A apărut o nouă „ţeapă” prin telefon: Metoda „Accidentul cu COVID-19”. Cum acţionează escrocii şi ce sume de bani cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasica ţeapă prin metoda „Accidentul” care a făcut mii de victime în toată ţară şi chiar în judeţul Alba, a fost adaptată de escroci în context actual. Mai exact, a apărut metoda „Accidentul cu COVID-19”.

Escrocii sună la diferite numere de telefon se dau drept doctori, sau inspectori DSP şi le comunică persoanelor pe care le-au apelat că un membru al familiei a fost depisat pozitiv cu noul coronavirus.

Mai mult pentru a fi cât mai convingători şi pentru a-i şoca pe cei sunaţi, escrocii spun că ruda acestora se află într-o stare gravă şi timpul este limitat.  

Apoi, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziţionării de aparatură medicală necesară vindecării sau chiar a transportului persoanei ”infectate” către unităţi medicale le solicită diferite sume de bani. Metoda a fost pusă deja în aplicare la Cluj, unde mai multe persoane au raportat la poliţie că au fost apelate şi li s-au cerut sume cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei.

Deocamdată, spun poliţiştii , persoanele contactate nu au dat curs solicitărilor telefonice şi fac apel către cei care ar putea fi sunaţi să le urmeze exemplul şi să nu dea bani persoanelor necunoscute.Oamenii legii fac cercetări pentru tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

„În fapt, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicitau diferite sume de bani, în urma depistării positive cu virusul Covid-19 şi internării în spital a membrilor de familie. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziţionării de aparatură medicală necesară vindecării sau a transportului către unităţile medicale, erau solicitate sume între 5.000 şi 30.000 de lei”, a transmis Poliţia.

Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă. Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite