Cât i-au costat pe americani acuzaţiile de fraudă electorală ale lui Donald Trump şi insurecţia de la Capitoliu INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat al Gărzii Naţionale păzeşte clădirea Capitoliului FOTO EPA-EFE
Soldat al Gărzii Naţionale păzeşte clădirea Capitoliului FOTO EPA-EFE

Acuzaţiile de fraudă electorală în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie şi măsurile de securitate după asaltul susţinătorilor fostului preşedinte american Donald Trump au costat SUA până acum peste jumătate de miliard de dolari, iar factura creşte, relatează The Independent care citează Washington Post.

Americanii plătitori de taxe au de achitat până acum o factură de 519 milioane de dolari americani, după atacul de la Capitoliu şi alegerile prezidenţiale contestate in instanţă şi în stradă de fostul preşedinte american, iar suma ar putea creşte, în condiţiile în care sunt doar estimări ale cheltuielor cu avocaţii şi securitatea.

Procesele deschise de avocaţii lui Trump, paza la secţiile de vot, securitatea oficialilor ameninţaţi şi reparaţiile după vandalizările de la Capitoliu s-au adăugat costurilor uriaşe cu detaşarea a mii de soldaţi ai Gărzii Naţionale la Washington D.C. până la mijlocul lunii martie, după declararea unei stări de urgenţă în urma violenţelor de la clădirea Congresului american.

Cheltuieli uriaşe ale statelor

Un incident precum cel din 6 ianuarie „îţi schimbă perspectiva asupra viitorului. Nu mai iei lucrurile drept sigure ca înainte”, a spus inspectorul Michael Rapich, de la Utah Highway Patrol. Cei 300 de agenţi trimişi pe 17 ianuarie pentru întărirea pazei la Capitoliu înainte de inaugurarea lui Joe Biden a costat departamentul său 227.000 de dolari americani.

„Este o sumă extraordinar de mare”, spune acesta.

Oficialii statului California au estimat la circa 19 milioane de dolari americani costurile trimiterii a 1.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale la Washington ca şi a sute de agenţi pentru a păzi capitoliul local şi alte obiective.

„Sunt o grămadă de bani chiar şi după standardele din California pentru doar o săptămână de muncă (14 -21 ianuarie). Dar a fost necesară pentru a ne asigura că nu vor exista distrugeri din partea unei mulţimi puse pe vandalizare”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Finanţe al al acestui stat.

Statul Ohio a plătit 1.2 milioane de dolari americani din bani publici pentru a păzi Capitoliul din capitala Columbus.

Americanii au mai plătit pentru elicoptere pentru monitorizare a unor manifestanţii în Texas şi Carolina de Nord, ridicarea de garduri în jurul congreselor din Lansing, Michigan şi Olympia, Washington, dar şi gărzi suplimentare pentru parlamentarii locali.

Districtul Columbia a plătit peste 8.8 milioane de dolari pentru apărarea capitoliului în săptămâna de după insurecţie.

„Costurile acestei insurecţii, atât umane cât şi băneşti, vor fi piperate. Impactul fiscal imediat e încă calculat”, a spus şeful poliţiei în faţa din comitetului pentru buget din Camera Reprezentanţilor.

Doar factura de securitate din statul Washington depăşeşte 4 milioane de dolari americani, fără costurile reparaţiilor după insurecţie.

„Nu doar că oamenii, clădirile şi procesele democratice au fost atacate şi distruse, ci costurile continue ale acestui nou mediu de securitate vor lua din fondurile care ar putea fi investite pentru vaccinuri şi tratamente”, a spus Chris Loftis, directorul de comunicare al  Washington State Patrol.

În Fulton County, Georgia oficialii au plătit o jumătate de milion dolari numai cu paza oficialilor electorali care au primit ameninţări şi au fost hărţuiţi de cei alimentaţi de teorii ale conspiraţiei privind scrutinul din 3 noiembrie.

Cheltuieli legale

Trump şi aliaţii săi au investit 11 milioane de dolari americani în cheltuielile cu procesele de contestare a rezultatelor alegerilor, respinse unu după altul în lipsa unor dovezi credibile - cel puţin  64 de firme şi avocaţi au fost angajaţi în aceste proceduri legale. 

Statul Pennsylvania a plătit firme private şi avocaţi şi cu aproape 500 de dolari pe oră pentru a respinge acuzaţiile de fraudă electorală.

25.000 de soldaţi desfăşuraţi la Washington

Costurile zilnice ale guvernului federal pentru staţionarea soldaţilor din Gărzile Naţionale ale mai multor state continuă să crească, în timp ce parlamentarii vor să consolideze prin măsuri legislative securitatea membrilor Congresului.

Soldaţii au ajuns în avioane militare şi au fost cazaţi în hoteluri locale.

Costurile estimate ale staţionării lor până la mijlocul lunii martie depăşesc 480 milioane de dolari americani, potrivit Bloomberg News, care citează oficiali ai Departamentului de Stat care au oferit declaraţii sub anonimat.

Washington a arătat ca fortăreaţă după atacul de la Capitoliu cu o desfăşurare impresionantă de forţe în preajma Congresului.

Reparaţiile la Capitoliu

„Statui, pereţi, bănci vechi şi obloane originale sunt afectate în diferite grade din pricina spray-urilor cu piper şi urmelor lăsate de gazele lacrimogene şi stingătoare -şi vor fi necesare operaţiuni de curăţare şi conservare”, potrivit unor estimări preliminare ale biroului arhitectului Capitoliului.

Costurile nu au fost încă calculate.

Suplimentarea bugetului de securitate

Congresmenii încearcă să determine costurile viitoare cu asigurarea securităţii la Capitoliu. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a cerut o revizuire externă a protocoalelor de securitate şi a solicitat o suplimentare a bugetului pentru asigurarea unei siguranţe sporite pentru parlamentari.

Fondurile alocate  Poliţiei Capitoliului sunt de 515 milioane de dolari anual.

Capitoliul ar putea fi întărit permanent cu garduri, potrivit unor propuneri legislative căreia i s-au opus însă lideri ai Congresului, o măsură costisitoare. Ca o comparaţie, proiectul recent de înlocuire şi modernizare a gardului de la complexul Casei Albe costă circa 64 milioane de dolari.

După asaltul e la Capitoliu, congresmenii îşi iau propriile măsuri de protecţie - veste antiglonţ, gărzi de corp private şi camere de supraveghere. Cei care vor plăti factura vor fi americanii pentru că costurile sunt suportate din indemnizaţiile de care beneficiază parlamentarii.

Robert McCrie, profesor de management al securităţii la Colegiul John Jay of Criminal Justice, a comparat mediul actual de securitate sporită, necesar prin prisma ameninţărilor din partea extremiştilor domestici, cu masurile de securitate de după atacurile de la 11 septembrie care impun cheltuieli publice de 20 de ani.

„Nu mai putem reveni la ce a fost. Instituţiile noastre trebuie protejate. Sunt simbolice, dar sunt centre ale guvernării şi ale sentimentului stabilităţii în societate. Aşa că banii aceştia trebuie cheltuiţi”.

Cheltuieli ale FBI-ului şi Departamentului de Justiţie

Potrivit unei estimări ale oficialilor din forţele de aplicare a legii circa 800 de oameni au intrat neautorizat în Capitoliu.c

Autorităţile americane au deschis anchete în cazul a 400 de potenţiali suspecţi.

Acţiunea de căutare şi identificare a participanţilor la insurecţie a dus la 135 de arestări şi 150 de acuzaţii penale, potrivit  lui Michael Sherwin, procurorul în exerciţiu al Districtului Columbia.

FBI-ul şi Departamentul de Justiţie nu au comentat cu privire la costurile investigaţiilor, dar surse interne din FBI au descris cazul de la Capitoliu ca unul din cele mai ample de la atacurile din 11 septembrie.

infografie costuri atac congres
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite