Grupul de luptă SEAL Team Six, hăitaşii planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape totul despre SEAL Team Six este învăluit în mister. Pentagonul nu vrea nici măcar să recunoască numele acestei unităţi extrem de speciale FOTO Guliver/GettyImages
Aproape totul despre SEAL Team Six este învăluit în mister. Pentagonul nu vrea nici măcar să recunoască numele acestei unităţi extrem de speciale FOTO Guliver/GettyImages

Cea mai cunoscută, dar şi secretă unitate, care a câştigat notorietate pentru că l-a ucis pe Osama bin Laden, a fost transformată, în doar un deceniu, într-o maşinărie de ucis la nivel global.

Unitatea secretă a pus la cale misiuni mortale în sălbăticiile Somaliei, în Afganistan s-a angajat în lupte atât de „intime“ încât membri ei au ieşit muiaţi în sângele altora. În raidurile clandestine, efectuate în mijlocul nopţii, alegerea armelor membrilor echipei este foarte diversificată, de la carabine customizate, până la topoare indiene, notează „New York Times“ despre forţele de elită SEAL Team Six (Echipa şase).

Peste tot în lume, Team Six conduc operaţiuni de spionaj deghizate. Pe nave comerciale, membrii echipei pozează drept angajaţi civili, în ambasade lucrează în echipe mixte pentru a nu isca suspiciuni, urmărindu-i pe cei pe care Statele Unite ale Americii îi doresc ucişi sau capturaţi.

SUA duc războiul la un alt nivel

Aceste operaţiuni sunt parte din istoria ascunsă a Team Six din cadrul trupelor Marinei americane SEAL, una dintre cele mai mistificate echipe, mai secretoase şi mai puţin controlate dintre toate organizaţiile militare. Odată un mic grup rezervat doar pentru misiuni specializate, dar rare, unitatea celebră pentru că l-a ucis pe Osama bin Laden a fost transformată în peste zece ani într-o maşinărie de vânat şi ucis la nivel global.

Rolul Team Six reflectă noul mod de a purta un război al SUA, în care conflictul este determinat nu doar de pierderile şi câştigurile de pe terenul de luptă, ci de uciderile neobosite ale militanţilor suspecţi, notează „New York Times“.

Aproape totul despre SEAL Team Six este învăluit în mister. Pentagonul nu vrea nici măcar să recunoască numele acestei unităţi extrem de speciale. Totuşi, anumite relatări au ieşit la iveală, iar susţinătorii ei o admiră pentru modul în care-şi conduce misiunile.

În timp ce SUA ducea războaie în Afganistan şi Irak, Team Six realiza misiuni în alte părţi, în cadrul cărora delimitarea dintre un soldat şi un spion era pur şi simplu ştearsă. Unitatea de lunetişti a SEAL Team Six a fost reformată pentru a duce la îndeplinire operaţiuni clandestine, iar restul de SEAL s-au alăturat unor operaţiuni ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), în Programul Omega, fapt ce le conferea o libertate mai mare în vânarea adversarilor.

Uciderile de civili au scăpat neinvestigate

Operaţiunile echipei nu sunt reglementate, decât poate intern, mai ales că existenţa Team Six nu este recunoscută oficial. Sătenii din Afganistan, dar şi un comandant britanic, au acuzat Team Six că a ucis, fără discriminare, bărbaţi civili. În 2009, membri echipei s-au alăturat forţelor paramilitare afgane şi CIA într-un raid în urma căruia un grup de tineri a fost măcelărit. Acest lucru a intensificat problemele dintre afgani şi oficialii NATO. Chiar şi eliberarea unui ostatic american, în cadrul unei operaţiuni dramatice, a lăsat întrebări fără răspuns: de ce echipa SEAL i-a ucis pe toţi militanţii?

Aceasta este o zonă despre care Congresul american nu prea ştie multe“, spune Harold Koh, fostul consilier juridic al Departamentului de Stat, care oferea sfaturi administraţiei Obama despre războiul clandestin.

Dezvoltarea financiară şi de personal a Team Six

Valuri de bani au „inundat“ unitatea SEAL încă din 2001, de la atacurile teroriste din 11 septembrie, permiţând astfel dezvoltarea de personal. Numărul membrilor este de aproximativ 300 de soldaţi şi 1.500 de persoane cu diverse specializări. Costurile au fost imense. Mai mulţi membru ai unităţii au murit în ultimii 14 ani, decât în toată istoria ei. Atacurile repetate, săriturile cu paraşuta, căţărările complicate şi exploziile au lăsat mulţi răniţi, şi din punct de vedere fizic, şi psihic.

Războiul nu este atât de romantic cum cred SUA. Este emoţional, fiinţe umane ucigând alte fiinţe umane, perioade lungi. Războiul va scoate ce e mai rău din tine. Dar va scoate şi ce e mai bun din tine“, explică Britt Slabinski, un fost membru, în retragere acum, al SEAL Team Six, şi un veteran al războaielor din Afganistan şi Irak.

O alternativă la armata obişnuită

Team Six şi corespondentul său din Armata americană, Delta Force, au realizat performanţe incredibile în zonele de conflict, printre care Siria şi Irak, aflate acum sub ameninţarea Statului Islamic, dar şi în Afganistan, Somalia şi Yemen.

La fel ca loviturile dronelor CIA, misiunile speciale executate de aceste unităţi de elită oferă oficialilor o alternativă la războaiele de ocupaţie costisitoare. Însă secretul ce înconjoară unitatea SEAL face aproape imposibilă estimarea consecinţelor acestor acţiuni, inclusiv victimele din rândul civililor sau resentimentele locuitorilor din ţările unde operează membri echipei. Misiunile au devenit parte din operaţiunile secrete americane, fără a a avea loc discuţii sau dezbateri publice despre ele.

Cei ce apără aceste operaţiuni nu au nicio îndoială cu privire la valoarea lor. „Dacă vrei ca aceste forţe să facă ceva, trebuie omise uneori regulile internaţionale“, spune James G. Stavridis, amiral în retragere şi fost comandant suprem al NATO, referindu-se la activităţile americane în zonele de război. „Cu siguranţă că nu vrei ca publicul să afle despre asta“, spune el, adăugând că Team Six „ar trebui să continue să activeze din umbră“.

Însă alţii avertizează despre pericolele unei campanii nesfârşite de misiuni secrete, care nu este controlată de opinia publică. „Dacă nu eşti recunoscut pe câmpul de luptă, atunci nici nu poţi da socoteală pentru ceea ce faci“, declară pentru „New York Times“ William C. Banks, expert în legea securităţii naţionale de la Universitatea din Syracuse.

Escadronul negru – servicii secrete în echipă

Sediul unităţii operaţionale este la Anexa Dam Neck din Staţia Navală Aeriană Oceana, aflată la sud de Virginia Beach. Aici este căminul nu doar a 300 de specialişti operaţionali, a ofiţerilor şi comandanţilor lor, dar şi a piloţilor, tehnicienilor genişti, inginerilor, personalului medical şi a unei unităţi informaţionale echipată cu tehnologie sofisticată de supraveghere şi de urmărire la nivel global.

SEAL (acronim pentru forţele terestre, aeriene şi marine) a evoluat dintr-un echipaj special din cel de-Al Doilea Război Mondial. Team Six s-a dezvoltat decenii mai târziu, din misiunea ratată din 1980, de a salva 53 de americani luaţi ostatici în ambasada SUA din Teheran. În cadrul Team Six, existau, iniţial, două grupări de atac, supranumite Albastru şi Auriu, după culorile Marinei americane. Albastru se folosea de steagul piraţilor, iar acesta le-a adus mai târziu porecla de „Băieţii Răi în Albastru“, pentru că scăpau de arestările privind conducerea sub influenţa alcoolului, privind abuzul de narcotice şi accidentele efectuate cu maşini închiriate.

Însă, în cadrul Team Six este şi Escadronul Negru, care are ceva în plus: specialişti femei. Această secţiune s-a dezvoltat după atacurile din 11 septembrie 2001, iar membri ei au fost împrăştiaţi peste tot în lume pentru a aduna informaţii.

Femeile din Marină sunt acceptate în Escadronul Negru şi sunt trimise peste hotare pentru a aduna date, de obicei lucrând în ambasade şi făcând pereche cu un bărbat al unităţii. Un fost ofiţer al Team Six a declarat că bărbaţii şi femeile din Escadronul Negru lucrează deseori în pereche, apărând astfel mai puţin suspecţi în faţa serviciilor secrete ostile sau a grupărilor militante.

Escadronul Negru are acum peste 100 de membri, iar creşterea lui a coincis cu intensificarea ameninţărilor la nivel mondial. Escadronul reflectă şi o schimbare în cadrul politicii americane: Guvernul este acum mai dispus să trimită unităţi ca SEAL Team Six în zone de conflict, fie că SUA doresc sau nu să-şi recunoască rolul în politica mondială, conchide „New York Times“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite