FOTO „Concurs internaţional de Miss“ realizat ştiinţific. Trăsăturile tipice ale româncelor, adunate într-un singur portret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII Daily Mail
FOTOGRAFII Daily Mail

Diversitatea are numitori comuni, aceasta este ideea care stă la baza unui experiment realizat în cadrul Universităţii din Glasgow, în Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă au suprapus chipurile femeilor din 41 de ţări sau etnii diferite în încercarea de a obţine „portretul“ feminin tipic pentru fiecare dintre acestea. Româncele au fost incluse în „expoziţie“.

Orice femeie se va simţi jignită dacă i se spune că are o figură comună, dar chiar acest lucru au încercat cercetătorii britanici să scoată în evidenţă: care sunt trăsăturile fizice comune pentru femei de 41 de naţionalităţi. 

Sute de imagini ale reprezentantelor de sex feminin din toată lumea au fost suprapuse cu ajutorul unui program computerizat, focalizarea fiind făcută pe zona ochilor, punctul central al suprapunerilor fotografice. Astfel, au fost realizate portretele femeilor din ţări precum România, Germania, Franţa, Grecia, Spania, Argentina, Brazilia, India, Ucraina, Polonia, Mongolia, China, Japonia, Suedia, Ungaria etc. 


Proiectul s-a bazat pe o idee dezvoltată în secolul XIX-lea de antropologul Sir Francis Galton, vărul naturalistului Charles Darwin, care a folosit această tehnică a suprapunerii încă din 1880. Galton a încercat să redea un tipar fizic comun al omului prin tehnica portretelor compozite, care a fost ulterior folosită în nenumărate studii referitoare la atracţia fizică sau în identificarea unui posibil ideal de frumuseţe. Chiar şi părintele psihanalizei, Sigmund Freud, s-a arătat interesat de posibila conturare a unei tipologii umane ideale, idee dezvoltată în teoria sa asupra interpretării viselor. Metoda pusă la punct de Galton este folosită astăzi într-o formă mult modernizată graţie dezvoltării tehnologice.

image


Bineînţeles, studiul Universităţii din Glasgow a primit şi critici legate de imaginile finale obţinute, devreme ce toate tipologiile feminine par că nu depăşesc 20 de ani, în loc să contureze vârsta medie a fiecărei naţionalităţii. Cercetătorii au explicat că metoda folosită aproximează formele subiecţilor înainte de a le combina, ceea ce diminuează eventualele imperfecţiuni, regula general acceptată fiind că trăsăturile comune sunt, de regulă, percepute ca fiind atrăgătoare. În ciuda criticilor, experimentul a fost primit cu interes de comunitatea ştiinţifică, dar şi de publicul larg, relatează Daily Mail.  

image


Studiul Universităţii din Glasgow a fost inspirat de un proiect al fotografului sud-african Mike Mike, intitulat „Chipurile viitorului“, care combină feţele persoanelor din diferite oraşe. Artistul studia în Londra când a realizat cât de interesantă este diversitatea etnică a metropolei britanice.

image
image

„Mergeam des cu metroul şi am fost intrigat de multitudinea de naţionalităţi pe care le întâlneam: somalezi, indieni, americani, scandinavi... Sute de naţionalităţi care trăiesc într-un singur oraş. Aşa am ajuns să mă întreb cum arată, de fapt, un londonez. Şi mi-am dat seama că dacă cineva ar contopi aceste trăsături, am putea avea măcar o noţiune despre cum ar putea arăta, într-o bună zi, locuitorii unui oraş sau altul“, a povestit fotograful pentru Daily Mail. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite