Expoziţii în limba ucraineană la Planetariul Baia Mare. Sunt prezentate curiozităţi din activitatea spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Ignat le prezintă vizitatorilor expoziţiile    Foto: Planetariul Baia Mare
Ovidiu Ignat le prezintă vizitatorilor expoziţiile    Foto: Planetariul Baia Mare

Muzeul de Ştiinţe Astronomice (Planetariul) din Baia Mare organizează un vernisaj al unei expoziţii în limba ucraineană, dar există şi variantele în limba română, engleză, maghiară şi germană. De asemenea, din 22 iunie va fi disponiblă încă o expoziţie în limba ucraineană.

Muzeul de Ştiinţe Astronomice (Planetariul) Baia Mare revine „în forţă” cu oferte ce nu pot trece neobservate. Expoziţia „Cer liber” va fi vernisată pe 22 iunie 2022, cu tematica prezentată în limbile română, engleză şi ucraineană.

Din 22 iunie va fi disponibil şi spectacolul digital SALITEX în limba ucraineană, până atunci fiind disponibil în română, engleză, germană şi maghiară.

Spectacolele digitale au loc zilnic de la orele 10.00, 12.00, 14.00. Cele analogice  - spectacolele clasice, cu planetariul analogic, au loc de la orele 09.00, 11.00, 13.00, 15.00, în zilele de marţi până duminică.

„Avem o miniexpoziţie pentru refugiaţii din Ucraina, care va fi însoţită de filmul nostru, Satelix, pe care l-am făcut anul trecut, tradus în limba ucraineană. Evident că accesul pentru refugiaţi va fi gratuit”, spune prof. Ovidiu Ignat, managerul Muzeului de Ştiinţe Astronomice din Baia Mare.

Una dintre expoziţii numită „Constelaţii tradiţionale româneşti” poatw fi vizionată pe site-ul dedicat, crt-ro.com.

Curiozităţi din expoziţie: bormaşina cu baterii sau spuma cu memorie, inventată pentru astronauţi

Expoziţia are o variantă şi în limba română, maghiară, germană sau engleză şi vorbeşte despre sateliţii artificiali ai Pământului şi despre impactul tehnologiei spaţiale în viaţa cotidiană. „Adică despre cum ne ajută sateliţii pe noi şi cum ne ajută materialele folosite în activităţie spaţiale în viaţa noastră de zi cu zi”, mai explică Ovidiu Ignat. De exemplu, mai spune el, în prezentare se vorbeşte despre cum a fost inventată spuma cu memorie pe care noi o folosim acum la saltele. „A fost folosită în anii 60 la scaunele astronauţilor. Spuma e realizată din materiale cu proprietăţi superioare tehnologiilor de la vremea respectivă”, mai spune el.

De asemenea, în expoziţie, vizitatorii vor mai afla legătura maşinii de găurit cu baterii şi astronomie. „A fost inventată pentru misiunile pe Lună, ca să extragă rocă lunară. Acum toată lumea are bormaşină cu baterii”, mai explică el.

Acestea sunt doar câteva exemple de lucruri interesante pe care vizitatorii le vor afla în cadrul spectacolului „Satelix”.

Proiectul educativ „Satelix” a fost realizat anul trecut de către membrii Planetariului şi Muzeul de Ştiinţe Astronomice din municipiul Baia Mare şi a fost prezentat la unul dintre cele mai titrate evenimente la nivel mondial, Festivalul Full-Dome (FFB) din Brno, Cehia.

Ovidiu Ignat, membru în juriul prestigiosului Full-Dome Festival

Prof. Ovidiu Ignat, managerul Planetariului, a făcut parte din juriul format din doar trei membri ai Full-Dome Festival de la Brno - Cehia, ce a avut loc în perioada 8-10 iunie. Managerul Planetariului a participat din 2019 la fiecare ediţie a festivalului, unde a fost remarcat de organizatori şi colaboratori.

Juriul a avut sarcina de a evalua din perspectivă tehnică şi profesională producţiile care au rulat în cadrul celui mai important festival de producţii digitale multimedia full-dome pentru planetarii din Europa şi din lumea întreagă: Fulldome Festival Brno, Cehia. Festivalul oferă şi publicului participant un sistem digital automatizat de votare, pentru diverse categorii de producţie, însă juriul are influenţa cea mai mare.

Tabere de ştiinţă pentru cei mici

Azi, 15 iunie, încep înscrierile pentru tabăra de ştiinţă „Astromicus”, organizată la Planetariul din Baia Mare. Prima serie începe în prima zi de marţi din luna iulie, pe data de 5 şi va dura până vineri, 8 iulie. Astfel, vor fi patru serii de marţi până vineri, în patru săptămâni. „Dacă un adult ar participa la o astfel de tabără, după numai o oră ar ieşi, alergând şi ţipând Evrika ... Experimente cu aburi, cu magneţi, curent electric, aer, apă, gaz, electromagneţi - cu diversele forţe implicate şi cu relevarea celor mai importante inovaţii din istoria civilizaţiei ... Nu este loc de plictiseală. Printre toate experimentele, găsim timp în fiecare zi şi pentru astronomie, discuţii serioase şi privit prin telescop”, promit organizatorii.

Sunt aşteptaţi copii din grupele de vârste 6-10 ani şi 11-15 ani, iar taxa de înscriere este de 10 lei pe zi. Detalii şi înscrierei la telefon 0362401921.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

„Babuşka Z”. Adevărata poveste a pensionarei ucrainene care a devenit un simbol pro-război în Rusia: „Cum să susţin moartea compatrioţilor mei?”

 Război în Ucraina. Rusia susţine că a distrus un depozit de armament livrat de NATO. Kievul cere mai multe arme grele

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite