Secretele murdare din bucătăriile restaurantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea mulţi dintre angajaţii restaurantelor au lacune imense în ceea ce priveşte siguranţa şi curăţenia, nu-şi spală mâinile îndeajuns de des şi vin la serviciu chiar şi când sunt bolnavi, arată un studiu realizat în sute de restaurante.

Aproape 3.000 de americani mor anual din cauza toxiinfecţiilor alimentare şi peste 120.000 sunt spitalizaţi, potrivit motherjones.com. 

Cum restaurantele şi locurile care comercializează fast-food reprezintă sursa îmbolnăvirii în mai mult de jumătate din cazuri, specialiştii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au inspectat bucătăriile a sute de restaurante din 10 state americane (California, Colorado, Connecticut, Georgia, Minnesota, New York, Oregon, Iowa, Rhode Island şi Tennessee) pentru a afla care sunt practicile ce îmbolnăvesc mii de oameni. Rezultatul analizei lor a fost publicat în această lună şi nu este deloc plăcut.

Aproape două treimi din angajaţi nu se spală pe mâini după ce au pus mâna pe carne crudă de vită. Din cele 247 de restaurante controlate, în 192 se pregătea carne de vită. Dintre acestea, în 119 au fost găsiţi angajaţi care nu se spălau pe mâini după ce atingeau carnea de vită, cunoscută pentru faptul că este purtătoare de agenţi patogeni, precum E. Coli (Escherichia coli). 61.000 de bolnavi şi 20 de decese pe an, numai în Statele Unite, sunt cauzate de E. Coli.

Aproape 40% din restaurante nu folosesc tocătoare separate pentru tranşarea cărnii, tăierea legumelor sau a altor ingrediente. Într-o bucătărie de restaurant, fiecare tip de aliment ar trebui să aibă tocătorul lui, tocmai pentru ca riscul infectării cu diverse bacterii să fie cât mai mic. De asemenea, în aproape jumătate din bucătării nu se folosesc mănuşi de unică folosinţă.

Majoritatea managerilor de restaurant nu ştiu care este temperatura la care se găteşte puiul. Din cei 448 de manageri chestionaţi, doar 194 au ştiut să răspundă la această întrebare. Un sfert dintre aceştia subestimează valoarea reală a temperaturii, iar 33 au admis că nu au habar.

Aproape jumătate din bucătarii-şefi nu folosesc termometru ca să se asigure că este gătită carnea. Culoarea determină pentru aceştia dacă burgerul sau friptura s-a făcut. Ca rezultat, preparatele sunt, deseori, crude în interior, ceea ce măreşte probabilitatea transmiterii bolilor infecţioase.

40% din angajaţii bolnavi au rămas în bucătărie pentru că nu aveau drept la concediul medical. Cert este că mai mult de jumătate au fost pe tură cel puţin o dată când erau bolnavi. Potrivit studiului, mulţi dintre angajaţi nu şi-au luat liber pentru că nu au vrut să îngreuneze soarta colegilor lor.
În ciuda dorinţei de a face bine, angajaţii bolnavi riscă vieţile a sute de oameni. 20% din angajaţi au recunoscut că au vomat sau au suferit de diaree în timpul programului din bucătărie.

Nici în Europa situaţia nu este roz

În Europa, 40% din toxiinfecţiile alimentare apar datorită alimentelor preparate acasă. Alimentele pot fi contaminate de la locul de producţie (de la animal la animal sau de la om la produsele animale) sau în timpul procesării preparatelor, ceea ce presupune folosirea unor materii prime contaminate, manipularea inadecvată, folosirea temperaturilor inadecvate, factorii de mediu sau practicile de igienă inadecvate.

Bolile cauzate de consumul de alimente contaminate reprezintă o problemă de sănătate publică. La nivel global, 1,8 milioane de persoane mor prin boală diareică, iar 1,5 milioane de copii sub 5 ani mor din această cauză. Anual, se înregistrează două miliarde de cazuri de boli diareice, la nivel mondial.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite