Poliţia din Myanmar a lansat cea mai mare campanie de combatere a protestelor din ţară

Poliţia din Myanmar a lansat cea mai mare campanie de combatere a protestelor din ţară

Foto news.ro

Poliţia din Myanmar a lansat sâmbătă cea mai mare campanie împotriva protestatarilor din ţară, în cele trei săptămâni de proteste naţionale împotriva conducerii militare, arestând sute de oameni şi împuşcând şi rănind cel puţin o persoană, relatează Reuters.

Televiziunea de stat a anunţat că trimisul ONU din Myanmar a fost demis pentru că a trădat ţara, la o zi după ce acesta a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să folosească ”orice mijloace necesare” pentru a inversa lovitura de stat din 1 februarie care a dus la demiterea liderei alese Aung San Suu Kyi.

În Myanmar au loc proteste de când armata a preluat puterea şi a reţinut-o pe Suu Kyi şi o mare parte din conducerea partidului ei, sub acuzaţia de fraudă la alegerile din noiembrie, câştigate de partidul ei cu o largă majoritate.

Lovitura de stat, care a oprit progresul Myanmar către democraţie, a adus sute de mii de protestatari în stradă şi a fost condamnată de ţările occidentale, care au impus unele sancţiuni limitate.

Poliţia a intrat în acţiune sâmbătă devreme, ocupând poziţii în locurile obişnuite de protest din cel mai important oraş, Yangon.

Confruntările s-au amplificat pe măsură ce oamenii au ieşit îmn stradă în pofida operaţiunii poliţiei cântat. Oamenii s-au împrăştiat pe străzi laterale şi printre clădiri, pe măsură ce poliţia a înaintat, trăgând gaze lacrimogene, declanşând grenade asomatoare şi tragând arme în aer.

Poliţia a atacat nişte oameni cu bâte, au spus martorii.

Televiziunea de stat MRTV a relatat că peste 470 de persoane au fost arestate în toată ţara. Se spune că poliţia a dat avertismente înainte de a dispersa oamenii cu grenade asomatoare.

”Oamenii au blocat drumurile fără motiv. Dintre cei arestaţi, îi vom interoga pe cei care organizează protestele şi vom lua măsuri dure ”, potrivit poliţiei.

Asociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici a afirmat că numărul de arestări este mai mare, cel puţin 10 autobuze de închisoare transportând 40 până la 50 de persoane fiecare la închisoarea Insein din Yangon.

Mai mulţi jurnalişti s-au numărat printre cei reţinuţi, au declarat organizaţiile lor media şi colegii lor. Poliţia s-a confruntat cu protestatari din toată ţara. Printre cei reţinuţi în cel de-al doilea mare oraş, Mandalay, s-a numărat Win Mya Mya, unul dintre cei doi membri musulmani în Parlament din partea Ligii Naţionale pentru Democraţie (NLD) a Suu Kyi, a spus presa.

O femeie a fost împuşcată şi rănită în centrul oraşului Monwya, au relatat 7Day News şi un lucrător al serviciilor de urgenţă.

7Day şi alte două organizaţii media au raportat mai devreme că femeia ar fi murit.

Liderul Juntei, generalul Min Aung Hlaing, a declarat că autorităţile folosesc forţa minimă. Cu toate acestea, cel puţin trei protestatari au murit în zilele de proteste.

Armata afirmă că un poliţist a fost ucis în timpul confruntărilor.

Activiştii au convocat noi proteste pentru duminică.

 Violenţele de sâmbătă au avut loc la o zi după ce ambasadorul Myanmar, Kyaw Moe Tun, a declarat Adunării Generale a ONU că vorbeşte în numele guvernului Suu Kyi şi a făcut apel la ajutor pentru a pune capăt loviturii de stat militare.

Televiziunea MRTV a relatat că acesta a fost concediat în conformitate cu regulile serviciului public pentru că ”a trădat ţara” şi ”a abuzat de puterea şi responsabilităţile unui ambasador”.

Cu toate acestea, Organizaţia Naţiunilor Unite nu a recunoscut oficial junta drept noul guvern al Myanmar.

Raportorul special al ONU, Tom Andrews, s-a declarat impresionat de ”actul de curaj” al ambasadorului, adăugând pe Twitter: ”Este timpul ca lumea să răspundă acestui îndemn curajos la acţiune”.

Trimisul Chinei nu a criticat lovitura de stat şi a spus că situaţia este o problemă internă din Myanmar, adăugând că China susţine un efort diplomatic al ţărilor din Asia de Sud-Est pentru a găsi o soluţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările