Armele de foc au devenit  principala cauză de deces a copiilor şi adolescenţilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Armele de foc au devenit în anul 2020 principala cauză de deces pentru copiii şi adolescenţii americani, arată un raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Peste 45.000 de persoane au murit în 2020 din cauza violenţelor care implică arme de foc.

Timp de 60 de ani, accidentele de maşină au fost o cauză principală de deces pentru copii şi tinerii americani, însă, din anul 2020 acestea au ajuns pe locul al doilea. Supradozele de droguri se află pe locul al treilea.

Potrivit unui raport de cercetare care a fost publicat în New England Journal of Medicine, decesele provocate de arme de foc au crescut cu 135 în perioada 2019 - 2020. În cazul grupei de vârstă 1 - 19 ani, acestea au crescut cu 30%, fiind înregistrate 45.222 de decese ca urmare a violenţei cu arme de foc în 2020. Aproximativ 10% dintre aceste decese au fost reprezenatte de copii şi adolescenţi, scrie Time.

În cazul adulţilor, 65% dintre decesele cauzate de arme de foc au fost rezultatul sinuciderilor, în timp ce 30% au fost din omucideri. Pentru adolescenţi şi copii, acele procente sunt aproximativ inversate.

„Această creştere este, probabil, legată parţial de numărul tot mai mare al achiziţiilor de arme de foc în timpul pandemiei de COVID-19, dar nu avem sisteme de date pentru arăta cu exactitate acest lucru”, spune dr. Lois Lee, profesor asociat de Pediatrie şi Urgenţă. 

Deşi această defalcare nu a avut nicio informaţie demografică rasială, alte studii arată că minorii de culoare sunt de obicei mai expuşi violenţei cu armelde foc, comparativ cu cei albi.

„Deşi noile date sunt în concordanţă cu alte dovezi conform cărora violenţa cu arme de foc a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, motivele creşterii sunt neclare şi nu se poate presupune că mortalitatea legată de arme de foc va reveni ulterior la niveluri prepandemice. Indiferent de motiv, creşterea mortalităţii cauzate de arme de foc reflectă o tendinţă pe termen lung şi arată că nu reuşim în continuare să ne protejăm tinerii de o cauză de deces care poate fi prevenită.”, se mai arată în raport.

Numărul tinerilor americani ale căror decese sunt cauzate de maşini a început să scadă datorită unui efort concentrat de a îmbunătăţi această siguranţă.

„Scăderea numărului de decese cauzate de accidente de maşină la copii şi adulţi tineri nu este neintenţionată. Avem sisteme excelente de date pentru rănirile şi decesele vehiculelor cu motor pe care pur şi simplu nu le avem pentru decesele cu arme de foc”, spune Lee.

Pentru cercetători, acest fapt capătă o dublă semnificaţie. Scăderea deceselor cauzate de maşini nu este doar o dovadă că eforturile de îmbunătăţire a siguranţei pot face o mare diferenţă; ci poate oferi, de asemenea, indicii pentru modalităţi de a ajuta la reducerea deceselor cauzate de arme de foc.

Lee şi alţi experţi cred că un bun punct de plecare ar fi îmbunătăţirea procesului de colectare a datelor pentru decesele şi rănirile cu arme, urmând modelul de colectare a datelor despre accidentele de circulaţie. Această îmbunătăţire ar putea începe cu mai multă supraveghere federală în urmărirea deceselor şi rănilor cu arme de foc şi cu abordarea problemelor legate de modul în care FBI colectează cifrele criminalităţii.

Cel puţin 19 elevi şi doi adulţi au fost ucişi marţi într-un atac armat la şcoala elementară Robb din Uvalde, Texas, la aproximativ 100 de kilometri vest de San Antonio. Atacatorul, identificat drept Salvador Ramos, este mort şi se crede că a acţionat singur. Ramos, în vârstă de 18 ani, era elev al şcolii.

Acesta este cel puţin al 30-lea atac din 2022 care vizează instituţii de învăţământ unde învaţă de la copii de grădiniţă până la liceeni. Exceptând atacul de la şcoala din Uvalde, anul acesta în SUA au avut loc cel puţin 38 de atacuri vizând şcoli, colegii şi universităţi, soldate cu cel puţin 10 morţi şi 51 de răniţi. 

Atacul este cel mai mortal care a avut loc înntr-o şcoală elementară, de la masacrul de la Sandy Hook din 2012, când au murit 26 de persoane, printre care 20 de copii de 6 şi 7 ani.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite