Un senator rus ameninţă Republica Moldova: Va ajunge în „coşul de gunoi al istoriei”. De ce anume se arată deranjată Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Puşkov FOTO Alchetron
Aleksei Puşkov FOTO Alchetron

Senatorul rus Aleksei Puşkov a ameninţat Republica Moldova că va ajunge în „coşul de gunoi al istoriei”. Această reacţie dură vine după ce conducerea pro-europeană de la Chişinău a interzis prin lege afişarea în public a literelor „Z” şi „V”, utilizate în sprijinul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, precum şi panglica Sfântului Gheorghe, un element simbolic militar rusesc.

Senatorul Aleksei Puşkov a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”.

„Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris senatorul rus pe contul său din Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Chişinăul a interzis afişarea în public a literelor „Z” şi „V”, precum şi a panglicii Sfântului Gheorghe.

Sandu şi-a justificat interdicţia prin faptul că aceste simboluri divizează societatea. „Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri”, a declarat preşedinta Republicii Moldova.

Locul lor este în „coşul de gunoi al istoriei”, a subliniat Maia Sandu.

Pe de altă parte, Maia Sandu a denunţat propaganda răspândită de Moscova în Republica Moldova. „Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război - e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de suferinţele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”.

„Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ura în conştiinţele noastre şi pentru a semăna vrajba şi divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal şi dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizaţi. Oamenii publici trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii şi a coeziunii în societate”, a insistat Sandu.

Republica Moldova, situată între Ucraina şi România, caută să adere la UE după invazia Rusiei în ţara vecină. În privinţa războiului, Republica Moldova a păstrat neutralitatea şi nici nu s-a alăturat sancţiunilor impuse Rusiei, dar a oferit ajutor umanitar Ucrainei.

În toamna anului trecut, Republica Moldova a fost supusă de Rusia unor presiuni intense în jurul unui nou contract privind furnizarea de gaze. Aceste presiuni au fost suspectate ca o tentativă de răzbunare politică, la câteva luni după ce cetăţenii Republicii Moldova şi-au dat un vot clar pentru o orientare pro-europeană. În afară de gaze, o altă sursă de destabilizare folosită de Moscova împotriva Chişinăului este Transnistria, o entitate separatistă prorusă de pe malul stâng al Nistrului care face parte de jure din Republica Moldova.

Republica Moldova nu este singura ţară care a interzis afişarea simbolurilor „Z” şi „V”, precum şi a panglicii Sfântului Gheorghe. Letonia şi Lituania au luat măsuri similare.

Moldovagaz: Republica Moldova a plătit ultima factură la gaze

Republica Moldova a plătit integral consumul de gaze naturale pentru luna aprilie furnizat de Gazprom, a declarat, miercuri, directorul companiei energetice de stat Moldovagaz, Vadim Ceban.

Republica Moldova a semnat în toamna anului trecut un contract de furnizare pe cinci ani în baza căruia preţul este determinat lunar şi raportat la preţurile spot globale ale gazului şi petrolului. În aprilie, preţul s-a dublat faţă de nivelul din martie.

Moldovagaz a transferat 69,5 milioane de dolari către Gazprom pentru livrările de gaze din martie-aprilie, a declarat miercuri directorul acestei companii energetice de stat, Vadim Ceban.

„Compania nu are datorii pentru aprovizionarea curentă cu gaze naturale”, a precizat directorul Moldovagaz.

Contractul a fost semnat pe fondul discuţiilor continue cu privire la datoria Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze, estimată de Rusia la 709 milioane de dolari.

Oficialii moldoveni au precizat în luna octombrie a anului trecut că Guvernul Republicii Moldova şi Gazprom au convenit să supună datoria unui proces de audit în 2022 şi să negocieze un program de plată a datoriei. Cu toate acestea, procesul de audit s-a blocat când Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite