Primarul reţinut pentru delapidare de peste 400.000 de lei nu are dreptul să exercite funcţia timp de 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Petru Ioan Barbu
Primarul Petru Ioan Barbu

Primarul comunei Vinţu de Jos, liberalul Petru Ioan Barbu, va fi cercetat în stare de libertate, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, au decis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru administratorul unei firme, cercetat în acelaşi dosar. Petru Barbu nu poate însă să exercite funcţia de primar pentru o perioadă de 60 de zile.

Primarul este cercetat de autorităţi după ce ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 400.000 de lei, în urma achitării unor expertize şi studii de fezabilitate fictive, care ar fi trebuit să fie realizate în scopul extinderii reţelei de alimentare cu apă potabilă a unei comune.

În prealabil, Barbu a fost reţinut de poliţişti, după ce aceştia au efectuat o percheziţie la sediul primăriei, pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de săvârşirea de infracţiuni de delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. Alături de Barbu a fost reţinut şi patronul firmei Dani Building SRL, Nicolae Pintea.

Reprezentaţii PNL Alba au precizat că primarul va fi demis din funcţia de preşedinte a filialei Vinţu de Jos doar dacă va fi arestat preventiv. 

Potrivit IPJ Alba, din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în luna decembrie a anului 2020, instituţia, prin reprezentantul legal, ar fi încheiat 5 contracte de prestări servicii cu administratorul unei societăţi comerciale, din municipiul Bucureşti, reprezentată de un bărbat de 69 de ani, din Bucureşti, pentru întocmirea de studii de fezabilitate, expertiză tehnică şi studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic), în scopul extinderii reţelei de alimentare cu apă potabilă, pe raza unei comune, contra sumei de 427.805 lei.

Ulterior, cu toate că studiile nu au fost realizate, la nivelul instituţiei publice ar fi fost întocmite documente fictive de predare – primire şi ar fi fost achitată întreaga sumă contractată. Cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul instituţiei, au fost identificate şi ridicate documente care privesc posibila activitate infracţională a persoanelor vizate de anchetă.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Securitatea şi şcoala în comunism. Elevii care ascultau Europa Liberă sau voiau să fugă din ţară, atent filaţi

 

Doi locuitori cu COVID-19 au băgat o comună întreagă în scenariul roşu şi au închis şi singurul bar din sat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite