Studiu al Pentagonului: Rusia bate SUA în cursa pentru influenţă globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

SUA sunt prost echipate pentru a contracara războiul politic din ce în ce mai sfidător pe care Rusia îl poartă pentru a submina democraţiile, avertizează Pentagonul şi strategi independenţi, într-o analiză detaliată care reiterează şi criticile referitoare la abordarea preşedintelui Donald Trump faţă de Moscova.

Documentul de peste 150 de pagini la care Politico a avut acces, spune că Washingtonul încă subestimează amploarea agresiunii ruse, care include folosirea propagandei şi dezinformării pentru a convinge opinia publică din Europa, Asia Centrală, Africa şi America de Sud. Studiul aduce în vedere şi pericolele cooperării din ce în ce mai profunde dintre Rusia şi China, care împart temeri legate de alianţele internaţionale ale SUA şi o afinitate pentru „stabilitate autoritară“.

Autorii lucrării afirmă că dezordinea de pe plan intern împiedică eforturile SUA de a răspunde – spunând că Americii îi lipseşte tipul de „poveste“ convingătoare pe care a folosit-o ca să câştige Războiul Rece.

Studiul nu-l critică direct pe Trump, dar vine în contextul în care figuri importante din ambele partide au obiectat faţă de felul în care preşedintele desconsideră alianţele din Europa şi Asia şi arată afecţiune faţă de lideri autoritari precum Vladimir Putin şi Kim Jong-un şi cum acesta batjocoreşte dovezile care arată că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale din 2016. 

În mai multe interviuri pentru Politico, alţi observatori independenţi au susţinut avertizările raportului, care spun că SUA trebuie să-şi îmbunătăţească jocul.

„Rusia atacă instituţiile occidentale în feluri mai subtile şi mai discrete decât mulţi realizează“, a spus Natalia Arno, preşedinte al Fundaţiei Rusia Liberă, un think tank anti-Putin, de la Washington, care recent a încheiat propriul său studiu referitor la eforturile Rusiei de a submina Washingtonul. „Atacurile pot părea mai subtile şi mai viclene, dar sunt la fel de distructive, pentru că duc la influenţarea guvernelor, schimbarea legilor, subminarea deciziilor legale,  forţelor de ordine li se pun beţe în roate şi intervenţia militară este deghizată“. 

Documentul neclasificat „Evaluarea strategică multilaterală“ marchează un avertisment clar venite de la structurile militare pentru liderii civili, în legătură cu o ameninţare la securitatea naţională de care strategii se tem că va duce la un conflict armat, dacă nu va fi adresată. 

„În acest mediu, competiţia economică, campaniile de influenţare, acţiunile paramilitare, intruziunile cibernetice şi războiul politic vor deveni, foarte probabil, mai răspândite“, scrie contraamiralul Jeffrey Czerewko, director adjunct pentru operaţiuni globale al Şefilor de Stat Major, în prefaţa raportului. „Astfel de confruntări cresc riscul percepţiilor eronate şi al greşelilor de calcul, între puteri cu forţă militară semnificativă, care ulterior ar putea creşte riscul unui conflict armat“.

Documentul Pentagonului, care nu a fost transmis pe larg, analizează intenţiile Rusiei în încercarea de a înţelege ce determină strategia sa, subliniază o gamă de activităţi maligne atribuite Rusiei în diferite regiuni, inclusiv Africa şi Arctica şi expune feluri prin care Statele Unite ar putea să-şi întărească răspunsul. Printre alţi paşi, se recomandp ca Departamentul de Stat să se ocupe de „operaţiuni de influenţare“ mai agresive, inclusiv semănarea de disensiuni între Rusia şi China.

Studiul se adresează activităţilor din „zona gri“ ale Moscovei – tentativele curajoase ale regimului Putin de a submina naţiunile democratice, în special de la periferia Rusiei, folosind toate instrumentele posibile, cu excepţia unui conflict militar direct. 

„Aceste activităţi includ ameninţarea militară a altor state sau compromiterea societăţilor, economiilor şi guvernelor, prin angajarea unei serii de mijloace şi metode care includ propaganda, dezinformarea şi coerciţia culturală, religioasă şi energetică“, scrie, într-un capitol, Jason Werchan, care lucrează în divizia strategică a Comandamentului SUA din Europa, sediul militar responsabil cu descurajarea Armatei ruse.

Însă raportul deplânge lipsa unui mesaj unificat în interiorul Statelor Unite, în parte din cauza lipsei unei coordonări şi unei înţelegeri între agenţiile ramurilor executive şi Congres.

Belinda Bragg, cercetător la NSI, o firmă guvernamentală de consultăro care este specializată în analizele privitoare la ştiinţele sociale, adaugă, în studiu că „trebuie să articulăm mai bine interesele şi strategia SUA, atât pentru noi, cât şi pentru alţii“.

Însă acest lucru presupune ajungerea la un acord legat de mesajul pe care ar trebui să-l aibă SUA, a spus Anna Borshchevskaya, colaborator al  Institutului pentru Politica Orientului Apropiat de la Washington, care a scris un capitol despre eforturile ruşilor de a câştiga de partea lor guverne şi forţe de opoziţie din Africa.

„Încă avem ceva de spus, dar pentru că suntem atât de polarizaţi şi pentru că ne îndoim de noi înşine, avem o problemă narativă“, a afirmat Borshchevskaya într-un interviu. 

Un alt pas crucial, recomandă Bragg, este de a dezvolta o înţelegere mai bună referitoare la cât de multe populaţii targetate au încredere în Statele Unite şi „să avem strategii pentru a spori această încredere atunci când este la un nivel scăzut“.

Raportul vorbeşte şi despre ceea ce autorii lui numesc o alianţă anti-americană între Rusia şi China, care în mod tradiţional au fost competitori, în ciuda faptului că erau de aceeaşi parte ideologică a Războiului Rece. Un pas pentru contracararea acestui fapt ar putea include alimentarea neîncrederii Rusiei în puterea în expansiune a Chinei, în periferia estică a Rusiei, precum şi în proiectele economice şi de infrastructură ale Beijingului de pe mai multe continente.

Pe de altă parte, documentul face referire la o nevoie urgentă de cooperare cu Rusia în zone-cheie – în special în domeniul armelor nucleare.

„Este clar că suntem sub ameninţarea unei noi curse a înarmărilor“, scrie un alt specialist care a contribuit la studiu, John Arquilla, director al Şcolii Navale Postuniversitare. „Statele Unite pot fie să accepte asta, sperând să-i depăşească pe ruşi, sau să încerce să împiedice o astfel de competiţie costisitoare cu o nouă politică de control/reducere a armamentului“.

O astfel de abordare ar trebui să reuşească să îngrădească şi alte state nucleare precum Coreea de Nord, China, Iran, India şi Pakistan, a scris Arquilla. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite