Prim-ministrul Algeriei îşi va da demisia din fruntea Guvernului

Prim-ministrul
Algeriei îşi va da demisia din fruntea Guvernului

Prim-ministrul, Abdelmalek Sellal. FOTO: Reuters

Prim-ministrul Algeriei, Abdelmalek Sellal, va demisiona joi din fruntea Guvernului pentru a se ocupa de campania electorală a actualului preşedinte algerian, Abdelaziz Bouteflika, om de stat care a decis să candideze pentru un al patrulea mandat, potrivit agenţiei Reuters care citează o sursă apropiată a actualului lider de la Alger.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia Reuters a precizat că Sellal urmează să fie directorul de campanie al lui Bouteflika, locul său în fruntea Guvernului fiind luat, cel mai probabil, de ministrul Energiei, Youcef Yousfi.

Abdelaziz Bouteflika, politician în vârstă de 77 de ani, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 17 aprilie, în cadrul uneia din rarele sale apariţii publice, după ce a fost victima unui accident vascular cerebral în 2013.

Opoziţia din Algeria a criticat această decizie a liderului algerian, fiind pusă sub semnul îndoielii capacitatea de conducere a ţării de Bouteflika, politician care a fost sub îngrijire medicală mult timp anul trecut.

De asemenea, apariţiile publice ale preşedintelui Algeriei au fost foarte rare, iar capacitatea sa discursivă deficitară. Un exemplu evident al acestui fapt este discursul de 14 secunde adresat naţiunii pe 3 martie la Consiliul Constituţional.

Candidatura lui Bouteflika, susţinut de Frontul Eliberării Naţionale, ar putea duce la obţinerea unui al patrulea mandat prezidenţial, dat fiind că partidul politic menţionat a dominat viaţa politică algeriană încă de la independenţa ţării din 1962.

Formaţiunile opoziţiei sunt în continuare slabe din punct de vedere al disciplinei interne, dar mai ales divizate. Trei dintre partidele algeriene – Adunarea pentru Cultură şi Democraţiei (stânga laică), Ennahda şi Mişcarea pentru Societate şi Pace -, au cerut electoratului lor să boicoteze alegerile prezidenţiale, pe care le consideră „o mascaradă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: