Medicii care au umplut un judeţ cu pensionari închipuiţi pe caz de boală şi persoane cu handicapuri imaginare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shitterstock
FOTO Shitterstock

Doi medici şi două asistente medicale din Bacău au pus pe picioare o reţea infracţională complexă, care a falsificat ani de zile acte medicale pentru ca mai multe persoane să poată primi ilegal pensii pe caz de boală şi indemnizaţii de handicap.

Tribunalul Bacău a condamnat un medic psihiatru, un medic cardiolog şi două asistente medicale, toţi din Bacău, alături de alte 16 persoane, pentru comiterea a nu mai puţin de opt infracţiuni. Este vorba de trafic de infliuenţă, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, cumpărare de influenţă, instigare şi complicitate la comiterea infracţiunilor amintite. 

Pedepsele pornesc de la un an şi 6 luni şi ajung la 2 ani şi 8 luni de închisoare, toate cu suspendarea executării. Majoritatea celor puşi sub inculpare au recunoscut acuzaţiile şi au cerut să fie judecaţi în procedură simplificată.

Judecătorii au dispus confiscarea de la pensionarii închipuiţi şi persoanele care au primit nejustificat indemnizaţii de handicap a sumelor de bani de care au beneficiat între 2013 şi 2016, ce totalizează aproape 200.000 de lei. Decizia a fost pronunţată pe 24 februarie şi nu este definitivă.

„Cotizaţii” între 1.000 şi 3.000 de lei de persoană

Totul a pornit pe 12.11.2014, când un medic psihiatru de la Spitalul Judeţean din Bacău a sunat la 112 ca să anunţe că o femeie i-a prezentat o adeverinţă medicală ce părea falsificată. Poliţiştii au mers pe fir şi au descoperit o adevărată reţea de fabricare a dosarelor de handicap sau de pensionare pe caz de incapacitate de muncă pe bază de acte false sau falsificate.

”Având cunoştinţe şi legături cu diferite persoane, cadre medicale, au decis să pretindă şi să primească importante sume de bani de la diverse persoane identificate în localităţile lor de domiciliu sau în localităţile limitrofe (pe care le cunoşteau în diferite împrejurări, respectiv pe stradă, la cumpărături sau în unităţi spitaliceşti), oferindu-se să le ajute în vederea obţinerii, în mod facil şi prin încălcarea legii, a unor pensii de incapacitate de muncă şi/sau indemnizaţii de handicap”, spun procurorii.

La depunerea dosarelor, cadrele medicale cereau 3.000 de lei de persoană, iar la revizuirea anuală a acestora, ”beneficiarii” plăteau fiecare câte 1.000 de lei, au stabilit anchetatorii. S-a ajuns la falsuri grosolane, care erau prezentate comisiilor medicale pentru încadrarea într-un grad de handicap.

„Suferinda” de Parkinson care era perfect sănătoasă

De pildă, o băcăuancă a plătit 600 de lei pe an ca să primească pensie de handicap pe motiv că suferă de Parkinson, deşi era perfect sănătoasă şi aptă de muncă.

”Nu avea niciun venit la acel moment şi nu a fost niciodată consultată de niciun medic, nu suferă de afecţiunile consemnate în certificatele de încadrare în grad de handicap, este sănătoasă, are putere de muncă şi, a aflat în cursul urmăririi penale ce diagnostic i s-a stabilit în urma încadrării în grad de handicap, respectiv că ar suferi de Parkinson şi diabet”, este constatarea procurorului de caz.

Chiar dacă admit că medicii au jucat un rol cheie în ”fabrica” de pensionări şi indemnizaţii de handicap ilegale, judecătorii le-au aplicat pedepse cu suspendare.

”Rezultatul faptei nu s-ar fi produs astfel încât se poate concluziona că aceştia au avut un rol esenţial. Nu în ultimul rând se va avea în vedere că aceşti inculpaţi sunt persoane care au o pregătire superioară şi aveau capacitatea de a anticipa consecinţele faptelor lor şi, privind din prisma calificării lor, aceştia trebuiau să fie repere de moralitate şi deontologie profesională pentru societate, prin conduita acestora s-a creat o imagine negativă corpului profesional din care aceştia fac parte”, este concluzia magistraţilor de la Tribunalul Bacău.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Comision din şpagă, o inovaţie în materie de corupţie. Cât ajunge mita pentru angajare la o companie naţională

Comisarul-şef care a transformat Poliţia în SRL. Lua şpagă pentru programările la permise şi înmatriculări

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite