Occidentul se rupe energetic de Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul” - şeful diplomaţiei SUA, Anthony Blinken
”Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul” - şeful diplomaţiei SUA, Anthony Blinken

Comisia Europeană a prezentat un plan în domeniul energetic, cu un obiectiv răspicat afirmat de preşedinta Ursula von der Leyen: „Trebuie să devenim independenţi de petrolul, cărbunele şi gazele ruseşti. Nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit”. Măsurile vizează reducerea cu două treimi a cererii UE de gaz rusesc înainte de sfârşitul acestui an. Se aşteaptă ca azi SUA să anunţe stoparea importurilor de petrol din Rusia.

Ţintele imediate ale UE sunt gestiunea creşterii preţurilor la energie şi pregătirea stocurilor de gaze pentru iarna viitoare. Legat de spirala inflaţionistă în energie, Comisia Europeană a anunţat că dă statelor membre posibilitatea de a reglementa preţurile în circumstanţe excepţionale şi stabileşte modul în care guvernele pot redistribui către consumatori veniturile din profiturile mari din sectorul energetic şi din comerţul cu emisii. De asemenea, ţările UE vor putea acorda ajutoare de stat companiilor afectate de preţurile ridicate la energie.

Cât priveşte stocurile de gaze, până la 1 octombrie acestea trebuie să fie pline în proporţie de 90%, pentru ca Europa să facă faţă iernii viitoare. Pe termen mediu, Comisia Europeană propune un plan – REPowerEU – care va creşte rezilienţa sistemului energetic al UE prin diversificarea aprovizionării cu gaze, prin importuri crescute de gaz natural lichefiat (GNL) şi creşterea producţiei de energie regenerabilă.

”Să ne lansăm către energia regenerabilă cu viteza fulgerului. Energiile regenerabile sunt o sursă de energie ieftină, curată şi potenţial infinită şi, în loc să finanţeze industria combustibililor fosili în altă parte, creează locuri de muncă aici. Războiul lui Putin din Ucraina demonstrează urgenţa de a accelera tranziţia noastră la energie curată”, a subliniat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Verde European.

”Noua realitate geopolitică şi energetică ne cere să accelerăm ferm tranziţia către energie curată şi să creştem independenţa energetică a Europei faţă de furnizorii nesiguri şi combustibilii fosili volatili”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Conform datelor forului UE, Uniunea importă 90% din consumul său de gaze, Rusia furnizând aproximativ 45% din aceste importuri. Din Rusia provin, de asemenea, 25% din importurile UE de petrol şi 45% din importurile de cărbune.

Propunerile Comisiei Europene intervin într-un context în care se discută intens două variante de recurgere la arma energetică. Pe de o parte, e posibilă stoparea de către Rusia a livrărilor energetice către UE, în replică la sancţiunile impuse de Occident. Vicepremierul rus a formulat ieri o ameninţare explicită în acest sens. De partea vestică, se analizează opţiunea unui embargo asupra importurilor de energie din Rusia, pentru a da lovitura finală economiei ruse, dependentă de comerţul cu resurse naturale. ”Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul”, declara vineri, la Bruxelles, şeful diplomaţiei SUA, Anthony Blinken. 

Vulnerabilităţile UE în relaţia cu puteri terţe, inclusiv în plan energetic, vor fi analizate de şefii de state şi guverne din UE, joi şi vineri, la Summitul de la Versailles. Germania şi Ungaria au anunţat, ieri, că se opun interzicerii de importuri energetice din Rusia. 

* analiză Europolis

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite