Statul american Texas a dat în judecată Facebook pentru că a strâns ilegal date biometrice şi cere sancţiuni în valoare de sute de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Procurorul general al Texasului a dat în judecată Facebook şi a invocat faptul că reţeaua socială ar fi colectat date biometrice ale utilizatorilor fără consimţământul lor cu ajutorul tehnologiei de recunoaştere facială. Totodată, se cere ca Facebook să fie sancţionat cu sute de miliarde de dolari.

Autorităţile din Texas au spus că Meta, compania-mamă a Facebook-ului, a încălcat legea statului „cu bună ştiinţă” şi a fost acuzată că a colectat şi a păstrat informaţii biometrice pentru a-şi „mări imperiul” fără voia utilizatorilor.

Ken Paxton, procurorul general al Texasului, a postat pe Twitter că datele biometrice a milioane de texani au fost strânse fără „a obţine consimţământul informat” al oamenilor, ceea ce reprezintă o „încălcare a legislaţiei texane”, scrie Deutsche Welle, citat de Digi24.

„Facebook nu va mai profita de pe urma oamenilor şi a copiilor acestora cu intenţia de a face profit în detrimentul siguranţei şi a bunăstării lor”, a scris Paxton. „Acesta este încă un exemplu al practicilor înşelătoare ale Big Tech şi trebuie să fie oprite”.

„Voi continua să lupt pentru securitatea şi dreptul la viaţa privată a texanilor”, şi-a încheiat Paxton mesajul. Peste 20 de milioane de texani au cont de Facebook, potrivit documentelor depuse la tribunal.

Meta a fost acuzată de acesta că ar fi încălcat chiar şi drepturile texanilor care nu au cont de Facebook, deoarece ar fi colectat informaţiile biometrice ale tuturor persoanelor care apar în pozele încărcate pe site, informează CNBC. 

De asemenea, acţiunile reţelei sociale ar fi fost repetate şi fără consimţământul celor afectaţi, iar datele colectate nu au fost distruse la timp.

Procesul a fost semnalat pentru prima dată de Wall Street Journal, care a citat o persoană familiarizată cu acest eveniment spunând că statul Texas cere sancţiuni civile în valoare de sute de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

În anul 2020, Facebook a plătit 650 de milioane de dolari în urma unui proces similar. Un purtător de cuvânt al Meta a spus că „acuzaţiile nu au niciun merit şi ne vom apăra în mod viguros”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite