SUA, coronavirus. Aproape un milion de contaminări, alţi 1.303 morţi în ultimele 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un milion de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus în Statele Unite de începutul epidemiei, potrivit Universităţii John Hopkins, relatează AFP. SUA au înregistrat luni 1.303 morţi într-o zi din cauzaCcovid-19, potrivit bilanţului universităţii.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că vrea ca şcolile americane să se redeschidă înainte de vacanţa de vară, însă a subliniat că o decizie în acest sens le revine guvernatorilor statelor.

”Cred că vom vedea multe şcoli redeschizând chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, iar acesta ar fi un lucru bun”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

”Tinerii par să se descurce bine” în privinţa noului croonavirus, a subliniat miliardarul republican.

O majoritate a şcolilor americane a fost închisă în urmă cu mai multe săptămâni, în cadrul unor măsuride izolare menite săoprească epidemia care, la fel ca în întreaga lume, complică munca de acasă a multor părinţi.

În pofida acestor măsuri, pandemia a avansat rapid în Statele Unite, unde se înregistrează aproape un milion de cazuri şi 56.000 de morţi.

Însă ea pare să staţioneze, iar preşedintele, nerăbdător să relanseze economia, a prezentat în urmă cu zece zile un plan de ieşire din izolare.

În strategia susţinită de Casa Albă, şcolile urmează să fie redeschise abia într-o a doua fază, la celpuţin 15 zile după reluarea altor ativităţi economice.

Însă Trump a părut luni să respingă acest calendar. ”Ştiu că unii guvernatori nu sunt încă pregătiţi să-şi redeschidă statele, însă ar putea să fie pregătiţi să redeschidă şcolile. Este alegerea lor”, a declarat el.

Şcolile din mai multe ţări europene s-au redeschis deja - în Danemarca şi Norvegia -, iar alte ţări urmează să redeschidă şcoli în curând - în Franţa şi Olanda, de la 11 mai.

În pofida unor măsuri de precauţie anunţate, unii părinţi şi profesori rîmân îngrijoraţi, iar Parisul a anunţat că reluarea cursurilor urmează să aibă loc pe o bază voluntară.

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în SUA ar putea depăşi 74.000 până în luna august

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Statele Unite ar putea depăşi 74.000 până în luna august, potrivit modelului de predicţie al Universităţii din Washington, adesea citat de oficialii Casei Albe şi autorităţile din domeniul sănătăţii publice, potrivit Reuters..

Luni seara, modelul celor de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul universităţii amintite a crescut cifra prognozată a deceselor cauzate de COVID-19 la 74.073 până la 4 august, în urcare de la 67.000 estimate în urmă cu o săptămână şi de la 60.000, prognozate cu două săptămâni în urmă.

Această cifră este însă în scădere faţă de cea indicată cu circa o lună în urmă, când IHME estima că bilanţul COVID-19 în SUA ar putea ajunge la 90.000 de morţi.

Directorul IHME, Christopher Murray, a declarat însă că numărul deceselor va creşte dacă statele americane îşi vor redeschide economiile prea devreme.

Câteva state americane au început deja să relaxeze restricţiile impuse afacerilor şi multe altele sunt gata să le urmeze.

Pe teritoriul SUA, decesele provocate de noul coronavirus au depăşit luni 56.000, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters.

Statele Unite au de departe cel mai mare număr de cazuri confirmate de COVID-19 din lume, acestea ajungând la aproape un milion.

Trump, avertizat insistent în ianuarie şi februarie despre riscul COVID-19

Preşedintele american Donald Trump a fost avertizat în mai multe rânduri în legătură cu pericolul reprezentat de noul coronavirus, în rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în ianuarie şi februarie, a relatat luni cotidianul The Washington Post.

Aceste avertizări, incluse în documente secrete cunoscute drept informări cotidiene ale preşedintelui SUA, au fost emise într-o perioadă în care Trump minimiza ameninţarea COVID-19. Publicaţia americană citează drept surse foşti membri ai administraţiei, fără a da nume.

Timp de mai multe săptămâni, aceste informări cotidiene au urmărit evoluţia şi răspândirea coronavirusului şi au avertizat că Beijingul ascundea informaţii referitoare la capacitatea letală a COVID-19 şi la propagarea sa rapidă. Rapoartele subliniau consecinţele extrem de grave, în plan politic şi economic, ale unei astfel de crize, notează cotidianul american.

Persoane neidentificate din anturajul liderului de la Casa Albă au mărturisit că Donald Trump nu citea acest tip de informări şi se arăta iritat de faptul că trebuie să asculte prezentările orale.

Trump a impus restricţii asupra călătoriilor între SUA şi Canada către finalul lui ianuarie, dar în luna următoare a minimizat constant gravitatea ameninţării COVID-19.

Abia la 13 martie preşedintele american a declarat stare de urgenţă naţională, în contextul căderii pieţelor financiare şi al exploziei numărului de infectări la New York.

SUA înregistrau luni 988.197 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 56.144 de cazuri mortale, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite