Atenţie unde plecaţi în concediu! Calitatea apei pentru scăldat din Europa e încă nesatisfăcătoare în unele zone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plaje tema trafic slobozia

O statistică realizată de Comisia Europeană asupra zonelor de scăldat din Europa arată că există încă zone în care calitatea apei este nesatisfăcătoare.

În Luxemburg, Cipru, Malta, Grecia şi Austria, 95% sau mai mult din apele controlate sunt „excelente“, în timp ce Italia, Franţa şi Spania au avut cel mai mare număr de cazuri în care calitatea a fost considerată „insuficientă“.

În ceea ce priveşte România, la fel ca şi Austria, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta şi Slovenia, aceasta a obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2016.

Peste 85 la sută din zonele pentru scăldat monitorizate la nivel european în 2016 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanţe poluante nocive pentru sănătatea umană şi pentru mediu, în conformitate cu Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat.

Peste 96 la sută din zonele pentru scăldat au îndeplinit cerinţele minime de calitate stabilite în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Raportul Agenţiei Europene de Mediu (AEM) şi al Comisiei Europene confirmă că, în ultimii 40 de ani, plajele şi locurile de practicare a înotului din întreaga Europă înregistrează o tendinţă pozitivă, cu ape din ce în ce mai curate. Evaluarea reuneşte analize ale unor eşantioane de apă prelevate în peste 21.000 de zone pentru scăldat, atât costiere, cât şi interioare, şi oferă bune indicii în legătură cu amplasarea probabilă a zonelor cu cea mai bună calitate a apei în această vară. Apa pentru scăldat este eşantionată şi monitorizată pentru determinarea oricăror eventuale contaminări cu materii fecale provenite de la apele uzate sau de la animale.

La fel ca în anii precedenţi, marea majoritate a locurilor de practicare a înotului din Europa se pot mândri cu o apă de bună calitate. În 2016, 96,3% din zonele pentru scăldat au îndeplinit cerinţele minime de calitate (calificativul „satisfăcător”) stabilite de Directiva UE privind apa pentru scăldat, procent într-o uşoară creştere faţă de nivelul de 96,1% înregistrat în 2015.Peste 85 % (85,5) din zonele pentru scăldat au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate a apei prevăzute în directivă (calificativul „excelent”), în creştere faţă de 84,4% în 2015.

Raportul vizează locuri pentru scăldat situate în UE, Albania şi Elveţia. Apele pentru scăldat din Europa sunt mult mai curate decât în urmă cu patruzeci de ani, când cantităţi mari de ape uzate municipale şi industriale, netratate sau doar parţial tratate, erau deversate în apă. În afara raportului, AEM a publicat şi o hartă interactivă actualizată care indică nivelul de calitate corespunzător fiecărei zone pentru scăldat. Pe site-urile dedicate apei pentru scăldat ale AEM şi Comisiei sunt disponibile rapoarte de ţară actualizate şi informaţii privind directiva.

Încă există ape contaminate

Toate zonele pentru scăldat din Austria, Croaţia, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, România şi Slovenia, care au făcut obiectul raportului, au obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2016.

În cinci ţări, cel puţin 95 % din apele pentru scăldat au fost evaluate ca având o calitate „excelentă”: Luxemburg (toate cele 11 zone pentru scăldat, care au făcut obiectul raportului), Cipru (99 % din totalul zonelor), Malta (99 % din totalul zonelor), Grecia (97 % din totalul zonelor) şi Austria (95 % din totalul zonelor).

În 2016, 1,5 % (1,4 % în cazul ţărilor UE) din totalul zonelor de scăldat au fost clasificate ca având o calitate a apei „nesatisfăcătoare”.Între sezoanele de scăldat 2015 şi 2016, numărul absolut al apelor pentru scăldat clasificate ca fiind „nesatisfăcătoare” a scăzut de la 383 la 318 (de la 349 la 302 în cazul ţărilor UE).

Cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare” a apei a fost constatat în Italia (100 de zone pentru scăldat, sau 1,8 %), Franţa (82 de zone, sau 2,4 %) şi Spania (39 de zone, sau 1,8 %).

Context

Contaminarea apei cu materii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când ea survine în zonele pentru scăldat. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apa uzată şi apa de scurgere provenită de la ferme şi exploataţii agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente şi inundaţii, din cauza revărsării canalizărilor şi a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă şi în mări. Toate statele membre ale UE, alături de Albania şi de Elveţia, îşi monitorizează zonele pentru scăldat în conformitate cu dispoziţiile Directivei UE revizuite privind apa pentru scăldat. Actul legislativ prevede condiţiile în care calitatea apei pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcţie de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ar trebui să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau afişarea unui anunţ preventiv în acest sens, furnizarea de informaţii către public, precum şi măsuri corective adecvate.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite