30 de minute: ce s-a întâmplat înainte ca George Floyd să fie imobilizat până la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto epa efe
foto epa efe

Evenimentele de pe 25 mai care au dus la moartea afro-americanului George Floyd, în vârstă de 46 de ani, s-au desfăşurat pe parcursul a 30 de minute, potrivit înregistrărilor de la faţa locului, martorilor şi raportului poliţiei.

BBC reconstituie firul evenimentelor care au culminat cu scena surprinsă de martori în care poliţistul Derek Chauvin îl imobilizează pe George Floyd.

Totul a început cu un telefon la poliţie în seara de 25 mai din partea angajatul magazinului Cup Foods din Minneapolis, Minnesota: un bărbat încercase să cumpere un pachet de ţigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

George Floyd locuia de câţiva ani în oraş, după ce plecase din oraşul său natal Houston, Texas, şi lucrase ca agent de pază înainte să-şi piardă locul de muncă din cauza pandemiei.

Era un client fidel al magazinului, un om prietenos şi un client care nu făcuse niciodată probleme, după cum relatează proprietarul magazinului. Dar în ziua incidentului acesta nu se afla la magazin. Vânzătorul, un adolescent abia angajat, a raportat suspiciunea de fraudă urmând protocolul noului loc de muncă.

20.01. În apelul la poliţie, vânzătorul a relatat că a cerut pachetul de ţigări înapoi, dar Floyd, „care nu părea să aibă control asupra lui însuşi”, a refuzat.

20.08. La scurt timp, au apărut doi ofiţeri de poliţie. Floyd se afla alături de alte două persoane într-o maşină parcată în apropierea magazinului. Unul din poliţişti, Thomas Lane, s-a apropiat de maşină, a scos arma şi i-a cerut lui Floyd să-şi ţină mâinile la vedere. Apoi „a pus mâna pe el şi l-a tras afară din maşină”, se arată în raportul poliţiei. Floyd s-a opus iniţial încătuşării, dar s-a liniştit până la urmă şi a devenit cooperant. Omul legii i-a explicat că este arestat pentru că a folosit bani falşi.

20.14. Floyd a fost condus de cealaltă parte a străzii, unde se afla maşina poliţiei. Lucrurile au devenit tensionate când poliţiştii au încercat să-l suie în maşină pentru a-l duce la secţie. Floyd „a devenit încordat, s-a trântit la pământ şi le-a spus poliţiştilor că e claustrofobic”.

20.19. La faţa locului au sosit Derek Chauvin şi colegul său Tou Thao, amândoi recunoscuţi pentru intervenţiile violente. Potrivit reconstituirii New York Times, unul din poliţiştii din primul echipaj, Kueng, se luptă cu Floyd pe scaunele din spate, încercând să-l determine să rămână în maşină. Chauvin intervine trâgându-l pe Floyd din maşină. Bărbatul este acum trântit la pământ, cu faţa în jos. Floyd e imobilizat de Chauvin, Lane şi Kueng. Floyd e presat în zona gâtului şi pieptului de forţa a trei oameni.

Este momentul în care trecătorii  au început să filmeze. Au fost ultimele clipe de viaţă ale lui Floyd. Chauvin şi-a pus genunchiul pe gâtul lui şi a continuat să-l preseze 8 minute şi 46 de secunde, deşi Floyd i-a spus de mai multe ori că nu poate respira rugându-l să se oprească. 

După circa şase minute Floyd nu mai reacţiona. Martorii au surprins momentele când Floyd nu s-a mai auzit, iar martorii cereau să i se verifice pulsul : „Frate, nu se mai mişcă. Ia-i pulsul!”. Unul din ofiţeri a făcut asta şi a constatat că nu are puls. Totuşi ceilalţi ofiţeri nu i-au dat drumul nici atunci.

20:27. Chauvin şi-a luat piciorul de pe gâtul afro-americanului care a rămas nemişcat. Poliţiştii au chemat ambulanţa, dar nu au făcut nimic să-l ajute. A fost pus pe targă şi dus la spital. Decesul a fost pronunţat o oră mai târziu.

În noaptea de dinaintea morţii, Floyd se sfătuise cu unul din prietenii săi apropiaţi în privinţa găsirii unui loc de muncă. Prietenul lui spune că lui Floyd nu-i stătea în caracter să falsifice bani.

„Moartea lui nu are niciun sens. A implorat să fie lăsat să trăiască. A cerut să-i fie cruţată viaţa. Când te străduieşti atât să-ţi pui credinţa în sistem, un sistem care nu a fost conceput să ţină seama de tine, când cauţi mereu dreptate prin mijloace legale şi nu o poţi găsi, atunci nu ai de ales şi încerci să o obţii prin propriile puteri”, a spus Christopher Harris.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite