Catedrala Romano-Catolică, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia. Turnul sudic atinge 62 de metri

Catedrala Romano-Catolică, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia. Turnul sudic atinge 62 de metri

Catedrala cu turnul cu ceas. Foto Romulus Opriscan

Cea mai înaltă clădire din Alba Iulia este Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, care, prin turnul său de pe latura sudică, atinge 62 de metri. Clădirea este reprezentativă pentru Cetate, având o vechime de aproape 1000 de ani.

Catedrala este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Construcţia a fost ridicată în secolul XIII şi a suferit mai multe adăugiri de-a lungul anilor. Biserica a fost finalizată în anul 1291. 
 
„În perioada medievală, împreună cu incinta şi palatul episcopal catolic, erau protejate de o fortificaţie secundară care includea şi palatul princiar. Anterior, pe acelaşi amplasament se crede că a existat o altă biserică distrusă de invazia tătară din 1241-1242. În perioada renaşterii au fost adăugate două capele pe latura de nord,  Lazo şi Sf. Ana, pentru ca în secolul XVIII să mai fie adăugată sacristia”, a afirmat istoricul Constantin Inel. 
 
Capela Lazo este considerată cea mai importantă creaţie a renaşterii transilvănene. Monumentul este vizitat de turişti români şi străini, printre care predomină cei veniţi din Ungaria. Intrarea principală în biserică se face prin faţada vestică, printr-o sală aflată între cele două turnuri. Turnul sudic are o înălţime de 62 de metri.
 
Criptă cu sarcofagele episcopilor 
 
Faţada principală de vest este una din originalităţile catedralei, prin asimetria turnurilor sale cu masive dimensiuni de fortificaţie. „Amestecul diferitelor stiluri constituie o atestare arhitectonică a unui trecut multisecular şi a diverselor intervenţii modificatoare, la epoci şi după concepte diferite. Nota dominantă a acestui caracter de diversitate o constituie însă masivitatea, pe care i-au dat-o primii constructori în scopul de a o face uşor de apărat”, a spus istoricul de la Muzeul Naţional al Unirii.  Interiorul monumentului a fost folosit de-a lungul secolelor şi ca loc de înhumare pentru personalităţile vremurilor. În una dintre cripte sunt depuse sarcofagele episcopilor romano-catolici din ultimii 200 ani. 
 
De asemenea, în incintă se găsesc monumentele funerare ale lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei, al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum şi sarcofagele familiei Zapolya, Izabella şi Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei. 
 
Catedrala este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, care grupează un număr de 440.000 de credincioşi romano-catolici din toate judeţele Transilvaniei. Este, în present, unul dintre principalale punct de atracţie turistică din Cetatea Alba Iulia. 
 
Lângă Catedrală a fost descoperite în 2011 ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, veche de peste 1.000 de ani (mijlocul secolului X). Pe lângă zidurile bisericii au mai fost descoperite şi 400 de morminte din perioada medievală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: