt periculoase pentru organism.

„Anumite componente din margarină sunt similare plasticulului. Grăsimile trans sunt cele mai periculoase pentru organism, deoarece nu pot fi procesate, nu pot fi arse. Aceste grăsimi ne afectează întreg organismul. Practic ne intoxică celulele şi ne afectează procesul de digestie. Nu este suficient să renunţăm la margarină. Produsele de patiserie, cum sunt cornurile, pateurile cu brânză, tot felul de biscuţi, dar Şi cipsurile şi snackurile, toate conţin grăsimi trans. De asemenea unele tipuri de margarină conţin vitamine sintetice, obţinute prin procedee chimice“, spune medicul nutriţionist Eva Iorţan.

Grăsimile trans consumate zilnic ne pot îmbolnăvi. „Pentru că nu pot fi eliminate de organism, grăsimile trans se depun pe artere, fapt care duce la afectarea sistemului circulator, dar şi la probleme cardiovasculare. Există studii care arată că aceste grăsimi trans au legătură directă cu atacul de cord, adică infarctul. În plus, aceste grăsimi favorizează depozitele de grăsime adică se depus şi ne îngraşă în special în zona abdomilală, talie şi fese. Aceste grăsimi sunt periculoase pentru copii, iar cei mici nu ar trebui să consume margarină. Nici femeile care alăptează nu ar trebui să o mănânce deoarece grăsimile se pot transmite prin lapte. De asemenea, grăsimile trans afectează sistemul imunitar şi ne fac mai vulnerabili în faţa infecţiilor“, mai spune medicul.

Reclamele la margarină o prezintă ca un aliment-minune, sănătos pentru inimă. Trebuie să citim însă cu atenţie eticheta. „Toate reclamele de la televizor prezintă margarina ca pe un produs sănătos. Nu este chiar aşa. Sunt foarte multe tipuri de margarină pe piaţă. Unele, de obicei cele mai scumpe, nu conţin aceste grăsimi trans sau conţin o cantitate mult mai mică. Însă cele ieftine, la 3-4 lei cutia, conţin aceste grăsimi. Este bine însă că producătorii sunt obligaţi să menţioneze pe etichetă aceste grăsimi. Înainte de a cumpăra o margarină trebuie să citim cu atenţie eticheta. Eu personal recomand untul. Mulţi îl evită pentru că este mai gras, dar în esenţă este mai sănătos. Dacă nu îl consumăm în cantitate mare nu ne afectează organismul“, mai spune specialistul. 

citeste totul despre: