Licitaţie pentru noul domeniu schiabil din Apuseni, de la Feneş - Zlatna. În prima etapă va avea două pârtii, bandă rulantă şi telescaun
0Noul domeniu schiabil din Alba, ce urmează a fi amenjat la Feneş – Zlatna, pe versantul nordic al Masivului Părăginoasa, parcurge o nouă etapă. Primăria Zlatna va cheltui peste 50.000 de euro pentru întocmirea documentaţiilor tehnice, verificarea proiectului tehnic şi asistenţa tehnică din partea proiectantului.
Potrivit caietului de sarcini, amenajarea domeniului schiabil se va face în două etape. În prima etapă, cea propusă prin proiect, se vor realiza două pârtii de schi, în lungime de 1,96 km, cu două instalaţii de transport (telescaun şi bandă rulantă), instalaţie de zăpadă artificială cu lac (rezervor pentru apă), clădire anexă şi garaj pentru maşina de bătut zăpada.
În cea de-a doua etapă se urmăreşte extinderea domeniului, prin realizarea a opt pârtii de schi, în lungime de aproximativ 4 km, cu cinci instalaţii de transport pe cablu de tip teleschi şi prelungirea instalaţiei de zăpadă artificială.
Primăria Zlatna a lansat luni, 31 august 2020, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o licitaţie pentru elaborarea documentaţiilor tehnice pentru obiectivul de investiţii „Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Oraşul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, judeţul Alba”. Valoarea totală estimată este de 279.000 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, investiţia are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferii turiştilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalaţie modernă de transport pe cablu. „Amenajarea domeniului schiabil prezentat va constitui un punct de atracţie pentru locuitorii din regiunea centrală a României. În ceea ce priveşte poziţia în teritoriu, localitatea este favorizată de prezenţa, la o distanţă mai mică de 80 de kilometri, a trei oraşe mari care au fiecare circa 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara), oraşe potenţial emitente de importante fluxuri turistice şi alte 13 oraşe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 de locuitori, localităţi pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat şi uşor accesibil”, se precizează în documentul citat.
Suprafaţa totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafaţă de pădure (se va scoate definitiv din fondul forestier) şi 117.644 mp fâneaţă.
În urma analizei posibilităţilor de dezvoltare a domeniului schiabil, raportate la geomorfologia zonei şi la criteriile minime de omologare impuse de Ordinul 491/2001, ţinând cont şi de situaţia juridică a terenului sau implicaţiile legate de suprafaţa ce ar urma să fie defrişată, conform Codului silvic (Legea nr. 46/2008 din 19 martie 2008 republicată), s-a stabilit ca amenajarea domeniului schiabil să se facă în două etape:
– Etapa I, cea propusă prin proiect, de amenajare a două pârtii de schi, cu două instalaţii de transport (telescaun şi bandă rulantă), instalaţie de zăpadă artificială, cu lac – rezervor pentru apă, clădire anexă, garaj pentru maşina de bătut zăpada;
– Etapa a II-a de amenajare, în extinderea etapei I, vizează valorificarea potenţialul schiabil al versantului nordic al Masivului Părăginoasa (cu alt. maximă de 1.292 m), prin care s-ar putea propune 8 pârtii de schi, în lungime aproximativă de 4 km, cu cinci instalaţii de transport pe cablu, de tip teleschi + prelungire instalaţie de zăpadă artificială.
Varianta recomandată de proiectant pentru dezvoltarea domeniului schiabil este cea care include un telescaun. Obiectivele preconizate a se atinge, după implementarea proiectului:
– dezvoltarea ofertei pentru sporturile de iarnă, prin amenajarea domeniului schiabil
– atragerea de investiţii private în turism, în viitoarea staţiune turistică, ca urmare a implementării investiţiei propuse, zona devenind atractivă pentru investitori
– atragerea unui număr crescut de turişti, după implementarea investiţiei, cu implicaţii asupra dezvoltării economice a localităţii şi a zonei. Conform previziunilor, numărul total de sosiri ale turiştilor în zonă va depăşi 5.100 de turişti în anul 2023.
– creşterea atractivităţii turistice a localităţii, în contextul concurenţial regional, raportat la staţiunile turistice cu ofertă similară pentru sporturile de iarnă (de ex. Arieşeni, Păltiniş, Muntele Băişorii, etc. )
– valorificarea potenţialului cultural local, legat de tradiţiile etnoculturale specifice Ţării Moţilor, contribuind la păstrarea şi conservarea acestora
– creşterea veniturilor atrase la bugetul local, ca urmare a diversificării activităţilor economice, bani ce vor putea fi utilizaţi pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructrii sau a serviciilor publice oferite către populaţie