Vladimir Putin respinge propunerea premierului japonez Shinzo Abe de a semna un tratat de pace

Vladimir Putin respinge propunerea premierului japonez Shinzo Abe de a semna un tratat de pace

Shinzo Abe si Vladimir Putin FOTO Kyodo

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis prim-ministrului japonez Shinzo Abe, joi, că legăturile militare pe care Tokyo le are cu Statele Unite şi alte probleme fac dificilă semnarea unui acord de pace care să pună capăt oficial celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Putin a făcut aceste comentarii la un forum economic din Orientul Îndepărtat Rus, după ce Abe i-a cerut să rezolve disputa dintre cele două state, în legătură cu un lanţ de insule care le-a împiedicat să semneze un acord de pace. 

Tokyo revendică insulele din vestul Pacificului, care au fost confiscate de trupele sovietice în ulimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. În Japonia, ele sunt cunoscute ca Teritoriile de Nord şi în Rusia ca Insulele Kurile de Sud. 
Liderul rus a spus că speră ca un acord de pace să poată fi semnat în viitor, totuşi, şi ca cele două ţări să-şi rezolve conflictele îndelungate.

„Din păcate, există probleme militare, de apărare, de securitate. Trebuie să înţelegem... angajamentul Japoniei faţă de ţări terţe, inclusiv Statele Unite”, a afirmat Putin. 
Moscova şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu nprivire la desfăşurarea unor sisteme militare americane pe teritoriul Japoniei. 

Cu câteva momente înainte de comentariile lui Putin, Abe a lăudat legăturile de afaceri dintre Rusia şi Japonia şi a spus că următorul pas firesc în relaţii ar fi semnarea unui tratat de pace, despre care el a spus că este „misiunea istorică” a liderilor celor două ţări.

„Vladimir, să facem totul împreună ca să avansăm continuu pentru a atinge obiectivul nostru”, a spus Abe.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: