ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni elevi din Bistriţa-Năsăud. Alexandra Rînja şi Adria Ciuca ne vorbesc despre performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alexandra Rînja şi Adria Ciuca
FOTO: Alexandra Rînja şi Adria Ciuca

Alexandra Rînja studiază la cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud, în timp ce Adria Ciuca a terminat în urmă cu câţiva ani un alt liceu de top din municipiu. Cele două ne vorbesc despre performanţă, dar şi despre liceele în care au învăţat.

Alexandra Rînja

De doi ani se luptă pentru Consiliul Judeţean al Elevilor, pregătind emisiuni educative de prezentare a liceelor sau făcând gale de film pentru a aduna fonduri pentru colegii săi mai nevoiaşi. Anul acesta şi-a încercat norocul şi la olimpiada naţională de matematică, de unde s-a întors cu o menţiune şi cu cea mai bună medie din lotul bistriţean.

Deşi acum îi place să experimenteze şi să încerce lucruri noi, încă de când era la şcoala generală ştia că vrea să urmeze Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” profilul matematică-informatică, aşa cum au făcut şi ceilalţi membri ai familiei sale.

Vorbeşte cu mândrie şi respect despre Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” unde învaţă, care de câţiva ani buni reuşeşte îşi menţină titulatura de „cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud”. Îi place la „Liviu” pentru că îşi doreşte să facă performanţă, iar aici a găsit profesori dispuşi să o ajute extraşcolar în acest sens.

„Sunt şi fiţe, dar în mare parte sunt stopate, pentru că uniforma se respectă, totuşi aceasta este o şcoală, nu suntem la parada modei. Putem să facem parada modei pe la baluri, la şcoală însă venim îmbrăcaţi decent şi asta nu lasă loc de fiţe,” ne povesteşte Alexandra despre zvonurile care cataloghează elevii acestui colegi drept „fiţoşi” şi „copii de bani gata”.

De asemenea, Alexandra susţine că tocmai stoparea acestor fiţe, stricteţea şi faptul că nu se schimbă regulile în timpul jocului, iar abaterile nu sunt tolerate menţine Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” în top de atâţia ani. Prestigiul liceului este menţinut şi de elevii buni care aleg această şcoală tocmai datorită performanţei sale.

Alexandra vorbeşte şi de performanţă care este realizată în parte şi cu ajutorul competiţiei, care face munca mai „acerbă”, iar rezultatele indiscutabil mai bune.

„Avem printre noi oameni care vedem că au reuşit. Profesorii vin mereu şi ne vorbesc despre elevii care au reuşit. De asemenea, profesorii sunt şi ei modele demne de urmat pentru că îşi sacrifică timpul liber astfel încât noi să devenim mai buni,” explică eleva.

Cu toate acestea, Alexandra recunoaşte faptul că profesorilor le este tot mai greu să stimuleze elevii şi să concureze cu modelele pe care le promovează societatea şi care de cele mai multe ori nu au nicio treabă cu performanţa.

Lucruri ar mai fi de făcut, crede Alexandra care şi-ar dori ca cel mai bun liceu din Bistriţa-Năsăud să aibă parte de o renovare serioasă şi de laboratoare noi pentru colegii săi de la profilele biologie sau chimie.


Descrie elevul de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” ca find serios, ambiţios, determinat, uneori fiţos şi care are nevoie să fie împins de la spate uneori.

Adria Ciuca

A terminat liceul în 2008 şi a ales să îşi continue studiile în Marea Britanie, după ce a realizat că facultăţile româneşti nu te pregătesc cum trebuie pentru piaţa muncii. După un masterat la Universitatea Kingston a ales să se întoarcă în Bistriţa, pentru că îi plac provocările.

După ce a terminat Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” la profilul economic s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj. În anul al doilea a avut ocazia să plece în Marea Britanie, cu o bursă Erasmus.


Ajunsă la Universitatea Kingston din Marea Britanie a decis pe loc că vrea să îşi continue studiile acolo, ajungând la concluzia că şcoala românească nu răspunde tocmai cerinţelor pieţei muncii, axându-se mai mult pe „toceală” şi mai puţin pe practică.


Şi-a terminat totuşi facultatea în România, după care şi-a făcut masteratul în Marea Britanie, la Universitatea Manchester.  S-a întors în ţară pentru că nu a dorit să aleagă varianta uşoară şi să rămână pe un post „călduţ”.


A reuşit să se angajeze în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi lucrează part-time ca şi facilitator de dezvoltare comunitară şi la un Grup de Acţiune Locală. Deşi volumul de muncă nu este deloc de neglijat, recunoaşte că suma pe care  o câştigă în ţară nu o egalează pe cea cu care ar fi fost remunerată dacă rămânea în Marea Britanie.


Deşi nu are o părere foarte bună despre şcolile româneşti, Adria recunoaşte faptul că experienţa din Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” a ajutat-o să se integreze mai repede. Stricteţea promovată în liceul bistriţean, accentul căzut pe munca autodidactă, nu au făcut decât să îi uşureze munca odată ajunsă în universitatea din Marea Britanie.


„A contat şi faptul că profesorii mei din „Andrei” ne-au împins să participăm la toate olimpiadele posibile. A fost de asemenea foarte important şi faptul că nu se chiulea. Se putea lipsi doar cu învoire, iar aceea nu prea era dată „pe ochi frumoşi”. Întârziatul de asemenea nu era permis, la ora 08:00 se închidea poarta”, mai spune Adria.


Adria crede că tocmai această stricteţe, feedback-ul oferit de profesori, multitudinea de teme pentru acasă au reuşit să menţină Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” în topul celor mai bune licee din judeţ.


„Avem însă de recuperat foare mult. Dincolo sunt foarte mult axaţi pe practică, aici te pun să înveţi pe de rost tot. De asemenea, în Marea Britanie profesorii sunt mai abordabili şi mai politicoşi, nu te jignesc. Aici le mai scapă câte un: „eşti prost!” şi asta nu e bine,” completează Adria.


Deşi nu poate să nu observe punctele forte ale Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, Adria este de părere că mai are mult de lucru pentru a creşte performanţa elevilor şi a actului educaţional.


 „Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” este un liceu bun, dar mai avem mult de învăţat. Ar putea să facă o bibliotecă ca lumea, cu cărţi pentru testele internaţionale, de exemplu. Ar fi eficient de asemenea un sistem de mentorat: cei mai mari să îi ajute pe cei mai mici. Sunt foarte multe chestii pe care le poţi face la nivel local şi pentru care nu-ţi trebuie bani”, precizează fosta elevă a colegiului.
 

Vă mai recomandăm:

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din Bistriţa-Năsăud. Ana Haitonic: „Îmi place teribil de mult meseria aceasta, o fac cu pasiune”

Topul celor mai bune licee din judeţul Bistriţa-Năsăud


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite