Biden şi Putin şi-au trimis avertismente reciproc, la telefon, precum pugiliştii la poza de cântar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Joe Biden FOTO EPA-EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Joe Biden FOTO EPA-EFE

Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au schimbat joi avertismente cu privire la Ucraina, dar au transmis un oarecare optimism în cadrul discuţiilor diplomatice din ianuarie care ar putea atenua tensiunile.

În 50 de minute, a doua lor convorbire de luna aceasta, Biden a spus că vrea să vadă că Rusia îşi diminuează forţele militare de lângă Ucraina, în timp ce Putin a spus că sancţiunile cu care Washingtonul şi aliaţii îl ameninţă ar putea duce la o ruptură a legăturilor. Această conversaţie a fost cerută de Putin. 

„Preşedintele Biden a reiterat că progresul substanţial în aceste dialoguri poate avea loc doar într-un mediu mai degrabă de dezescaladare, decât de escaladare”, a spus secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki. 

Preşedintele SUA Joe Biden l-a avertizat joi pe omologul său rus Vladimir Putin cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice în cursul căreia preşedintele rus a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi ''o eroare colosală'', relatează AFP.

Joe Biden a participat la această convorbire telefonică - a doua în mai puţin de o lună cu liderul de la Kremlin - din Wilmington, oraşul său natal din statul Delaware, unde se află în perioada sărbătorilor de sfârşit de an.

Statele Unite vor răspunde ''într-o manieră fermă'' oricărei invazii ruse a Ucrainei, a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Putin, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a da alte detalii.

Biden şi-a reiterat ameninţarea cu sancţiuni fără precedent dacă Rusia ar alege să invadeze Ucraina. „Biden a stabilit două căi”, inclusiv diplomaţie şi descurajare, inclusiv „costuri şi consecinţe grave”, a spus un înalt oficial al administraţiei.

Putin l-a avertizat pe Biden împotriva unor eventuale sancţiuni

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat ''mulţumit'' de convorbirea telefonică avută joi cu omologul său american Joe Biden şi l-a avertizat pe acesta împotriva unor sancţiuni masive împotriva Moscovei legate de Ucraina, apreciind că acestea ar fi o ''eroare colosală'', a indicat Kremlinul, relatează vineri AFP.

''Suntem mulţumiţi de discuţiile care au avut loc astăzi'', a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, la încheierea convorbirii pe care a descris-o drept ''onestă'', ''concretă'' şi ''constructivă''.

Kremlinul a cerut ''rezultate'' la cererile sale de ''garanţii'' de securitate: negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei care vor fi discutate în curând în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie la Geneva .

Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin după convorbire, Joe Biden a subliniat că Washingtonul nu va desfăşura ''arme ofensive'' în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

„Ambii lideri au recunoscut că sunt probabil zone în care am putea face progrese semnificative, precum şi domenii în care acordurile ar putea fi imposibile şi că discuţiile viitoare vor determina mai precis contururile fiecăreia dintre aceste categorii”.

Uşakov a spus că Putin „a răspuns imediat” că orice sancţiuni impuse acum sau mai târziu „ar putea duce la o ruptură completă a legăturilor dintre ţările noastre”. El a adăugat: „Preşedintele nostru a menţionat, de asemenea, că ar fi o greşeală pe care descendenţii noştri ar vedea-o ca pe o eroare uriaşă”.

Schimbul liderilor a pregătit scena pentru un angajament între ţări, inclusiv o întâlnire de securitate între 9 şi 10 ianuarie SUA-Rusia, urmată de o sesiune Rusia-NATO pe 12 ianuarie şi o conferinţă mai extinsă, care include Moscova, Washington şi alte ţări europene, programată pentru 13 ianuarie.

În ciuda discuţiilor de diplomaţie, tonul convorbirii a fost descris de oficiali de amblee părţi „serios”. Şi niciuna dintre ţări nu a detaliat progrese semnificative către o rezoluţie sau vreun acord.

Pentru Moscova, securitatea Rusiei presupune interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă, notează AFP.

Desfăşurarea de trupe a Moscovei din ultimele două luni a alarmat Occidentul, după ce a ocupat peninsula Crimeea din Ucraina în 2014 şi a sprijinit separatiştii care luptă în estul Ucrainei.

Rusia neagă că intenţionează să atace Ucraina şi spune că are dreptul de a-şi muta trupele pe propriul teritoriu aşa cum doreşte.

Putin a comparat tensiunile actuale cu criza rachetelor cubaneze din perioada Războiului Rece din 1962. Washingtonul consideră că multe dintre cererile sale, inclusiv restricţiile privind extinderea NATO, nu sunt declanşate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite