FOTO Restaurarea palatului construit la marginea Imperiului Austro-Ungar pentru a face propagandă culturii. Cum arată acum bijuteria ridicată în Arad

FOTO Restaurarea palatului construit la marginea Imperiului Austro-Ungar pentru a face propagandă culturii. Cum arată acum bijuteria ridicată în Arad

Palatul Cultural din Arad a fost restaurat FOTO Ş.Both

Palatul Cultural din Arad, una din cele mai spectaculoase imobile din oraşul de pe Mureş, şi-a recăpătat strălucirea de altă dată.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Sediul Filarmonicii de Stat din Arad a trecut printr-un amplu proces de restaurare, atât la exteriorul cât şi în interior. Mai mult, obiectele de artă, picturile, statuile, vitraliile şi elementele de decoraţiune au fost şi acestea recondiţionate. Lucrările au fost realizate din bani de la bugetul Consiliului Local, însă banii au putut fi recuperaţi printr-un proiect retroactiv pe fonduri europene în valoare de peste 3,5 milioane de euro. 
 
„Au fost lucrări ample, pornind de la partea de consolidare şi structură, fiind o clădire de o sută de ani vechime trebuia să ne orientăm şi spre partea asta de siguranţă a clădirii. Am încercat să adaptăm totul la cerinţele de azi, este adaptat şi persoanelor cu dizabilităţi, avem chiar un lift pentru persoane. S-au făcut lucrări şi în sala de repetiţie, în spaţiile tehnice, sala de concert, la balcoane”, a spus Lucia Giurgiu, managerul de proiect.

 
În cadrul acestui proiect a intrat şi renovarea faţadei principale, iluminatul arhitectural şi acoperişul celor două turnuri mici. Lucrările din interior au presupus înlocuirea tuturor instalaţiilor electrice, sanitare şi de încălzire, ventilaţie şi climatizare, sistemul de iluminare. Cele mai sensibile lucrări de restaure au fost cele care au o componentă artistică.

 
“O provocare a fost şi partea de componentă artistică, trebuie să le aducem la forma iniţială, pentru că de-a lungul timpului au mai fost intervenţii de nedorit. Tot ceea ce am putut să repunem în valoare din ce a fost de valoare în clădire, am făcut-o”, a mai spus Lucia Giurgiu.

 
Seamănă cu Academia de Muzică din Budapesta
 
Palatul Cultural poate fi admirat şi pe internet, pe site-ul Primăriei sau cel al Filarmonicii, datorită un proiect de digitalizare. 
 
Edificiul a fost ridicat între anii 1911-1913 după planurile celui mai important arhitect arădean, Lajos Szantay.


 
 
“S-a încercat şi s-a reuşit respectarea filonului iniţial al clădirii. A fost construită pentru cultură, la marginea imperiului la acea oră, Aradul a avut al şaselea conservator din Europa, în 1840. Clădrea făcea parte dintr-un plan de culturalizare, de răspândirea culturii şi de întărirea marginii imperiului. Este realizat în stil secession, de secol XIX, reuşeşte să redea multe elemente comune cu Academia de Muzică Franz Lisz din Budapesta. Sunt aproape identice”, spune Doru Orban, directorul Filarmonicii de Stat din Arad. 

 
A fost dotat cu orgă uriaşă
 
În cadrul proiectului de reabilitare, sala de concerte a primit o orgă nouă, care a costat numai puţin de 600.000 de euro. 
 
“Sala a fost prevăzută de la început cu orgă. Din cronicile vremii aflăm că s-au adunat 18.000 de coroane de aur, până în 1914. Izbucnirea războiului a dus la stoparea iniţiativei de a achiziţiona marea orgă, banii fiind folosiţi pentru văduvele şi orfanii de război. Iată că după o sută şi ceva de ani, palatul a fost dotat cu marea orgă de concerte. După Ateneul Român şi orga din Târgu Mureş este a treia ca mărime din România”, a mai spus Doru Orban. 

 
Inaugurarea orgii de la Palatul Cultural va avea loc în cadrul unui concert simfonic în data de douăsprezece decembrie, de la ora 19.00. Programul muzical va fi susţinut de Miklos Noemi la orgă şi Radu Sinaci la violoncel.


 


 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: