Operaţiunea „Patriotul Credincios“: Trump scoate armata la graniţa cu Mexic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început cea mai importantă operaţiune de tip securitate internă din SUA în care sunt implicate atât forţele Gărzii Naţionale, cât şi unităţi ale armatei.

Au fost mobilizaţi şi deja au început să fie trimişi înspre locaţiile din apropierea graniţei cu Mexic peste 5000 de militari din diverse unităţi ale armatei care vin să se adauge celor din Garda Naţională şi gărzilor de frontieră, 2300 de oameni deja aflaţi în zonă şi angajaţi în operaţiuni de patrulare. Şi asta, după cum anunţă oficialii americani, nu este decât o primă fază a operaţiunii.

După cum ştiţi deja, este vorba despre un convoi de migranţi, iniţial din Honduras şi la care s-au mai adăugat persoane din alte ţări din America Centrală şi care doresc să intre pe teritoriul SUA. În acest moment 3500 de migranţi se află la graniţa dintre statele mexicane Oaxaca şi Chiapas (la aprox. 2000 km de graniţa cu SUA), iar un alt grup care numără aproximativ 3000 de familii (un raport ONU vorbeşte despre „familii numeroase sau extrem de numeroase) precum şi copii neînsoţiţi sunt acum gata să treacă graniţa dintre Guatemala şi Mexic.

Granita SUA-Mexic

Mobilizarea ordonată de Trump, deja extrem de contestată de organizaţii americane pentru apărarea drepturilor omului sub acuzaţia de a fi o încercare de demonstraţie înaintea alegerilor „midterm“ este oare răspunsul adecvat şi, mai ales, este justificată folosirea armatei?

Aici este chestiunea extrem de sensibilă şi care interesează în mod evident nu numai SUA, ci şi Europa, fiind vorba despre un aspect esenţial al noilor arhitecturi de securitate care trebuie să ia în calcul pachetul de ameninţări neconvenţionale printre care se numără şi valurile mai mult sau mai puţin spontane ale migraţiei ilegale.

Discuţia a început în Europa în momentul când diferite state (mai ales cele de pe „Ruta Balcanică“), din disperare, constatând că forţele de grăniceri şi poliţie de tip clasic se dovedeau absolut insuficiente, au scos unităţi ale armatei. Mai degrabă, atunci, pentru operaţiuni de impresionare morală căci, legal, nu existau prevederi care să definească foarte clar cadrul constituţional care să determine că este nevoie de o asemenea mişcare, dar nici protocoalele speciale de angajare a trupelor care, în funcţie de intensitatea situaţiei conflictuale, să poată folosi legal diverse tipuri de armament, începând cu cel non-letal. Asta presupunând că parlamentele naţionale vor aproba ca unele unităţi militare să primească şi un tip de pregătire specială pentru controlul mulţimilor şi modul de acţiune în caz de conflict deschis, împreună sau în sprijinul unităţilor de poliţie şi a celor de frontieră care se află în prima linie. În plus, aceste unităţi special desemnate pentru operaţiuni de acest gen trebuie să posede şi tehnica militară specializată pentru intervenţie până la servicii de informaţii care să poată funcţiona şi ca lansatoare de alerte timpurii.

Deocamdată, Preşedintele Trump a decis să transmită acest mesaj foarte clar:

Donald Trump Twitter

Foarte clar deoarece, în calitate de Preşedinte al SUA şi Comandant Suprem transmite concetăţenilor săi că este vorba despre o invazie ce se pregăteşte şi pe care o va opri cu ajutorul militarilor care sunt gata de acţiune. Asta înseamnă că vor primi ordinul să tragă?

Foarte posibil, dacă respectivii migranţi vor încerca să iasă din zona ce va fi creată special pentru ei, o zonă de corturi în care familiile vor aştepta rezolvarea cererii de azil.

Corturi pentru migranti

Dacă vor cere azil, îi vom ţine acolo până când cazul lor va fi examinat. Îi vom opri acolo, vom construi zone de corturi, peste tot în zonă vom ridica asemenea aşezări de corturi... Nu vom construi clădiri şi nu vom cheltui sute de milioane de dolari, îi vom pune în corturi şi, dacă nu vor obţine azil, vor pleca înapoi... Noi, contrar a ceea ce au făcut Obama şi alţii, vom aduna oamenii ăştia, îi vom duce acolo şi vor sta să aştepte. Când oamenii vor vedea ce se petrece, vom avea curând mai puţine persoane doritoare să vină aici.“ - a declarat Donald Trump pentru Fox News.

Este un model deja aplicat în teren de Preşedintele Erdogan şi care a permis oprirea în Turcia a unei mari părţi din fluxul de refugiaţi din zona Orientului Apropiat. Dar arată şi că americanii au luat acum în calcul, preventiv, şi o lecţie învăţată de europeni pe pielea lor şi plătind preţul de sânge: printre refugiaţii veniţi într-un val migraţionist, inevitabil, se vor strecura şi elemente teroriste sau care fac parte din reţelele crimei organizate. Din acest punct de vedere, în cazul în care experimentul Trump va funcţiona, s-ar putea ca liderii europeni să vadă la lucru un posibil model pentru taberele de refugiaţi despre care se tot vorbeşte că ar putea fi construite în ţări de frontieră din UE sau în ţări cu care s-ar încheia acorduri de parteneriat în acest sens.

Să vedem ce iese.

Şi încă un aspect foarte interesant, de data asta imaginat de strategii militari americani care lucrează în zona operaţiunilor psihologice. Ei au ales cu mare atenţie numele de „Operation Faithful Patriot“ . Căci, atenţie, în principiu, „credincios“ este orice patriot căci, nu-i aşa, el acţionează în numele credinţei pentru ţară. Atunci este un pleonasm? Nu, absolut deloc, deoarece, iniţial, termenul „credincios“ avea o valoare importantă în raport cu comunitatea albă şi creştină, mesaj care sună şi acum într-un mod extrem de special în comunităţile care alcătuiesc baza electorală a lui Trump. În acest context, a vorbi despre „patriotul credincios“ poate trimite, la limită, la ideea acelei „cruciade a comunităţii albe americane pentru asigurarea propriei supravieţuiri în faţa valurilor de migranţi care vin să schimbe structura democrafică a ţării“ formulată de Richard Spencer, una dintre figurile de seamă ale ideologiei mişcării denumită acum drept „alt-right“ sau „alternative right“, combinaţie între grupuri neo-naziste, neo-faciste, neo-Confederate, negaţionişti ai Holocaustului, antisemiţi etc. Dar combinaţi adeseori cu alte mişcări cum ar fi naţionaliştii americani, naţional-anarhiştii, neoanarhiştii, paleoconservatorii, paleoliberalii, fundamentaliştii creştini.

Există posibilitatea ca aceste mişcări, altfel destul de atomizate şi greu de unit tocmai datorită unor platforme ideologice absolut şi cu un comportament aproape paranoic, s-ar putea coagula dacă ar exista un moment emoţional propice şi un discurs de tip extremist care să cheme populaţia la acţiune împotriva valului ameninţător de migranţi. În acest sens, este posibil ca măsura decisă de Trump să fie în sensul anunţat, dar, de ce nu, să aibă darul de a linişti, la fel preventiv, pe cei care ar vrea să profite de un posibil moment propice.

Convingerea mea personală este că suntem în momentul în care a dispărut chiar şi perspectiva ca ţările lumii să poată adopta o atitudine, un cod de comportament şi eventuale legislaţii comune pentru a face faţă, aşa cum propunea inutil ONU, ameninţării absolut reale şi dramatice reprezentată de viitoare valuri de migraţie ilegală. Ne întoarcem la epoca în care statele răspund individual unor asemenea ameninţări, după un cod specific naţional de valori, adesea în perspectivă electorală, ceea ce face să crească nivelul de impredictibilitate de pe scena internaţională lipsită de răspuns omogen la din ce în ce mai multe tipuri posibile de crize.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite