Ritmul epidemiei accelerează dramatic în America de Sud. OMS: A devenit noul epicentru al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicrie cu victimele covid intr-un cimitir din Brazilia - Manaus FOTO AFP
Sicrie cu victimele covid intr-un cimitir din Brazilia - Manaus FOTO AFP

OMS a anunţat vineri că într-un anumit sens America Latină a devenit noul epicentru al pandemiei, numărul cazurilor crescând dramatic în foarte multe ţări, şi în special în Brazilia, care a devenit cea mai afectată din lume după SUA.

Expertul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Michael Ryan, a transmis în cadrul unei teleconferinţe din Geneva că „într-un anumit sens  America de Sud a devenit un nou epicentru al bolii”, în condiţiile creşterii numărului de cazuri în multe ţări din regiune.

OMS a spus că sunt îngrijorări în privinţa multora dintre ele, dar în special în privinţa Braziliei, cea mai afectată dintre ele.

Brazilia a depăşit 300.000 de cazuri, fiind a treia cea mai afectată  ţară din lume în privinţa numărului de cazuri. Brazilia nu a instituit o carantină naţională.

Mexic, Chile şi Peru se confruntă la rândul lor cu focare epidemice majore, multe dintre ele fiind în pieţe.

În timp ce SUA se apropie de vârful epidemiei, iar Europa cunoaşte o descreştere a noilor cazuri, America Latină ar putea deveni noul epicentru al pandemiei, relatează BBC.

Primul caz confirmat de coronavirus în America Latină a fost pe 26 februarie în Brazilia, deşi cercetătorii spun că de fapt epidemia s-a instalat aici mult mai devreme, chiar din ianuarie.

De atunci epidemia s-a răspândit în majoritatea ţărilor din regiune. Peste 600.000 de cazuri au fost înregistrate şi peste 30.000 de oameni au murit, potrivit Centrului european de prevenire şi control al bolilor.

Cifrele sunt mult mai mici decât în SUA şi Europa, dar aici testarea nu se apropie nici pe departe de cea efectuată pe aceste continente, în timp ce numărul deceselor ar putea fi sub cel real.

Mexicul şi Brazilia, ţările din America Latină cu cea mai numeroasă populaţie, au avut şi cel mai mare număr de morţi, cu peste 6.000 în Mexic şi peste 20.000 în Brazilia. Cercetătorii estimează că aceste ţări nu au raportat  multe din  decesele din cauza COVID-19 şi totodată au şi un număr mare de cazuri neconfirmate.
 

Peru este pe locul 12 în lume la numărul de cazuri, peste 100.000, peste cazurile înregistrate în China.

Chile înregistrează creşteri zilnice de mii de noi cazuri, raportând până acum peste 500 de morţi.

Ecuador e cea mai afectată ţară din regiune cu cele mai multe decese raportat la numărul de locuitori, circa 17 la 100.000 de persoane. Noile cazuri zilnice sunt în scădere, dar restul ţărilor se află pe o pantă ascendentă a epidemiei.

Numărul deceselor în special în Brazilia, Mexic şi Chile este în creştere, în timp ce ţările cele mai afectate din Europa - Marea Britanie, Italia şi Franţa - raportează mai puţine decese zilnic, semn că aici epidemia a încetinit.

Statisticile arată o accelerare a epidemiei în America Latină

Rata deceselor în Brazilia, Mexic şi Peru se dublează la circa două săptămâni, spre deosebire de două luni în Marea Britanie, 4 luni în Franţa şi cinci luni în Italia. În SUA numărul deceselor se dublează la circa două luni.

Experţii spun că unele ţări din America Latină ar putea atinge vârful epidemiei în câteva săptămîni.

Sistemele sanitare se apropie deja de epuizarea capacităţii şi  ar putea fi copleşite cum s-a întâmplat în Ecuador în care cadavrele au rămas ore întregi pe străzi.

Lima are 80% din paturile de terapie intensivă ocupate, iar în Santiago, capitala Chile, paturile sunt ocupate la 90%.

Chile a impus una din cele mai stricte carantine din regiune şi totuşi epidemia nu a încetinit, în cea mai mare măsură din cauza focarelor epidemice izbucnite din pieţe.

Guvernul a anunţat recent carantinarea capitalei Santiago. Chile efectuează şi cele mai multe teste din regiune, 21 la 1.000 de persoane.

Brazilia, unde măsurile de distanţare sunt prezentate ca recomandări are o rată scăzută a testării, cercetătorii brazilieni estimând un număr al infecţiilor de 15 ori mai mare decât cel oficial.

Preşedintele brazilian Bolsonaro doreşte redeschiderea graniţelor stârnind îngrijorări în regiune asupra escaladării epidemice cu impact asupra tuturor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite