„Amazoanele“ din New York care vânează răufăcători

„Amazoanele“ din New York care vânează răufăcători

„Amazoane“ din Guardian Angels FOTO Maite Hernandez Mateo/ Slate

Urmând o serie de coduri clar definite, un grup de femei patrulează de ani buni în tăcere la New York în scopul de a preveni actele de violenţă. Sunt numite „amazoane“ şi fac parte din Guardian Angels, o organizaţie formată din voluntari dedicaţi siguranţei publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Menţinerea siguranţei publice nu este doar de datoria statului, ci şi a simplului cetăţean. Acesta este spiritul Guardian Angels, care înrolează atât bărbaţi, cât şi femei.

Urmând o serie de coduri clar definite, „amazoanele“ din Guardian Angels patrulează la metroul şi pe străzile din New York pentru prevenirea violenţelor. Prezenţa lor este disuasivă, precizează slate.fr, care prezintă un lung material pe această temă.

Mai exact, rolul acestor voluntari este de a repera un act de violenţă, de a imobiliza autorul şi de a anunţa cazul la 911, numărul pentru apeluri de urgenţă în Statele Unite. Este vorba de „arestul cetăţenesc“, explică Silvia, una dintre „amazoanele“ din Guardian Angels.

„Nu vrem să ne substituim poliţiei, ci să acţionăm pentru binele comun“, subliniază ea, afirmând că este atentă îndeosebi la persoanele care prezintă în public semne de devianţă sexuală.

Alteori, „amazoanele“ din Guardian Angels atenţionează călătorii asupra unui potenţial pericol.

FOTO Maite Hernandez Mateo/ Slate

Gesturile şi acţiunile lor urmează un cod strict. Când se aşază pe scaun, îşi iau bereta roşie de pe cap. Nu traversează niciodată pe culoarea roşie a semaforului. Când schimbă traseul, coboară din tren în baza unui ordin bine stabilit, apoi se aliniază toate în aşa fel încât să poată urmări intrarea acestuia în tunel. Această poziţie a corpului permite o vedere mai bună asupra locului şi reprezintă totodată un omagiu pentru foştii colegi din Guardian Angels decedaţi, fie din cauze naturale, fie patrulând, aşa cum se întâmpla adesea în primele zile ale organizaţiei.

„Poliţiştii nu pot fi prezenţi peste tot. Multe lucruri pot fi făcute cu ajutorul nostru“, spune o avocată şi membră a Guardian Angels cunoscută cu pseudonimul „Lone Wolf“ („Lupul singuratic“).

Guardian Angels a apărut pe 13 februarie 1979, la iniţiativa lui Curtis Sliwa. Adolescent la acea vreme, Sliwa a început cu colectarea de deşeuri. A adunat mai multe persoane în jurul său şi s-a concentrat apoi pe combaterea tâlhăriilor. În 1992, Sliwa a prezentat scuze pentru faptul că a mediatizat unele intervenţii de la începuturile organizaţiei sale în scopul de a-i face publicitate. Primarul Ed Koch, primar al New York-ului din 1978 până în 1989, s-a opus acestei organizaţii, dar Rudolph Giuliani şi Michael Bloomberg au susţinut-o ulterior.

citeste totul despre: