Francois Bayrou

Francois Bayrou

Trei sondaje indicau ieri un scor de 53%-47% în favoarea lui Sarkozy şi un procent 12-17% de indecişi Ansamblul presei fran-ceze a fost ieri de acord că Francois Bayrou înclină să o

Victoria împotriva Daesh autointitulat Stat Islamic – ISIS sau ISIL – a fost declarată până acum de două ori. Mai întâi de către Donald Trump, preşedintele american anunţând încheierea campaniei în Siria „în proporţie de 98%“, cu ocazia ocupării sătucului Baghouz, ultima zona din celebrul Califat rămasă controlată de către organizaţie.

acum 23 zile · comentarii (22)

Discuţia atât de inflamată din acest moment dintre SUA şi Danemarca provocată de declaraţia de intenţie formulată de Trump, care doreşte să cumpere Groenlanda, cuprinde referinţe la situaţii mai vechi, unele foarte puţin cunoscute marelui public şi care repun în actualitate câteva dintre proiectele militare americane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi imediat după aceea, în anii de început ai Războiului Rece.

Tehnic vorbind, Coreea de Sud şi Japonia constituie ţintele preferate menţionate în de nord-coreeni în toate comunicatele militare care vorbesc despre performanţele mereu în creştere ale rachetelor lor de toate categoriile, devenite acum din ce în ce mai precise şi care pot lovi orice ţintă inamică în zonă, inclusiv instalaţiile americane din Pacific şi, mai nou, orice ţintă de pe teritoriul american.

acum 4 zile · comentarii (74)

Grupele de analişti geopolitici care pregătesc şi ordonează dosarele de lucru şi apoi propun agenda marilor reuniuni unde sunt invitate personajele care contează în lume sau cei identificaţi ca a fi actori relevanţi în raport cu crizele şi provocările viitorului au adoptat de mai mulţi ani o paradigmă nouă: construcţia alianţelor de supravieţuire.

acum 7 zile · comentarii (42)

Încă nu a apărut ideea pe piaţa din România deoarece de-abia cum se descoperă cât potenţial emoţional au poveştile legate de un asemenea subiect şi, mai ales, cum poate fi el folosit fie pentru a abţine audienţă, bani şi faimă sau pentru a fi instrumentalizat politic, susţinând cariere de justiţiari ad-hoc puşi în fruntea unor aparent foarte morale cruciade pentru adevăr şi dreptate.

acum 9 zile · comentarii (3)

Lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală, amplificată de desfiinţarea sau retragerea unor actori majori din acordurile de liber schimb ce au determinat creştere şi eficienţă, dar şi de perspectiva războiului comercial americano-chinez, amânat în ultimul moment de semnele de prăbuşire a bursei din New York de către preşedintele Donald Trump.

acum 9 zile · comentarii (54)

După trei zile de negocieri continue, Turcia şi SUA au ajuns la un acord, anunţat de ambele părţi, pentru a evita o operaţiune unilaterală turcă în Nordul Siriei, în zona controlată de kurzi, şi ciocniri între cei doi aliaţi ai SUA, Turcia membru NATO şi SDF, trupele majoritar kurde antrenate de americani, ce combat Daesh-Stat Islamic.

acum 16 zile · comentarii (29)

Toţi dictatorii lumii au spus asta. Toţi satrapii sângeroşi din istoria lumii şi-au visat adversarii şterşi din memoria istoriei. Şi toţi au încercat s-o şi facă, indiferent de epoca istorică, folosind acelaşi principiu anihilator: le-au şters imaginea după ce i-au condamnat la moarte, pe ei şi orice membru al familiei lor apropiate sau îndepărtate.

acum 17 zile · comentarii (67)

Să începem cu descrierea contextului în care suntem poziţionaţi ca ţară membră NATO. Subiect ultra-sensibil deoarece, în primul rând, este vorba despre „umbrela nucleară“ americană ce acoperă Europa, elementul esenţial de disuasiune împotriva unei ameninţări externe.

acum 18 zile · comentarii (26)

Decizia absolut neaşteptată a chinezilor de a-şi devalua moneda naţională a prins pe nepregătite toate pieţele mondiale, provocând haos la burse, generând un val de reacţii în care politicieni şi oameni de afaceri îşi exprimă deopotrivă neliniştea profundă şi incomprehensiunea, vorbind chiar despre un motiv declanşator major al unei crize enorme şi care poate să nu fie numai comercială.

acum 18 zile · comentarii (28)

Vineri, 2 august, Tratatul Forţelor Nucleare cu rază medie din Europa, Tratatul INF, a intrat în istorie. La 6 luni de la notificarea reciprocă, Federaţia Rusă, succesoarea la tratate a Uniunii Sovietice, şi Statele Unite au anunţat încetarea aplicării tratatului.

acum 19 zile · comentarii (57)

„Se spune că oamenii îl numesc «Britain Trump» şi oamenii zic că e un lucru bun. Asta înseamnă că acolo oamenii mă iubesc. Că asta este ceea ce vor. Şi de asta au ei nevoie“ - a afirmat preşedintele Trump imediat după anunţul victoriei lui Boris Johnson, desemnat acum de conservatorii britanici să conducă partidul conservator şi, în consecinţă, să o înlocuiască pe Theresa May în postul de prim-ministru.

luna trecuta · comentarii (30)