Ce sunt ochiurile româneşti şi de ce sunt mai sănătoase decât alte moduri de preparare a ouălor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine ştie că micul dejun este o masă foarte importantă. De aceea, este momentul cel mai bun din zi pentru a consuma ouă, care sunt foarte bogate în proteine. Însă dintre toate modalităţile de a le prepara una este mai deosebită.

Metoda de preparare a „ochiurilor româneşti” nu presupune folosirea uleiului, ceea ce la face mult mai sănătoase. „Grăsimea încinsă se transformă în carbohidraţi, care sunt «spaima siluetei»”, spune Claudia Mureşan, inginer în industria alimentară. De aceea, cel mai recomandat este ca ouăle să fie consumate fierte sau „poşate”, cum mai sunt denumite „ochiurile româneşti”. „Este o denumire mai recentă, dar reprezintă acelaşi lucru cu ochiurile româneşti, aşa cum erau denumite cu ani în urmă”, mai explică ea.

Ochiurile româneşti se sparg în tigaie, însă nu în ulei, ci în apă. „E bine să folosim o tigie înaltă sau chiar o cratiţă cu apă. Avem nevoie de un litru de apă, în care punem o linguriţă rasă de sare şi trei linguri de oţet. Se aduce la fierbere, iar când apa dă în clocot, focul trebuie redus”, mai explică Claudia Mureşan. Ea mai arată că dacă apa va fierbe tare atunci când punem ouăle, acestea se vor fierbe prea repede şi albuşul se va risipi în apă.

De altfel, aceasta este una din cele mai mari provocări pentru a prepara ouăle în acest fel. Tocmai de aceea, există multe metode de a le prepara, fără ca albuşul să se risipească. „Unele teorii spun că dacă vom face un vârtej atunci când turnăm oul, acesta îşi va păstra forma rotundă. Dar dacă apa fierbe prea tare, această metodă nu dă rezultate”, mai spune ea. Pe de alt parte, mai arată ea, modul în care se toarnă ouăle în apa fierbinte este foarte important. Acestea se sparg întâi într-o ceaşcă, după care se toarnă, încet, în apa clocotită.

Specialiştii, însă, spun că mai sunt şi alte metode de a le prepara, fără ca albuşul să se împrăştie. „Ouăle se pot pune într-un polonic, cu care se vor scufunda în vasul cu apă pentru 3-4 minute. Dacă vrem ca gălbenuşul să fie mai tare, atunci le vom lăsa 5-6 minute”, mai spune Claudia. Pe de altă parte, mai arată ea, se mai pot folosi pungile pentru gătit (la cuptor). „Se sparge oul în pungă şi se poate condimenta, după gust. Apoi punga se leagă la gură şi se scufundă în vasul cu apă care fierbe la foc mic. Ouăle îşi vor păstra forma şi vor fi foarte gustoase”, mai precizează ea. De asemenea, mai spune inginera în industria alimentară, se poate folosi un inel pentru ochiuri, care se va aşeza în tigaie, în apă, iar oule vor fi sparte direct acolo.

„Cel mai important este ca temperatura apei să fie scăzută atunci când turnăm ouăle. Dacă apa fierbe la 100 de grade Celsius, atunci când punem ouăle, aceasta trebuie să fie la aproximativ 80 de grade Celsius, pentru ca albuşul să-şi păstreze forma. Focul se menţine mic, pe tot parcursul procesului”, mai explică specialista.

Mai puteţi citi:

Viaţa unei familii cu opt membri într-un apartament cu două camere, ameninţată de datorii din toate părţile

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite