Reuniune de urgenţă la OMS, pe tema virusului misterios din China care se transmite de la om la om. SUA şi Australia, controale medicale pe aeroport

Reuniune de urgenţă la OMS, pe tema virusului misterios din China care se transmite de la om la om. SUA şi Australia, controale medicale pe aeroport

Peste 200 de persoane au fost infectate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat, pentru astăzi, o întâlnire de urgenţă a unei comisii de experţi, pentru a analiza dacă epidemia cu coronavirusul care provoacă pneumonie din China reprezintă o urgenţă internaţională. Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus şi infecţii în rândul personalului medical.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Convocarea Comisiei de Experţi ai OMS are  loc după răspândirea virusului din oraşul chinez Wuhan, unde au fost infectate peste 200 de persoane, în alte oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai, dar şi în afara Chinei. 
 
 
Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut luni mobilizarea în vederea opririi ”hotărâte” a extinderii noului virus care a ucis şase oameni în ţară, din decembrie, şi a început să contamineze state vecine. China a anunţat luni al şaselea deces din cauza misteriosului virus apărut luna trecută, în contextul în care epidemia s-a extins către nordul şi sudul ţării, cu doar câteva zile înainte de marea migraţie de Anul Nou chinezesc. Potrivit autorităţilor, epidemia era localizată până acum la Wuhan (centru), o aglomeraţie cu aproximativ 11 milioane de locuitori, unde virusul – din familia SARS – a apărut luna trecută.
 
Virusul se transmite de la om la om
 
Însă, pentru prima oară, autorităţile sanitare au semnalat luni cazuri noi în alte oraşe din ţară – două la Beijing (nord) şi altul la Shenzhen, o metropolă situată în sudul extrem, în dreptul Hong Kongului. 
 
Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat luni transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus (2019-n-CoV) şi infecţii în rândul personalului medical, informează Xinhua. Zhong Nanshan, un renumit specialist în patologii respiratorii şi coordonator al echipei, a informat că pentru două cazuri detectate în provincia Guangdong a fost confirmată transmiterea de la om la om. 
 
Zeng Guang, epidemiolog-şef la Centrul chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor, a declarat că epidemia de pneumonie provocată de noul tip de coronavirus poate fi stopată dacă autorităţile implementează imediat un set de măsuri. Coreea de Sud a anunţat la rândul ei primul caz de boală, la o femeie din China care a călătorit duminică din oraşul chinez Wuhan la Aeroportul Internaţional Incheon, notează Reuters. Ultimul bilanţ este de 218 cazuri în China, dintre care patru mortale. S-a confirmat şi îmbolnăvirea a 15 angajaţi în sistemul sanitar ceea ce demonstrează că noul virus respirator este mai uşiot transmisibil decât s-a crezut iniţial.
 
Măsuri de prevenţie în SUA şi Australia
 
Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a omorât aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, care a debutat tot în China. Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare.
 
 Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat duminică intensificarea eforturilor de prevenţie, dar a recunoscut că nu cunoaşte încă sursa virusului. În Australia şi Statele Unite s-a anunţat că pasagerii care sosesc din centrul Chinei vor fi examinaţi medical. Un bărbat care se întorcea din China prezentând simptome ale unui virus misterios a fost plasat în izolare la domiciliul său din Australia, au declarat marţi oficialii din domeniul sănătăţii - fiind primul caz suspect de îmbolnăvire cu acest nou coronavirus din Australia. 
 
Un purtător de cuvânt al autorităţilor sanitare din statul australian Queensland a declarat că bărbatul s-a întors recent de la Wuhan, un oraş din centrul Chinei, unde a fost raportată marea majoritate a infecţiilor. Responsabilul pentru sănătate publică din statul Queenslandul, Jeannette Young, a declarat că pacientul se reface în urma unei boli respiratorii la domiciliul său din Brisbane, unde autorităţile aşteaptă rezultatele testelor pentru a afla dacă bărbatul a contractat sau nu acest coronavirus. Anunţul privind acest prim caz suspect intervine în condiţiile în care autorităţile australiene au anunţat că, începând de joi, vor efectua un control medical amănunţit călătorilor de pe ruta Wuhan - Sydney. 
 
Potrivit AFP, doar trei zboruri directe leagă săptămânal Wuhan de Australia şi toate aterizează la Sydney. Brendan Murphy, responsabilul pentru sănătate publică al guvernului australian, a declarat că programul de screening poate fi extins pentru alte zboruri provenind din China, care transportă o parte semnificativă de pasageri din Wuhan. 
 
Cu toate acestea, el a subliniat că punerea în aplicare a unor astfel de măsuri nu garantează că răspândirea acestui virus în ţară va fi oprită.

 FOTO EPA-EFE

Imagini din aceeasi galerie
 •  FOTO EPA-EFE
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
 •  FOTO EPA-EFE 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: