Ce riscuri îşi asumă Obama dacă interzice armele de asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama, în timpul conferinţei de la Casa Albă FOTO Reuters
Preşedintele american Barack Obama, în timpul conferinţei de la Casa Albă FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama îmbrăţişează o strategie riscantă prin hotărârea de a-i cere Congresului să interzică armele de asalt. El ar putea, astfel, să deterioreze tensiunile cu republicanii, într-un moment când relaţiile sunt deja reci, din cauza unor lupte cu privire la buget, scrie Reuters.

La o conferinţă de presă susţinută luni la Casa Albă, Obama a declarat că este în favoarea interzicerii armelor de asalt, controalelelor mai stricte privind antecedentele cumpărătorilor de arme şi a controalelor mai dure privind vânzarea de arme cu magazii de mare capacitate.

Dar în timpul conferinţei, Obama a recunoscut că nu îi stă în putere să obţină tot ce îşi doreşte.

Vor trece toate aceste reglementări de Congres? Nu ştiu. Dar ceea ce vreau este să mă asigur că sunt sincer cu poporul american şi cu membrii Congresului, cu privire la ceea ce cred eu că va funcţiona“, a spus liderul de la Casa Albă.

Abordarea agresivă a lui Obama ar putea ridica moralul celor care susţin un control mai riguros asupra armelor şi care consideră că o interdicţie a armelor de asalt ar putea limita posibilitatea producerii unor atacuri pe viitor, cum a fost cel din Newtown, soldat cu 26 de morţi.

Riscurile la care se supune Obama

În schimb, unii observatori au spus că Obama riscă să fie depăşit de situaţie, dată fiind natura emoţională a dezbaterii, ceea ce i-ar putea pune în pericol şi alte măsuri care se bucură de un sprijin politic mai larg.

„Dacă va continua să susţină interzicerea armelor de asalt, situaţia s-ar putea întoarce repede împotriva lui şi i-ar putea submina şansele ca propunerile sale să fie aprobate de Congres“, a declarat John Hudak, de la Institutul Brookings, un think tank american.

Este de aşteptat ca republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, să se opună interdicţiei, la fel şi câţiva membri ai Senatului condus de democraţi. „Este greu de definit ce este o armă de asalt şi dacă o definim doar după modul în care arată“, a declarat senatorul Angus King.

Obama, însă, poate lua şi măsuri pe cont propriu pentru a combate violenţa provocată de arme. El ar putea consolida baza de date folosită pentru a verifica antecedentele potenţialilor cumpărători de arme. De asemenea, el ar putea cere Departamentului de Justiţie să facă o prioritate din urmărirea penală a persoanelor care mint despre trecutul lor privind utilizarea armelor, scrie Reuters.

Numai că Obama i-ar putea înfuria pe membrii Congresului, în cazul în care acţionează înaintea lor. Un republican l-a avertizat luni pe Obama că riscă să fie pus sub acuzare dacă se foloseşte de puterea sa executivă pentru a înăspri controlul de arme.

Dacă preşedintelui îi este permis să suspende drepturile constituţionale după voia sa, libertatea republicii noastre încetează să mai existe într-un mod eficient“, este de părere republicanul de Texas Steve Stockman.

Tot el a anunţat că senatorii republicani vor iniţia o moţiune pentru suspendarea preşedintelui dacă acesta ignoră poziţia Congresului şi promulgă legea doar cu sprijinul democraţilor.

Obama va dezvălui detaliile planului său în această săptămână. „Rămâne la aprecierea preşedintelui. Toată lumea ştie că o interdicţie asupra armelor de asalt va reprezenta o provocare legislativă“, a comentat Bobby Scott, reprezentantul democraţilor din Virginia.

Un studiu efectuat de Pew Research Center a dezvăluit că 85% din americani sunt în favoarea extinderii controalelor la vânzările de arme, pe când 55 la sută din ei spijină o interdicţie a armelor de asalt.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite