SUA amână planurile pentru un atac imediat în Siria, dar continuă să mobilizeze navele de luptă în Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta ONU în Siria nu a fost concludentă, însă Washingtonul şi NATO anunţă că sunt convinse că s-au folosit arme chimice. FOTO: Reuters
Ancheta ONU în Siria nu a fost concludentă, însă Washingtonul şi NATO anunţă că sunt convinse că s-au folosit arme chimice. FOTO: Reuters

Barack Obama a decis să ceară avizul Congresului pentru o ofensivă militară în Siria, ceea ce amână planurile Occidentului privind un atac iminent pe calea aerului. SUA continuă însă mobilizarea în Mediterană.

Am luat o decizie drept comandant suprem al forţelor armate pe baza a ceea ce eu consider a fi interesele noastre naţionale de securitate, dar sunt în acelaşi timp conştient că sunt preşedintele celei mai vechi democraţii constituţionale din lume”, a afirmat sâmbătă preşedintele american Barack Obama. 

Acesta şi-a anunţat atunci decizia de a consulta Congresul cu privire la ofensiva militară pe care doreşte să o lanseze în Siria, fostul profesor de drept constituţional argumentându-şi decizia  prevederile legii fundamentale care stipulează că doar Congresul poate decide intrarea SUA în război. Cu toate acestea, decizia „preşedintelui lumii libere” pare mai degrabă excepţia de la regulă. 

De ce a cerut Obama avizul Congresului?

Ultima dată când Congresul American a fost cel care a decis într-o astfel de situaţie era cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, în ultima jumătate de secol, mai mulţi preşedinţi şi-au asumat răspunderea pentru astfel de acţiuni şi nu au mai consultat Congresul. A făcut-o şi Obama în 2011, atunci când a decis intervenţia SUA, alături de NATO, în Libia. Operaţiunile militare din Coreea, Vietnam, Afganistan şi Irak au fost demarate tot fără aprobarea Legislativului SUA. De ce a ales Obama această cale acum? 

În primul rând pentru că nu pierde nimic, spun analiştii. 79% dintre americani sunt de părere că se cerea consultarea Congresului înainte de luarea unei decizii. În cazul în care Congresul aprobă ofensiva militară dorită de Administraţia Obama, ea va căpăta dintr-o dată mult mai multă legitimitate în ochii populaţiei care în prezent se arată mai degrabă împotriva intervenţiei. Cât de probabil este să primească acordul Congresului? Obama va primi cel mai probabil un vot favorabil din partea Senatului, camera superioară fiind controlată de partidul democrat din partea căruia a candidat preşedintele. 

În Camera Reprezentanţilor povestea este însă cu totul alta, iar iniţiativa preşedintelui are şanse minime de a fi aprobată. Camera inferioară este controlată de republicani, care l-au ameninţat chiar cu suspendarea pe Obama în cazul în care sărea peste acest pas.

Dincolo de votul politic, decizia din Camera Reprezentanţilor va depinde însă de argumentarea preşedintelui, care a promis că va înainta spre analizare Congresului dovezile privind folosirea de arme chimice în Siria de către forţele controlate de preşedintele Bashar al-Assad împotriva propriului popor. 

Secretarul NATO este „convins” de atacul chimic

Dacă propunerea nu primeşte aprobarea Congresului, Obama are două variante. Prima este să respecte decizia şi să amâne deocamdată ofensiva militară, însă retragerea după retorica dură a Washingtonului din ultimele două săptămâni i-ar ştirbi credibilitatea lui Obama.

În plus, acesta susţine, prin vocea celor mai înalţi oficiali – în frunte cu John Kerry, secretarul de stat al SUA –, că are dovezi clare cu privire la folosirea armelor chimice. Cum ar rămâne astfel cu avertismentul lui Obama pentru Bashar al-Assad cu privire la „linia roşie”? A doua opţiune ar fi ca Obama să ignore decizia Congresului. 

Poate face asta în numeroase feluri: să se folosească de victoria probabilă din Senat, camera superioară, să-şi justifice decizia de a ataca oricum, or să justifice intervenţia prin alinierea la recomandările NATO. 

Până luni, NATO nu a avut o poziţie clară cu privire la Siria, în contextul lipsei de consens din Consiliul de Securitate al ONU. Ieri însă, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat că este convins „nu doar că a avut loc un atac chimic (...), ci şi că regimul sirian este responsabil”, precizând că a ajuns la această concluzie după ce a analizat informaţii clasificate furnizate de statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice. 

Mobilizarea continuă în Mediterană

Legislativul american îşi va relua săptămâna viitoare activitatea după vacanţa de vară, iar votul va avea loc peste cel puţin zece zile din momentul de faţă, spun analiştii de la Washington. Până atunci însă, americanii continuă mobilizarea în Marea Mediterană. Luni, flota trimisă de SUA în regiunea s-a mutat către poziţii din care poate ajunge rapid pe coastele siriene. 

Astfel, portavionul USS Nimitz, cel mai mare din clasa sa, patru crucişătoare şi o navă de croazieră care-l însoţeau au fost redirecţionate către Marea Roşie, unde vor fi mobilizate pentru a interveni în spijinul unui eventual atac asupra Siriei. 

„Este vorba despre mobilizarea activelor pentru a le avea pe poziţii în cazul în care capabilităţile portavionului şi ale crucişătoarelor vor fi necesare”, a declarat în exclusivitate pentru Reuters un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului. „Încrcăm să reducem distanţa şi timpul astfel încât să fim pregătiţi cât mai repede posibil, în cazul în care va fi nevoie de noi”, a adăugat un alt oficial din Departamentul pentru Apărare.

Assad: „Siria este pregătită să se apere”

Duminică, la o zi după discursul preşedintelui american Barack Obama, liderul sirian Bashar al-Assad a acordat un interviu agenţiei oficiale de presă Sana. „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”, a spus preşedintele sirian. Graţie rezistenţei poporului şi armatei, statul continuă să strângă victorii până la revenirea securităţii şi a stabilităţii în ţară, a adăugat Assad. 

Luni, Guvernul de la Damasc a făcut apel către secretarul general al ONU „să depună eforturi în vederea unei împiedicări a oricărei agresiuni împotriva Siriei şi să avanseze spre o soluţionare paşnică a crizei siriene”. Într-o scrisoare adresată lui Ban Ki-moon, delegatul permanent al Siriei la ONU, Bashar al-Jaafari, a adăugat că „Guvernul sirian repetă că nu a utilizat niciodată arme chimice (aşa cum îl acuză opoziţia şi occidentalii)”.

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite