Talibanii lansează atacuri asupra infrastructurii de electricitate, provocând pagube de sute de milioane de dolari. „În Kabul au curent doar câteva ore pe zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O explozie în oraşul de frontieră Islam Qala a provocat daune de milioane de dolari FOTO EPA-EFE
O explozie în oraşul de frontieră Islam Qala a provocat daune de milioane de dolari FOTO EPA-EFE

Talibanii atacă infrastructura de electricitate şi informatică a Afganistanului în timp ce preiau controlul asupra unui  număr tot mai mare de districte şi puncte de graniţă strategice, relatează Al Jazeera.

În ultimele două luni, pe fondul plecării trupelor coaliţiei internaţionale, talibanii au cucerit porţiuni importante din ţară şi au lansat atacuri asupra infrastructurii de bază din Afganistan.

Pe 5 iulie, forţele talibane au aruncat în aer reţeaua de fibre optice din oraşul Islam Qala, provincia Herat (vest), situat lângă graniţa dintre Afganistan şi Iran. Islam Qala este un punct de trecere pentru migranţi şi în el operează un număr de ONG-uri care gestionează mii de refugiaţi deportaţi.

Autoritatea de reglementare a sectorului telecomunicaţiilor din Afganistan (ATRA) a dezvăluit că în ultimele trei luni 28 de antene au fost distruse, în timp ce alte 23 au fost deteriorate afectând serios serviciile reţelelor mobile şi de internet din ţară.

În condiţiile unei infrastructuri oricum slăbite, alimentarea cu electricitate a avut de suferit , ducând la pene frecvente sau prelungite de curent, înclusiv la Kabul.

„În ultimele şase luni, au fost avariaţi 39 din stâlpii de electricitate care transportă energie importată în Afaganistan. O parte au fost distruşi complet, iar alţii doar parţial provocând probleme de alimentare în provinciile Kunduz, Baghlan, Nangarhar, Parwan şi la Kabul”, potrivit furnizorului naţional de energie electrică.

Costurile reparării lor sunt ridicate amplificând presiunea financiară asupra ţării aflate în conflict.

„„Costă circa 100.000 de dolari americani să repui în funcţiune un stâlp complet distrus. Reparaţiile celorlalţi variază între 500 şi 5000 de dolari americani”, a spus Sangar Niazi, purtătorul de cuvânt al companiei naţionale de electricitate Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS), precizând că doar în ultimele şase luni s-au cheltuit aproape 1 milion de dolari din cauza acestor atacuri.

„Locuitorii din Kabul au parte de doar câteva ore de curent electric pe zi, unii chiar mai puţin de o oră, care abia le ajunge să-şi încarce dispozitivele înainte să se întrerupă din nou”, dezvăluie Ali Atayee, 30 de ani, programator freelancer, un refugiat afgan din Iran care a avut şansa să studieze informatică la Universitatea Americană din Afganistan.

Sectorul IT din Afganistan este considerat o rară poveste de succes în ţara răvăşită de război, aducând venituri medii anuale de 139,6 de milioane de dolari americani, adică 12% din încasările guvernamentale, potrivit unui raport USAID din 2012.

Industria funcţionează sub forma parteneriatelor public-privat oferind servicii pentru cetăţeni şi furnizând bani la bugetul ţării şi profit companiilor private.

Lipsa unei infrastructuri adecvate a descurajat lansarea online a multor companii afgane sau folosirea tehnologiei.

„Suntem foarte în urmă în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei în comparaţie cu alte ţări. Ar fi trebuit să avem cel puţin capacitatea de plată online până acum”, spune Atayee. Acesta a dezvăluit că nu-şi mai poate duce la bun sfârşit proiectele din cauza penelor de curent şi riscă să-şi piardă clienţii.

Multe companii din sectorul IT din Kabul au cumpărat generatoare puternice şi au investit în rezerve adecvate de energie electrică pentru a-şi asigura alimentarea neîntreruptă cu electricitate. Însă costurile asociate lor le diminuează profitul.

Experţii în afaceri din Afganistan avertizează că, dacă conflictul continuă în acelaşi ritm, costurile şi riscurile suplimentare legate de infrastructură vor descuraja noi investiţii.

„Când facţiunile în conflict închid serviciile, aceasta afectează generarea de venituri a acestor companii şi le este dificilă justificarea costurilor. Astfel a putea decide să  închidă proactiv site-urile sau să reducă investiţiile în întreţinerea lor, privând localnicii de aceste servicii esenţiale ”, a spus fostul preşedinte al ATRA, Mohammad Najeeb Azizi.

Azizi a făcut apel la talibani pentru a „proteja serviciile esenţiale care nu sunt folosite doar de cetăţenii obişnuiţi, ci şi de părţile în luptă”.

Industria IT a înflorit în ultimii 20 de ani în Afganistan pe măsură ce a crescut numărul utilizatorilor de internet - care numără 12.8 milioane în 2021.

„Atunci când infrastructura nu este tocmai ideală, antreprenorii nu vor investi în spaţiul online. Drept urmare, sunt mai puţine locuri de muncă în domeniul tehnologiei. Foarte mulţi oameni care se specializează în IT lucrează în alte domenii ”, a spus programatorul freelancer.

Sangar Niazi, purtătorul de cuvânt al Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS), furnizorul naţional de energie din ţară, a declarat pentru Al Jazeera că atacatorii talibani sunt „duşmanii luminii”, întrucât transformă o infrastructură esenţială într-o altă victimă a conflictului.

„Este o încercare de a împinge ţara nu numai în întunericul fizic, ci şi în întunericul intelectual”, a spus el.

Situaţia din Afganistan se deteriorează rapid. Jocul Rusiei, Turciei şi Iranului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite