Paul Bocuse, părintele bucătăriei moderne franceze

Paul Bocuse, părintele bucătăriei moderne franceze

Paul Bocuse cu un croquembouche, un desert clasic al bucătăriei franceze FOTO bocuse.fr

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. „Adevărul“ vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este unul dintre cei mai mari bucătari francezi, este proprietarul restaurantului L’Auberge du Pont de Collonges (Lyon), iar ghidul de restaurante Gault-Millau l-a numit „Bucătarul secolului“ şi „Părintele bucătăriei moderne franceze“.

Paul Bocuse s-a născut pe 11 februarie 1926, în comuna Collonges-au-Mont-d’Or şi este fiul lui Georges şi al Irmei, bucătari de renume şi tradiţie. În 1942, la vârsta de 16 ani, a început ucenicia la Restaurant de la Soierie, unde a deprins tehnicile esenţiale în arta gătitului, dar a învăţat şi cum să taie porcul ori să negocieze la piaţă, abilităţi necesare mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Doi ani mai târziu, s-a oferit voluntar în armata de eliberare a generalului Charles de Gaulle care în timpul războiului a condus Forţele Franceze Libere. S-a înrolat în prima diviziune franceză liberă, iar în 1945 americanii l-au invitat să participe la defilarea de la Paris.

La întoarcerea la Lyon, a continuat să înveţe de la bucătăreasa Eugénie Brazier, dar s-a ocupat şi de menaj: spălat, călcat, îngrijirea animalelor şi grădinărit.  
Bocuse a lucrat cu bucătarul Gaston Richard la restaurantul Lucas Carton de pe Champes Élysée, unde s-a împrietenit cu colegii de breaslă Pierre şi Jean Troisgros, cunoscuţi sub numele de fraţii Troisgros.

În anii ’50, sub îndrumarea maeştrilor Fernand Point şi Paul Mercier, cei trei au format echipa imbatabilă a restaurantului La Pyramide de Vienne, în apropiere de Lyon. În 1961, Paul Bocuse a obţinut prima stea Michelin, iar un an mai târziu a primit a doua distincţie similară. Abia 1965 a fost anul consacrării, când Ghidul Michelin i-a recunoscut meritele în totalitate, odată cu cea de-a treia stea.

Zece ani mai târziu, în 1975, Valéry Giscard d'Estaing, preşedintele republicii franceze, l-a numit cavaler al Legiunii de Onoare, iar cu acest prilej a inventat şi celebra supă de trufe V.G.E., unul dintre felurile de mîncare despre care experţii culinari spun că trebuie încercate măcar o dată în viaţă.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările