Casă veche de 170 de ani din Apuseni, restaurată cu banii Prinţului Charles al Marii Britanii FOTO

Casă veche de 170 de ani din Apuseni, restaurată cu banii Prinţului Charles al Marii Britanii FOTO

Casa de la Zlatna are o vechime de 170 de ani. Foto: Ambulanta pentru Monumente

Echipa „Ambulanţa pentru Monumente” se află în aceste zile în judeţul Alba, unde va restaura în perioada următoare o casă construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa „Citeră” este o casă amplasată la nord-este de oraşul Zlatna într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbău. Este o casă specifică arhitecturii vernaculare a satelor risipite pe înălţimi, cum sunt cele din această zonă. 
 
Casa, pe lângă arhitectura simplă şi patina materialelor locale din care este construită are o inscriptie cu datarea momentului construcţiei – 1849 , rar întâlnită în arhitectura civilă rurală.
 
Învelitoarea clădirii, în momentul de faţă este din elemente ceramice de factură industrială care nu corespund perioadei de construcţie a clădirii dar nici cu materialele întâlnite local.
 
Pentru a reduce degradările din infiltraţii cât şi cele datorate încărcării învelitorii actuale, se va îndepărta învelitoarea din elemente ceramice de factura industrială, se va intervenii asupra structurii şarpantei, se vor înlocui laţii şi se va pune o învelitoare de şindrilă specifică zonei.
 
 
În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.
 
Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.
 
 
Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.
 
Prin intermediul proiectului se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunitaţilor locale sub stricta supraveghere şi îndrumare a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacţie a comunităţilor, a ministerului de resort şi a autorităţilor în faţa ameninţărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.
 
Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, „Ambulanţa pentru monumente”, a cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările