Trucuri pentru a nu face excese alimentare de sărbători, dezvăluite de un psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema este că preparatele specifice Crăciunului se digeră mai greu şi atrag după sine atât creşteri rapide în greutate, cât şi un mediu favorabil problemelor de sănătate FOTO Shutterstock
Problema este că preparatele specifice Crăciunului se digeră mai greu şi atrag după sine atât creşteri rapide în greutate, cât şi un mediu favorabil problemelor de sănătate FOTO Shutterstock

În apropierea sărbătorilor, ne gândim tot mai mult la mesele în familie, pline cu bunătăţi tradiţionale, iar odată aşezaţi în faţa mâncărurilor parcă nu ne mai putem opri şi avem tendinţa de a face excese alimentare.

În opinia psihologului Angela Nuţu, vacanţele şi mai ales sărbătorile sunt adesea însoţite de schimbări în comportamentul alimentar. 

„Studiile arată că oamenii mănâncă mai mult decât în mod obişnuit când sunt sub influenţa unor emoţii puternice sau când se află într-un cadru social specific. Problema este că preparatele specifice Crăciunului se digeră mai greu şi atrag după sine atât creşteri rapide în greutate, cât şi un mediu favorabil problemelor de sănătate. În perioada sărbătorilor de iarnă, indigestiile şi arsurile stomacale sunt principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm“, explică specialista.

Studiile arată şi că oamenii care mănâncă în cadrul unui grup îşi schimbă aportul alimentar pentru a fi mai aproape de medie, iar cei mai mulţi prezintă o predispoziţie psihologică pentru supraalimentare la fiecare masă.

„Gustul bun al alimentelor stimulează o zonă din creier care descarcă dopamină, responsabilă de senzaţia de plăcere. Sărbătorile reprezintă pentru o parte dintre noi un moment în care ne eliberăm de stresul cotidian, zile de linişte şi bucurie lângă familie şi prieteni sau un factor şi mai puternic de stres pentru cei care resimt singurătatea în această perioadă. În ambele cazuri, mâncarea devine un factor important pentru a depăşi această perioadă încărcată emoţional“, arată psihologul.

Totodată, specialista oferă câteva reguli simple pentru a evita mâncatul excesiv de sărbători:

  • Este suficient să îţi iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor ziua de Crăciun şi ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare.
  • Evită să nu mănânci o zi întreagă doar pentru că seară ai în plan să mergi la masa în familie de Crăciun sau la petrecerea de revelion. Nu vei face altceva decât să creşti nivelul de foame care te va duce în mod sigur spre supraalimentare.
  • După o masă festivă, încearcă să împarţi între invitaţi mâncarea rămasă şi evită să o păstrezi pentru că vei ajunge să o consumi excesiv în urmăroarele zile.
  • Mănâncă regulat (cel puţin o dată la patru ore), este cea mai uşoară cale de a ţine poftele în frâu.
  • Mănâncă cât mai conştient. Este de aşteptat ca mesele în familie şi discuţiile lungi să îţi acapareze atenţia şi să ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie. Gândeşte-te cum te vei simţi peste o zi, o săptămână, o lună, dar şi la ce este dincolo de prima senzaţie şi la cum se va simţi organismul tău după o masă în care ai mâncat peste nevoile tale.
  • Este un moment bun să rămâi relaxat, să nu îţi impui limite, ci în schimb să îţi pui mici obiective uşor de atins. De exemplu, îţi poţi propune să te bucuri de toate mâncărurile, savurându-le. A savura presupune a mânca sau a bea ceva pe îndelete şi cu plăcere, pentru a-i simţi cu adevărat gustul. Dacă înveţi să savurezi şi să te bucuri de fiecare gust în parte, vei vedea cum vei ajunge să mănânci şi mai conştient, dar şi mai puţin.
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite