Tratamente şi vaccinuri anti-covid-19: în ce stadiu se află cercetările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testare anti-coronavirus FOTO AFP
Testare anti-coronavirus FOTO AFP

Majoritatea specialiştilor cred că medicamentul anti-covid-19, boala provocată de noul coronavirus, nu va fi o moleculă unică, ci o combinaţie de mai multe medicamente din familii diferite.

Cercetările pentru găsirea unui antidot împotriva covid-19 sunt într-o cursă contracronometru. Pe de o parte, zeci de medicamente sunt testate. Pe de altă parte, peste o sută de vaccinuri sunt în fază de proiect.

Tratamentul, doar o speranţă

Dexametazona - evitarea deceselor

Uşor de obţinut, acest steroid este deocamdată singurul medicament capabil să prelungească viaţa pentru bolnavii atinşi de forme grave de covid-19.

Dexametazona este administrată în general pacienţilor grav bolnavi, de regulă celor plasaţi sub ventilaţie artificială. În cazul acestora, anti-inflamatorul reduce rata mortalităţii cu o treime, potrivit Recovery.

Remdesivir - o eficacitate modestă

Acest medicament antiviral este promovat de Statele Unite, care au anunţat oficial la sfârşitul lui aprilie că reduce timpul de recuperare a bolnavilor. Afirmaţia a fost confirmată într-un studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista New England Journal of Medicine.

Folosirea în regim de urgenţă a remdesivir a fost autorizată în Statele Unite, apoi în Japonia. Europa analizează în prezent o solicitare de punere pe piaţă. Produs de laboratorul Gilead, remdesivir a fost iniţial dezvoltat - în van - împotriva febrei hemoragice Ebola.

 Hidroxiclorochina - duşul scoţian

Lăudat de preşedintele american Donald Trump şi controversatul cercetător francez Didie Raoult, acest tratament nu a confirmat speranţele puse în el, ba dimpotrivă.

La începutul lui iunie, Recovery a conchis că hidroxiclorochina nu are un efect benefic în cazul covid-19. Această constatare a determinat autorităţile sanitare americane să retragă autorizarea utilizării de urgenţă a hidroxiclorochinei împotriva covid-19, dar şi a unui medicament apropiat, clorochina. OMS a oprit apoi testele clinice.

Utilizat ca tratament împotriva malariei, acest medicament s-a aflat în centrul unei dezbateri intense cu accente politice.

În total, peste o mie de teste clinice pe baza a zeci de tratamente au fost efectuate în întreaga lume, potrivit The Lancet. Printre principalele tratamente potenţiale figurează asocierea a două medicamente anti-HIV, lopinavir şi ritonavir (singure sau combinate cu alte antivirale), transfuzia de plasmă sangvină de la persoane vindecate, clorpromazina (un antipsihotic) sau tocilizumab.

Totuşi, suntem departe de un tratament miracol. Majoritatea specialiştilor cred că antidotul pentru covid-19 nu va fi o moleculă unică, ci o combinaţie de mai multe medicamente din familii diferite.

Vaccinul, o competiţie fără precedent

În ultimele date prezentate pe tema vaccinului anti-covid-19, la 16 iunie, OMS număra 11 teste clinice în curs. Aproape jumătate din aceste teste realizate pe om au loc în China (5). Locul izbucnirii actualei crize de sănătate, China vrea să fie prima ţară care pune pe piaţă un vaccin anti-coronavirus şi accelerează procedurile.

Testele clinice în curs sunt din Faza 1, privind evaluarea securităţii produsului, sau Faza 2, privind evaluarea eficacităţii. Parţiale, rezultatele arată date „încurajatoare”.

Printre cele mai avansate proiecte sunt cel european dezvoltat de Universitatea din Oxford în cooperare cu AstraZeneca şi cel chinez dezvoltat de Academia Militară de Ştiinţe Medicale şi compania farmaceutică CanSinoBIO.

OMS numără alte 128 de vaccinuri candidat care sunt în fază preclinică de elaborare.

La mijlocul lui mai, Agenţia europeană a medicamentului estima că un vaccin anti-covid-19 ar putea fi gata în cel mult un an într-un scenariu „optimist”. Dar actorii europeni implicaţi în această cursă speră să vină cu un vaccin până la sfârşitul anului în curs. Franţa, Germania, Italia şi Olanda au semnat deja contracte cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze. În Statele Unite, Donald Trump speră să aibă 300 de milioane de doze până în ianuarie 2021, când i se va încheia actualul mandat la Casa Albă şi l-ar putea prelua pe următorul dacă va cîştiga în alegerile din 3 noiembrie.

În China, compania farmaceutică de stat Sinopharm, care lucrează acum la două vaccinuri, speră să vină cu un produs până la sfârşitul lui 2020 - începutul lui 2021.

Preţul reprezintă o altă dezbatere. AstraZeneca promite „să nu facă profit din vaccin”, potrivit preşedintelui său pentru Franţa Olivier Nataf, care evocă un preţ de aproximativ 2 euro per doză.

Statele Unite, cea mai afectată ţară din lume, şi-a propus vaccineze în primă fază bătrânii, persoanele cu antecedente medicale şi muncitorii consideraţi esenţiali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite