Platforma YouTube elimină un filmuleţ de promovare a referendumului lui Putin: instigă la ură

Platforma YouTube elimină un filmuleţ de promovare a referendumului lui Putin: instigă la ură

Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

YouTube a şters un filmuleţ ce promovează referendumul preşedintelui rus Vladimir Putin pe motiv că materialul respectiv instigă la ură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un demers de a-şi asigura postul la Kremlin după 2024, Vladimir Putin a propus la începutul acestui an un referendum de modificare a Constituţiei Federaţiei Ruse. Pe lângă eliminarea mandatelor prezidenţiale, plebiscitul propune teme susceptibile să încurajeze lumea să iasă la vot, cum ar fi referinţa la Dumnezeu sau menţionarea căsătoriei drept o uniune între un bărbat şi o femeie.

Această ultimă clauză este susţinută într-un filmuleţ de promovare a referendumului. Scena, care se referă la ridiculizarea unui cuplu fictiv de homosexuali care adoptă un copil, nu a fost acceptată de YouTube. Instigă la ură, explică platforma online cu sediul central în Statele Unite, potrivit DPA.

Vladimir Putin se află la putere de aproape 21 de ani, fie ca premier, fie ca preşedinte. Actualul său mandat la Kremlin, al patrulea la număr, expiră în primăvara anului 2024. Noua sa invenţie pentru a rămâne la putere constă în reducerea mandatelor prezidenţiale la zero, astfel încât să poată candida la alegerile din 2024.

Prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, referendumul a fost reprogramat din cauza noului coronavirus. Noua dată aleasă pentru acest vot popular este 1 iulie, la o săptămână de la parada militară dedicată înfrângerii lui Hitler, prin care Putin intenţionează să fie văzut în Piaţa Roşie din Moscova şi să-şi mai reducă din declinul înregistrat în ultimul timp la capitolul popularitate. 

Coronavirusul a lovit dur Rusia, care şi-a arătat limitele economice şi din sistemul medical, cu o recesiune estimată la 5-6% şi cadre revoltate faţă de situaţia lor. În acelaşi timp, coronavirusul a afectat încederea în Putin, care şi-a arătat la rândul său limitele de leadership, aspect sancţionat printr-o scădere istorică în sondaje, de 20% faţă de momentul său de vârf.

După două luni de criză economică şi sanitară, „Kremlinul este presat şi vrea să iasă cât mai repede posibil din această perioadă dificilă, să uite şi să-şi organizeze în cele din urmă parada şi referendumul”, explică pentru AFP Tatiana Stanovaia, de la Centrul R. Politik.

Potrivit Centrului Levada, două treimi din ruşi spun că vor ieşi la urne la 1 iulie, iar 44% dintre ei spun că vor vota în favoarea amendamentelor propuse de Putin şi oamenii săi. Alţii 32% spun că vor vota împotrivă.

Opoziţia denunţă organizarea paradei şi a referendumului în plină epidemie. „De dragul mandatelor sale, Putin este pregătit să rişte viaţa şi sănătatea oamenilor”, afirmă Liubovi Sobol, o apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi şi o inamică declarată a actualei conduceri de la Kremlin.

Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, înregistrând oficial până vineri aproape 450.000 de cazuri de infectare şi peste 5.500 de morţi. Autorităţile sanitare ruse sunt acuzate însă că se supun ordinelor politice şi nu anunţă datele reale, mai ales în ceea ce priveşte decesele de covid-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările