Cele mai proaste obiceiuri care ne distrug dinţii, dezvăluite de un reputat medic stomatolog

Cele mai proaste obiceiuri care ne distrug dinţii, dezvăluite de un reputat medic stomatolog

Seara, după ce ne spălăm pe dinţi, nu ar trebui să mai mâncăm absolut nimic

Dr. Adrian Mina, unul din cei mai apreciaţi medici stomatologi din România, identifică patru obiceiuri pe care mulţi dintre noi le avem şi care ne afectează sănătatea şi aspectul estetic al dinţilor mai mult decât am crede.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectaţi medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada şi România. Printre pacienţii săi se numără persoane publice din România, dar şi de peste hotare.
 
Medicul a dezvălui cele patru obiceiuri de care trebuie să scăpăm pentru a ne proteja dantura. 
 
1. Mâncăm frecvent şi în exces seminţe de floarea soarelui
 
„E un obicei prost care distruge ligamentul dentar. Dinţii pot suferi modificări la nivelul osului care îi susţine. În plus, se şi tocesc. În cazul persoanelor care mănâncă frecvent seminţe, apar niste uzuri caracteristice precum nişte şanţuri. Se modifică şi muşcătura, iar noi, medicii stomatologi, rezolvăm în van aceste probleme, dacă ei nu renunţă şi continuă să spargă seminţe. Lucrările dentare nu rezistă din cauza şocului la care sunt supuse constant, adezivul îşi pierde din proprietăţi, iar materialul crapă. Oamenii confundă tratamentele dentare cu un dinte nou care e şi mai rezistent. Trebuie să respectăm caracteristicile unei lucrări şi să nu o suprasolicităm“, explică Dr. Adrian Mina (foto).
 
2. Ticul nervos de a roade unghiile
 
„O altă problema des întâlnită este că rupem unghiile cu dinţii. O folosire impulsivă pe un anumit grup de dinţi, care nu este în scop de a mesteca alimentele, va duce la o tocire neuniformă a dinţilor. Atunci când nu avem probleme dentare şi mâncăm pe ambele părţi, vom toci dinţii uniform, însă cei care au obiceiuri proaste ajung să îşi deformeze dantura. Putem vedea în jurul nostru oameni care nu mai au linia zâmbetului dreapta, aceasta fiind oblică, după ce, ani de zile, persoana respectivă şi-a ros unghiile“, spune specialistul. 
 
Alte deformări ale danturii apar după ce oamenii, tot din cauza stresului, ajung să îşi introducă în gură diverse obiecte: creioane, capace de pix, scobitori, paie sau braţele de la ochelari. Aceste obiceiuri negative sunt lente, dar, dacă sunt întreţinute într-un mod constant, provoacă în mod cert probleme.
 
3. Mai mâncăm ceva dupa ce ne spălăm seara pe dinţi
 
„Foarte mulţi oameni sar peste periajul de la sfârşitul zilei sau, după ce se spală, mai ciugulesc ceva. Acest lucru este foarte rău pentru că, în timpul noptii, noi mai producem doar 15% din cantitatea de salivă pe care o avem în timpul zilei. Saliva pe care o înghiţim are rolul să îndepărteze placa bacteriană. Dacă mai rămân şi resturi de alimente, oferim un mediu propice pentru apariţia cariilor. Din acest motiv, periajul dinţilor trebuie să fie realizat corect, iar ulterior să nu mai mâncăm nici măcar un colţ de biscuite. Avem voie să bem apă. Dacă vom face constant acest lucru, ne vom trezi şi a doua zi fără acel gust neplăcut care se formează în timpul nopţii“, explică medicul stomatolog. 
 
4. Respirăm pe gură 
 
„Există oameni care respiră doar pe gură şi nu îşi folosesc deloc nasul, atât ziua cât şi noaptea. Poate fi o simplă obişnuinţă sau cu o problemă patologică la nivelul aparatului respirator (deviaţii de sept, probleme anatomice, etc). Din acest motiv, gura se usucă, iar mediul devine propice pentru apariţia cariilor. Saliva are multe componente protectoare şi neutralizează PH-ul, elimină aciditatea, iar, dacă dintele este uscat, este predispus la distrugerea smalţului. Dacă noi nu avem salivă în gură din cauza respiraţiei, în mod sigur patologiile specifice vor avansa mai rapid. Şi sportivii sunt afectaţi de acest lucru pentru că au o respiraţie pe gură de foarte multe ori. Ei au nevoie să compenseze lipsa de oxigen în momentul în care depun un efort considerabil“, spune Dr. Adrian Mina.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările